Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Миланов, планинар: "Малко туристи познават планинския регион в Северозапада"

Днес е Международният ден на планините. Почти няма човек, който да не обича чистия въздух и разходките в планината. Може би за това и с цел да подчертае значението на развитието на планинските региони, през 2002 г. ООН решава да обяви 11 декември за международен ден на планините. Планините заемат около една четвърт от земната суша и са източник на средства за съществуване на почти 12% от населението на планетата. Няма да ви съветваме да отпразнувате деня в реални условия, тъй като времето не е много подходящо. Но пък се надяваме да се разходите до най-близката планина в първия удобен момент.
 
"При преход в планината трябва да се тръгва сутрин рано, за да може да се стигне по светлата част до крайната дестинация. Препоръчително е да се носят топли напитки в термоси и за алкохол въобще да не става дума. Да се носят топли дрехи за преобличане, защото през зимата времето се променя бързо. Преди да тръгнат, да се обадят в хижата, където е крайната дестинация, за да се знае времето им на пристигане, и ако се забавят, да се вземат мерки. Телефоните им да са заредени, в планината опараторите имат покритие. Лавиноопасните места трябва да се преминават, като планинарите се движат по един, без да се вдига шум, стъпка в стъпка".
Това посъветва в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН Сергей Рангелов, началник на Планинската спасителна служба в Берковица.

Малко преди идващите почивни дни около Коледните празници и началото на зимния ски-сезон запитахме видинчани за техните намерения за посещения на планини и зимни курорти. Повечето от тях искат да посетят зимен курорт, но немалка част отговарят, че предпочитат да бъдат вкъщи със семействата си. Почитателите на планината съветват младите хора, които по цял ден прекарват пред компютъра, да посетят някой висок връх.

"Емоциите са само положителни от пребиваването в планината, тя ни зарежда със сили и енергия. През лятото гледката е невероятна - човек вижда върхове, долини, гори. Около Белоградчик, най-интересни са маршрутите от връх Ком на запад. Там има няколко двухилядника, красивите върхове Копрен, Вража глава, биосферният резерват "Чупрене", с най-голямото находище на смърчови гори в България. Малко са българските туристи, които познават планинския регион в Северозапада", каза любителят планинар Емил Миланов.
По публикацията работи: Екип на "Посоките на делника"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26