Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Стоичков, археолог: "Северозападът има огромен потенциал за културен туризъм"

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

За Деня на археолога и за двойно повечето пари за археология е темата днес в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН. Дейността на археолозите не се свежда само до работата им по разкопки през лятото. След тях, пред археолога се появяват документиране на находките, анализ и датиране, публикации, реставрация и консервация, представяне на находките и подготовка на обектите за посетители, за да станат откритията достояние както на учените, така и на всички, любопитни към археологията. Археолозите си имат и ден- 14 февруари, който се отбелязва у нас от 1970 година по инициатива на тогавашния състав на Националния археологически институт и музей към Българската академия на науките.

През тази година ще бъдат заделени двойно повече пари за археологически проучвания по и около пътищата- 7 милиона лева. Общата сума на всички вложени средства в проучване на културно- историческото ни наследство, което попада в обсега на пътните проекти от 2009 година до края на тази година, ще достигне близо 19 млн. лв. До края на 2013 година ще се копае по път Е- 79, в участъка Мездра- Ботевград.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

      Исторически музей, Враца
"Цифрата е много висока и се радвам, че са ни обърнали внимание. Проблемът е, че когато се работи по инфраструктурните проекти ни се поставя срок. Така разкопките се правят в екстремни условия. Това, което облекчи работата ни е приемането на наредба, която определя какво трябва да се проучва, броя на работниците, сроковете",
обясни археологът от Врачанския исторически музей- ст. н. с. Нарцис Торбов. По отношение на сензациите, в които се превърнаха някои от археологическите разкрития в Созопол, историкът съветва колегите си да бъдат по- внимателни, с това което се обявява:

"Тиражираните сензации преминават границите на държавата ни. Стигна се дотам, че колеги от чужбина ме питат не какво ще открием тази година, а какво ще измислим."

И тази година ще продължат разкопките в древнотракийското селището край прохода "Вратцата", допълни Нарцис Торбов.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Археологията е хуманитарна наука, която изучава и документира миналото по останките от многобройни цивилизации и култури, живели в различни епохи на Земята. Тя обхваща периода от време от първите каменни инструменти отпреди 2,5 милиона години до най-новата епоха.

"Археологията е начин да знаем повече за миналото си. Сигурно звучи стряскащо за някои хора суми като 3 милиона лева за археология или решение да се спре инфраструктурен обект, за да се направят проучвания, но това позволява да се изучи културата на хората, населявали преди нашите земи и да се открие това, което ни свързва с народите в Европа", е мнението на археолога от Лом Валери Стоичков. Според изследователя, в нашия регион има огромен потенциал за развиване на културния туризъм, който не се използва достатъчно:

"Античният град Рациария е едно богатство от световен мащаб. А ние го оставяме на произвола на съдбата. Бях там лятото и се удивих, че въпреки вандалските нашествия на иманяри, които се извършват вече от 25 години, много от нещата там са унищожени, но и много все още съществуват. Тях трябва да ги проучим и експонираме. В Лом, античният Алмус също има още какво да се проучва и да се изложи в градска среда."


Засиленият интерес , който предизвика преди време откритието на т. нар. ломски вампир е показателен за дълбоките традиции при балканските народи, свързани с нечистите сили, смята археологът, според който, останките са от 12- 13 век. За предстоящия празник, изследователят пожелава повече далновидност към културните ни и исторически ценности, които могат да бъдат включени в каузата за възраждането на Северозапада.

Според някои видинчани обаче не е оправдано да се дават повече пари за археология, а според други- проучването на културата и наследството ни може да бъде само от полза за нашия край. Това показва анкета на РАДИО ВИДИН:

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"И археология трябва да има, но по- важно е, че хората са гладни. Повече пари трябва да се дават за развитието на земеделието. ... Пътят може да заобиколи, а архелогическите находки трябва да си останат там, където са. Затова е добре, че се отпускат повече пари, за да знаем и помним миналото ни. ... За нашия край е добре да се наблегне на археологическите находки, за да се привлекат туристи."
По публикацията работи: Екип на "ПОСОКИТЕ НА ДЕЛНИКА"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45