Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дионис Грозданов: "Моля се само жена ми Ани да оздравее и да се прибере при мен и детенцето ни"

"Моля се само жена ми Ани да оздравее и да се прибере при мен и детенцето ни", това каза за РАДИО ВИДИН Дионис Грозданов, съпруг на 19-годишната Ани от видинското село Тополовец, която точно преди месец пострада при пожар, избухнал в дома им. Тогава младата жена успя в последния момент да спаси едногодишната си дъщеря, но самата тя получи 30 % изгаряния.

Пожарът възникна около 21 часа на 22 ноември след късо съединение в електрическата инсталация и опожари целия втори етаж на къщата, където Ани

© Снимка: РАДИО ВИДИН

живеела със съпруга си и дъщеря им Далия. Тогава тя мина през огъня в стремежа си да спаси детето. Същата вечер съпругът- Дионис Грозданов бил на гости при приятел. Жената успя да измъкне невредима от пламъците дъщеря си, но самата тя получи жестоки изгаряния.

"Беше много пострадала. Очите не се виждаха, толкова се бе подуло лицето й"- разказа Дионис. Докато къщата продължава да гори, Ани е откарана с лека кола до болницата във Видин, а оттам по-късно и към института "Пирогов" в София с изгаряния по лицето и тялото.

"Всички вещи могат да се възстановят, ще се оправим някак, само жена ми да оздравее. Вече са й направени две операции, предстоят още толкова. Поне месец ще е още в болницата със сигурност. Детето е във Видин при родителите ми, баба ми продължава да живее на първия етаж в къщата, а аз съм при приятел. Останахме на улицата. Не пожелавам на никой да му се случи подобно нещо"- сподели Дионис.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Дори и от дистанцията на времето, младият мъж още не може да проумее какво стечение на обстоятелствата за минути е променило изцяло живота му. Дионис е безработен и все още не може да прецени как ще оправи щетите, нанесени от пожара онази нощ. Доходите в семейството, заедно с пенсията на баба му, стигат до 300 лв. Убеден е, обаче, че ще потърси правата си в съда:

"Пожарът възникна от късо съединение- от тока е цялата работа. Вина има електроразпределителното дружество. При много от хората крушки гърмят. Мерят- напрежението е 240- 250- 260 волта, това не е нормално. Не е нормално от страна на енергийното дружество такъв волтаж да има в селото. Засега от там обаче нито са идвали, нито съм имал възможност да се занимавам с тях", допълва Дионис и в едно е сигурен: "Ще ги съдя. Задължително. Ще си взема адвокат и ще ги съдя!"

За да подпомогнат младото семейство, хората в селото събират помощи. За целта кметският наместник Румен Предов е сложил и кутия с призив кой с колкото пари

© Снимка: РАДИО ВИДИН

може да помогне на Дионис и Ани. "Хората тук обаче са бедни и надали даренията им ще са от особена полза", скептичен е той. Румен Предов също е убеден, че пожарът е заради проблем в електрическата инсталация.

"Пожарът е възникнал заради късо съединение в елекрическото табло. И създадената по случая комисия от РУ на полицията и пожарната в Кула също констатираха, че е от нещо, свързано с тока. Очакваме комисия да оцени щетите. От общинската администрация отпуснаха на семейството 1 000 лв., но те са малко".

Според кметския наместник шансът пораженията от пожара да са по-малко е бил намален от редица фактори- както обективни, така и субективни.

"Пожарната от Кула също закъсня с около 30 минути. После дойде и пожарната кола от Видин. Проблемът е, че ел. таблото е вътре в къщата, а не отвън. Това попречи да бъде изключено електрозахранването и да могат хората без риск за живота си да гасят пожара. Смятам, че нещо не е наред с електрозахранването- всичко гореше- от къщата до електрическия стълб. Задължението да се поддържа цялото това оборудване е на електроразпределителното дружество. Ние сме единственото село, в което електрическите табла са в къщите, а пред тях, както е навсякъде. И аз дори попитах оператора защо е така. Отговориха ми, че търсят фирма за монтирането им- и така вече пета година. Смятам, че не се обръща нужното внимание, когато става въпрос за по-малките населени места. И още-

© Снимка: РАДИО ВИДИН

обадиха ми се други жители на селото, за да съобщят, че са изскочили искри от стълба, точно там, където тръгват жиците за къщата. Значи проблемът продължава", допълни Предов.
Сред пострадалите от пожар е и Маргарита Илиева от селото. Жената също смята, че той е възникнал от елекрическата й инсталация.

А що се отнася до пострадалото семейство, то с помощта на хората от селото Дионис вече е разчистил всичко, което е изгоряло, излял е и плочата на етажа, за да не тече в сутерена. Надеждата на младия мъж все пак е жена му Ани скоро да се възстанови и двамата пак да си вземат Далия във възстановения им дом.

© Снимка: РАДИО ВИДИН
 
 
Сметката, на която всеки трогнал се от историята на младото семейство може да помогне е:

BG 33BPBI79481090541001
По публикацията работи: Катя Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59