Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пъдари с оръжие да вардят в селата искат управници

Как се спарвят хората по селата с кражбите и могат ли доброволните отряди да помогнат за охраната им? Това е днешната тема в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН.

Апаши изправят всяка нощ на нокти хората от селата и малките градове. Заради липсата на патрули, възрастните стават жертва на крадци, които ги пребиват заради пенсиите им. Кметовете твърдят, че са безсилни и търсят помощ от държавата и хората. Освен че пазят къщите на възрастните хора, доброволците, събрани от кметове, помагат и при аварии и наводнения. Доброволни отряди, които дебнат вечер за бандити, има в почти всички по-големи села и малки градчета. Какво е положението в Северозападна България? Да се върнем година и половина назад. Тогава във видинското село Черно поле всекидневно се случваха кражби и безчинства. Повечето от извършителите на престъпленията там са малолетни и непълнолетни, затова прилаганите мерки се оказват неефективни. Съвсем пресен случай от същото това село- трима жители са задържани преди два дни с полицейска мярка за срок до 24 часа. Установено е, че 19- годишен младеж и две момчета- на 16 и 17 години, чрез счупване на прозорец са влезли в частен гараж в селото и са извършили кражба на лек автомобил. По случая е образувано досъдебно производство.

© Снимка: ОД на МВР Видин

      Преди дни, видинската полиция иззе от дома на задържан множество битови вещи, обект на посегателства в с. Новоселци.
"Възрастта на хората в селото не позволява да сформираме отряд. Разчитаме изцяло на полицията. На 80% от кражбите са разкрити. Не можем да разчитаме на младите хора, които живеят в селото, защото майките и бащите им се занимават с кражби. И така, техните деца продължават тази традиция. Още като са малки ги залавят, че крадат пиленца, кокошки и с възрастта им кражбите стават по-големи. Когато вече няма какво да се краде, вероятно ще се изселят оттук", каза в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН Тодор Тодоров, кмет на видинското село Черно поле.

Система за видеонаблюдение се бори с кражбите във врачанското село Баница. Камерите са поставени преди 4 години в населеното място. Благодарение на тях, са спрели кражбите на магазините в центъра на селото, каза кметът Любен Нинов, като не пожела да коментира, това че преди време и охранителните камери са станали обект на посегателство:

"Аз не мога да ги охранявам, трябва и мен да ме вържат за стълба, за да ги пазя. Затова сме направили така, че една камера охранява другите. Доброволческите групи, ако не са въоръжени, няма голяма полза от тях. Трябва да има общинска полиция, по двама души в едно село, униформени, за да има и респект".

Преди една година парламентът отхвърли предложения от лидера на "Атака" Волен Сидеров законопроект за доброволни формирования за обществена безопасност. Проектът беше внесен в разгара на събитията около Катуница с мотив "тежката криминогенна обстановка в страната".

"Аз съм категорично за доброволните отряди, защото това е една стара традиция в България. Навремето е имало т. нар. пъдари, които са пазели. Натоварвали са тези, които са въоръжени да охраняват продукцията в селата. Полицията това не й е работата. Опазването на благата трябва да бъде роля на самоохраната, защото полицията има доста задачи, които са й възложени със закон за опазването на реда. А собствеността трябва да се пази от друг тип формирования", е мнението на видинския общински съветник Емил Лилов от партия Атака
По публикацията работи: Екип на "Посоките на делника"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59