Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За грижата ни към децата, лишени от родителска грижа

Нашата тема днес са възможностите на общините да осигурят достоен живот на децата, лишени от родителски грижи. До края на 2014 година трябва да приключи процесът на деинституционализацията, каза в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН Венци Пасков- директор на регионалната дирекция "Социално подпомагане".

"3 центъра за настаняване от семеен тип и 2 защитени жилища се изграждат във Видинска област. Те са социални услуги от резидентен тип. Във Видин ще има 2 центъра и 1 защитено жилище, 1 център в Белоградчик и 1 защитено жилище в Кула. За 14 януари (днес- бел.ред.) е обявена първата копка на трите услуги, които са във Видин. Това е във връзка със закриването на двете специализирани институции за деца и младежи с увреждания в Гомотарци и Кула. Предстоят обявяванията на обществените поръчки в Белоградчик и Кула." С изграждането на центровете и защитеното жилище във Видин, децата с увреждания ще бъдат в среда близка до семейната. Това е целта на проекта на Община Видин "Домашен уют и грижа за деца в риск", обясни Добромир Дилов, заместник- кмет по устройство на територията и развитие на инфраструктурата в местната администрация.

"Така децата ще се интегрират в обществото, няма да бъдат отделени и забутани по чукарите. Двата центъра в града са за по 14 деца, а защитеното жилище- за 8. До края на годината ще бъдат готови и завършени", съобщи още заместник-кметът.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

С помощта на неправителствени организации преди няколко години започва процесът по деинституционализация и във видинската община Ново село. Там, през 2008 година, броят на децата, настанени в Дома е около 50, разказа Анета Тодорова, заместник-кмет на Общината.

"В началото бе разкрита социалната услуга "Център за настаняване от семеен тип (ЦНСТ)" за 8 деца и по-късно капацитетът бе увеличен на 12. След това бе разкрито Преходно жилище, като от Дома бяха изведени нови 8 деца. Разкрит бе и Център за обществена подкрепа, който обслужва и децата, които са в рискови семейства", проследи процеса по деинституционализация в Ново село заместник-кметът. Тъй като този подход се оказва успешен и влияе благоприятно върху децата, в общинския център е открит втори ЦНСТ, в който се извеждат още възпитаници на Дома. Процесът за извеждането на деца в среда, близка до семейната в Ново село приключва с откриването на още един- трети център. Ремонтът на този последен комплекс е направен с общински средства. Тъй като Общината е малка, обаче не стигат парите за оборудването и обзавеждането на помещенията. Местната администрация е изчерпала и възможностите си за кандидатстване по фондовете. Затова общинарите са отправили апел към жителите в новоселско за финансова подкрепа.

Капацитетът на Дома за деца, лишени от родителски грижи във Враца е за 75 възпитаника на възраст от 7 до 20 години. 6 от тях са с ТЕЛК и 15 деца са със специални образователни потребности. За обитателите на дома се грижат 25 специалисти.

"Ако процесът по деинституционализацията бъде доведен до край,тези 25 специалисти трябва да станат 50, т.е. за 4 деца да се грижат няколко специалисти в различни направления. През 2013 година ще бъда разкрито Преходно жилище, в което младежите над 16 години ще се подготвят за самостоятелен живот- ще се учат да си готвят, да се грижат за дома си", каза Светлозар Луканов- заместник-кмет в Община Враца. Няколко нови проекта има в общината. Единият от тях, който общинарят поставя сред най-важните, е за изграждането на 3 ЦНСТ за деца и 1 защитено жилище. Капацитетът на центровете е общо 45 места. Услугата е за дългосрочно настаняване на деца с интелектуално или физическо увреждане, които нямат възможност да живеят в своите семейства. Капацитетът на защитеното жилище е 8 места за младежи над 18 години, с интелектуални и физически увреждания. Настнаяването им ще бъде дългосрочно. Жилището е форма на социална услуга, в което настанените хора водят независим начин на живот, подпомогнати от професионалисти, обясни още Луканов.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

     
Защитено жилище за 8 младежи бе изградено през 2006 година в Дома за деца и младежи с умствена изостаналост в Берковица. Основният дом за деца, лишени от родителски грижи е Дом "Люба Тенева". През 2011 г. оттам са изведени 15 деца в Център за настаняване от семеен тип, изграден в нова постройка в двора на "Люба Тенева". През 2012 г. в Берковица започна да се изгражда още един ЦНСТ.

"Повечето деца познават родителите си и престоят в Дома им е тягостен. Така че, този процес по деинституционализация може би ще реши до известна степен този проблем. Няма обаче голяма разлика между Дома и Центъра за настаняване от семеен тип. Режимът и условията са почти едни и същи. Разликата е само в броя на настанените деца, които и в Дома и в Центъра не са с близките си, просто променят една институция с друга, което не е решение на проблема. Защитеното жилище е може би по-добрата социална услуга. В него максималният брой на децата е 10, като за всеки двама има отделно спално помещение. Резидентите там сами трябва да си организират бита- да си почистят, сготвят, напазаруват. Това е по-добрият вариант, защото социалното включване е на по-високо ниво", е мнението на директорката на Дома Севделина Георгиева, която преди това е ръководела защитено жилище.

"Тук се чувстваме по-добре, защото режимът е по-свободен от този в Дома. Всичко си правим сами и това е по-хубаво, защото не е нужно някой да ни пищи на главата", разказват децата за живота си в Центъра за настаняване от семеен тип в Берковица. През деня са на училище, а когато се приберат подреждат стаята си и сядат да учат за следващия ден. През почивните дни помагат в кухнята. А това, за което мечтаят се състои в една дума- семейство. И въпреки съдбата си или може би точно заради нея, проявяват преждевременна за възрастта им мъдрост- не се сърдят на родителите си, че са ги изоставили- не са имали възможност да ги гледат.
По публикацията работи: Екип на РАДИО ВИДИН

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40