Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвени ли са общините за пролетното пълноводие

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Всяка пролет водите на реките Дунав и Тимок повишават нивото си. Жителите на община Брегово не са забравили бедственото положение от преди 3 години, когато градът бе застрашен от наводнение. Защитните диги в района на общината се наблюдават от дежурни доброволци, а на 16 и 17 март т. г. дигата при с. Куделин бе пробита. Под ръководството на кмета Милчо Лалов бяха взети незабавно мерки, които да предпазят хиляди декари обработваема земя от наводнение, предаде сътрудникът ни Елиза Борисова.

"Когато има повишение на Дунав е естествено да има и проблеми. Това е така, защото дигите не се поддържат своевременно. Те са държавна собственост, но потърпевши са хората от общината. Дигата при Куделин беше прекъсната на 2-3 места и имаше вероятност да бъдат залети хиляди декари засяти земеделски земи. Затова нямахме време да търсим отговорните за поддръжката държавни служби. Справихме се сами с проблема, като укрепихме дигата на двете места, където беше прекъсната. Помогнаха ни местни жители, доброволни формирования на кметовете на селата Куделин и Балей, с помощта на специалиста по мобилизационна подготовка и гражданска защита в общината и техника от частно лице", каза в "Посоките на делника" кметът на Община Брегово Милчо Лалов.  

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Преди дни нивото на река Дунав при Видин достигна 746 см. и бе сформирана специална комисия, която да огледа защитните съоръжения по реката. При воден стоеж от 750 см. се привежда в изпълнение първият етап от Плана за действия при високи води.

"При опасност от високи води на река Дунав според общинския план за защита на населението при бедствия се организира уведомяване и оповестяване на населението от заливните зони за възможната опасност. При евентуална заплаха от скъсване на диги Общината има готовност за организиране на евакуация на населението. При покачването на нивото тези дни близо до 750 см., кметът издаде заповед за взимане на мерки за предотвратяване на евентуални щети. Бе сформирана междуведомствена комисия, която започна работа на 20 март с оглед на дунавските диги и защитни съоръжения на територията на община Видин. Комисията ще продължи работата си до 29 март, като ще направи анализ и протокол от огледа", каза пред Ани Цекова Стефан Цветанов, експерт от община Видин. Безопасното провеждане на високи води през язовири и реки при снеготопене и проливни дъждове се организира по план, изготвен от Напоителни системи, допълни експертът. Ангажимент на Общината са защитните диги, съоръженията и системите за укрепване на речните легла само в границите на населените места. Ежегодно общинската администрация прави оглед на реките и определя участъците с намалена проводимост. Въз основа на огледа, кметът издава заповед за сформиране на междуведомствена комисия, която набелязва мерки за почистване на речните легла.

Видинчани не се страхуват от високите води на Дунав в началото на пролетта, показва анкетата на РАДИО ВИДИН. Според жителите на крайдунавския град това е нормално състояние на реката по това време на годината, след топенето на снеговете в планините по поречието.

"Всяка година Дунав ни плаши. Живея във Видин вече 50 години и ежегодно има опасност от високите води. ... Въобще не се страхуваме, имало е много по-високи нива. Преди години се случи водата да стигне до къщата ми в село Кутово, така че сега не е страшно. ... В момента няма абсолютно никаква опасност за града. Дигата е най-опасна при село Сланотрън. ..."

Подготвена за пролетното пълноводие е и друга крайдунавска Община- Лом, съобщиха от местната администрация пред сътрудника ни Владимир Недев.

"Всички речни корита и брегоукрепителни съоръжения, от типа на земнонасипните диги, които са собственост на Общината са обходени и огледани от наши екипи, като са взети мерки за тяхното почистване. Проблемите не идват от р. Лом и съоръженията по реката, а от високите води на Дунав. През последната седмица, когато се покачи нивото, бе въведена първа степен на готовност на общината. Това означава повишено внимание от страна на службата по управление на кризи в Общината. Дигите се обхождат и се докладва, ако има нарушаване на целостта на съоръжението. На този етап нямаме такива сигнали", обясни Красимир Христов - старши експерт "Управление при кризи" в Община Лом.

Няма опасност от преливане на микроязовирите, собственост на община Монтана при предстоящото снеготопене и пролетни дъждове. Това каза за РАДИО ВИДИН Крум Крумов от общинската администрация. До момента са предприети всички мерки за предотвратяване на евентуални наводнения, предаде сътрудникът ни Биляна Борисова. Общинските язовири на територията на Монтана са 16. На 6 от тях предстои да бъдат извършени ремонти за близо 700 хиляди лева.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"Ремонтите, които предстоят, ще бъдат направени със средства от Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към Министерския съвет. В момента са подготвят документите за обявяване на обществена поръчка",
съобщи Крум Крумов. Речното корито на река Огоста, която минава през Монтана вече е почистено.

"Цялостна корекция е извършена на река Огоста, която е приета с Акт 16 и е почистена до регулационната граница на града. Почистено е коритото и в горния край на реката, под язовир Огоста. Осигурена е проводимост на дерето в кв. "Мала Кутловица", както и на канал "Парта" в Монтана", допълниха от общинската администрация. Речните корита са почистени и в селата на общината, което е било задължение на кметовете на малките населени места.
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00