Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Валери Стоичков, археолог: "Северозападът има огромен потенциал за културен туризъм"

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

За Деня на археолога и за двойно повечето пари за археология е темата днес в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН. Дейността на археолозите не се свежда само до работата им по разкопки през лятото. След тях, пред археолога се появяват документиране на находките, анализ и датиране, публикации, реставрация и консервация, представяне на находките и подготовка на обектите за посетители, за да станат откритията достояние както на учените, така и на всички, любопитни към археологията. Археолозите си имат и ден- 14 февруари, който се отбелязва у нас от 1970 година по инициатива на тогавашния състав на Националния археологически институт и музей към Българската академия на науките.

През тази година ще бъдат заделени двойно повече пари за археологически проучвания по и около пътищата- 7 милиона лева. Общата сума на всички вложени средства в проучване на културно- историческото ни наследство, което попада в обсега на пътните проекти от 2009 година до края на тази година, ще достигне близо 19 млн. лв. До края на 2013 година ще се копае по път Е- 79, в участъка Мездра- Ботевград.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

      Исторически музей, Враца
"Цифрата е много висока и се радвам, че са ни обърнали внимание. Проблемът е, че когато се работи по инфраструктурните проекти ни се поставя срок. Така разкопките се правят в екстремни условия. Това, което облекчи работата ни е приемането на наредба, която определя какво трябва да се проучва, броя на работниците, сроковете",
обясни археологът от Врачанския исторически музей- ст. н. с. Нарцис Торбов. По отношение на сензациите, в които се превърнаха някои от археологическите разкрития в Созопол, историкът съветва колегите си да бъдат по- внимателни, с това което се обявява:

"Тиражираните сензации преминават границите на държавата ни. Стигна се дотам, че колеги от чужбина ме питат не какво ще открием тази година, а какво ще измислим."

И тази година ще продължат разкопките в древнотракийското селището край прохода "Вратцата", допълни Нарцис Торбов.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Археологията е хуманитарна наука, която изучава и документира миналото по останките от многобройни цивилизации и култури, живели в различни епохи на Земята. Тя обхваща периода от време от първите каменни инструменти отпреди 2,5 милиона години до най-новата епоха.

"Археологията е начин да знаем повече за миналото си. Сигурно звучи стряскащо за някои хора суми като 3 милиона лева за археология или решение да се спре инфраструктурен обект, за да се направят проучвания, но това позволява да се изучи културата на хората, населявали преди нашите земи и да се открие това, което ни свързва с народите в Европа", е мнението на археолога от Лом Валери Стоичков. Според изследователя, в нашия регион има огромен потенциал за развиване на културния туризъм, който не се използва достатъчно:

"Античният град Рациария е едно богатство от световен мащаб. А ние го оставяме на произвола на съдбата. Бях там лятото и се удивих, че въпреки вандалските нашествия на иманяри, които се извършват вече от 25 години, много от нещата там са унищожени, но и много все още съществуват. Тях трябва да ги проучим и експонираме. В Лом, античният Алмус също има още какво да се проучва и да се изложи в градска среда."


Засиленият интерес , който предизвика преди време откритието на т. нар. ломски вампир е показателен за дълбоките традиции при балканските народи, свързани с нечистите сили, смята археологът, според който, останките са от 12- 13 век. За предстоящия празник, изследователят пожелава повече далновидност към културните ни и исторически ценности, които могат да бъдат включени в каузата за възраждането на Северозапада.

Според някои видинчани обаче не е оправдано да се дават повече пари за археология, а според други- проучването на културата и наследството ни може да бъде само от полза за нашия край. Това показва анкета на РАДИО ВИДИН:

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"И археология трябва да има, но по- важно е, че хората са гладни. Повече пари трябва да се дават за развитието на земеделието. ... Пътят може да заобиколи, а архелогическите находки трябва да си останат там, където са. Затова е добре, че се отпускат повече пари, за да знаем и помним миналото ни. ... За нашия край е добре да се наблегне на археологическите находки, за да се привлекат туристи."
Вижте още

Единствената на Балканите църква със зидан иконостас се намира в мездренското село Царевец

Село Царевец се намира само на няколко километра от Мездра и на 23 от Враца. Тук може да се види не само една от най-старите църкви на Балканите, но и скални ниши, изрисувани преди векове с рисунки на елени, сърни, коне и птици. В близост се намира и кариерата, от която се добива прочутия врачански камък... Селото е известно не само с красивата си..

публикувано на 10.07.20 в 19:22

Ковид-19 предизвиква по-висока тревожност в обществото

Тревога или спокойствие изпитва българина при увеличаването на заразените с Ковид-19?. Едно изследване на "ГАЛЪП Интренешанъл" показва, че с ръста на тестване и на положителни проби за коронавирус тревогата сред българите отново започва да расте, но няма предразположение за затягане на мерките.  Нещата са динамични и след като преди дни..

публикувано на 09.07.20 в 15:00

Коронакризата и пакет "Мобилност" срещу транспортния бранш

Министрите на транспорта и на външните работи на 9 държави от Европейския съюз изпратиха писмо до евродепутатите срещу настоящата версия на пакета "Мобилност". Сред подписалите се са и българските министри Екатерина Захариева и Росен Желязков. В писмото се настоява евродепутатите да разгледат внимателно пакета по време на предстоящата сесия на 8 юли..

публикувано на 08.07.20 в 11:40

За професията, която помага на другите да застанат в светлината на прожектора

В "Посоките на делника" изваждаме наяве хората, които създават имидж, но остават в сянката на институциите или на публичните личности. Днес е п рофесионалният празник на пиарите.  Отбелязва се от няколко години насам. От месец март с Решение на Министерски съвет датата 7 юли официално е обявена за професионален празник на специалистите по..

публикувано на 07.07.20 в 15:00

Какво показаха резултатите от Националното външно оценяване на седмокласниците

51.06 е средният брой точки на 7-класниците на Националното външно оценяване /НВО/ по български език и литература за 2020 година, при максимален брой 100 точки. По математика тази година средният брой точки е 36.33 точки.  "Постижимостта на въпросите с избираем отговор през 2020 година по български е по-висока, за сметка на постижимостта на..

публикувано на 06.07.20 в 13:05

На почивка в Северозапада- защо не?

Ситуацията с коронавируса промени плановете на цели семейства за почивка през лятната отпуска. Има ли начин да почиваме през летните месеци без да пътуваме на далеч? Красивите места са до нас и е нужно да ги преоткрием. Северозападна България крие много места, където хората могат да си изкарат приятно отпуската, без да е нужно да пътуват на..

публикувано на 02.07.20 в 16:23

Ще бъде ли въведена минимална работна заплата по отрасли

Минималната работна заплата вече ще бъде определяна по отрасли, чрез браншови преговори, които ще започнат още тази година. Това стана ясно преди дни, когато бяха разяснени приоритетите в Националното тристранно споразумение. В момента минималната заплата се изчислява административно от държавата и е в размер на 610 лв. "Една от най-важните точки е..

публикувано на 01.07.20 в 11:28