Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиян Гергов, надзирател: "Условията на труд са ужасни"

Днес е професионалният празник на работещите към системата на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Затова и ще погледнем към професията на надзирателя и нейните предизвикателства. За нея разказа в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН надзирателят Илиян Гергов, който е председател на синдикалното дружество в плевенския затвор:

"Работата е тежка, защото се работи с доказани престъпници. Условията на труд са почти ужасни. Работата е неблагоприятна и отговорна. В някои затвори се случва един надзирател да отговаря за 200 затворници."

Най-честите нарушения, с които трябва да се справят надзирателите са хазартните игри сред лишените от свобода, сбивания, притежанието на СИМ- карти и мобилни телефони, наркотици, отправянето на заплахи към надзирателите. Това, за което настояват работещите в системата е за подобряване на условията на труд.

© Снимка: www.gdin.bg

      Затворът в Плевен.
"Искаме и законови промени, с които да си осигурим защита срещу нападенията от затворници. Надзирателят трябва да се води като неприкосновено лице и да се ползва със закрилата на закона",
категоричен е Гергов. От синдиката са се обявили и срещу издадена заповед, с която се налага забрана на постовите надзиратели в следствените арести да сядат по време на полаганите от тях 12 и 24- часови смени. Системата е мудна и преговорите се протакат, разказва още председателят на синдиката в плевенския затвор.

"Тази заповед е абсолютно неприемлива. Няма нормален човек, който да стои 12 часа прав и в същото време да отговаря за лишения от свобода, да не се вкарват забранени вещи, да няма побой, да бъде в кондиция. Например вчера, колегата от пазарджишкия затвор- старши надзирател Тодор Бенев е предотвратил внасянето на около 90 таблетки амфетамин, скрити в стелките на маратонки. С тези неща се сблъскваме постоянно", разказа Гергов, който е категоричен, че не всеки може да работи тази професия. Въпреки това, не се изисква специална квалификация от желаещите да работят като надзирател. Необходимо е кандидатът да бъде физически и психически здрав, както и да премине успешно конкурсните изпити. Одобрените за работата преминават задължително през школа за обучение, където се учат как да извършват обиски, претърсвания, как да работят с лишените от свобода. А за днешния професионален празник, Илиян Гергов пожелава:

"Здраве и щастие на колегите и техните семейства. Нека да не се отчайват от проблемите и да имат сили да се борят!"

Празникът на работещите към системата на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" се отбелязва в деня на подписване на Привременните правила за учредяване на затворите- първият документ, полагащ началото на затворното дело в България. Обявен е през 2006 г.
По публикацията работи: Екип на "Посоките на делника"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45