Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалната политика във Видинско дебатираха политици

Социалната политика в региона е темата, по която говориха кандидати за депутати и представители на политически партии и формации от Видин в "Посоките на делника". Гости в студиото на РАДИО ВИДИН бяха Владимир Тошев от ГЕРБ и водач на листа, Николина Ванчева от Коалиция за България, на трето място в листата, Емил Лилов от Атака и водач на листа, Мартин Дончев от Център- Свобода и достойнство и лидер на НДСВ във Видин, седми в листата, Пламена Вълчева от СДС, Николай Тодоров, председател на Областния съвет на ДПС, Петър Кичашки, Гражданска листа- Модерна България и водач на листа.

"Как Вие, като бъдещ депутат, ще участвате в правенето на социалната политика?"- това бе първият въпрос на РАДИО ВИДИН, на който отговаряха политиците. Ето и част от техните изявления:

"Социална политика може да има тогава, когато държавата и общините дадат възможност на гражданите да работят. "Атака" има програма, която включва 20-те точки на партията. Програмата гласи първо, че българската държава е длъжна да осигурява здравето, социалната сигурност и условията за духовен и материален просперитет на всички българи",
заяви Емил Лилов.

"За Коалиция за България социалната политика трябва да е един постоянен и цялостен процес с няколко основни компонента, защото социална политика не може да се прави на парче. Както е въженият мост- при него всяка дъсчица трябва да е здрава, ако някоя се счупи- може да се пропадне. Основен компонент в социалната политика, който ние виждаме, е стимулирането на раждаемостта. Искаме подмладяване на нацията", каза Николина Ванчева.

"Няма да има добра социална политика, ако не разрешим икономическия проблем в региона- проблема с безработните. Ако няма работа и финансови средства, няма как да се подпомогнат хората от уязвимите групи. Подкрепям проектите на общините за регионалното развитие и програмите за заетост и квалификация, защото те създават работни места. Защото само да се дават някакви финансови средства на нуждаещите се, не е ефективно", е позицията на Пламена Вълчева.

"За каква социална политика може да се говори, когато знаем, че тя е свързана с една работеща икономика. Партиите, които управляваха България през последните 20 години волно или неволно провеждаха геноцид към хората в Северозападна България и конкретно в област Видин. Единственото, което ще ни спаси, е една национално отговорна правителствена програма за региона, както се прави в други държави", категоричен бе Николай Тодоров.

"Коалицията ни ще се бори да участва в следващото управление и да гарантира последователност и предвидимост в управлението. Второто, което искаме да направим, е разхлабване на примката върху малкия и среден бизнес, защото социална политика не може да се прави без да се развива предприемачеството. Върху средната класа има в момента нечовешко издевателство от страна на държавната администрация- непрекъснати проверки, глоби, с които се правят опити да се запълнят дупките в бюджета", каза Мартин Дончев.

"За три години и половина във Видинско са реализирани обекти за над 600 милиона лева, което е дало работа, а не помощи, на 4280 души. Това е и нашата идея за развитието на региона. Тези обекти са Дунав мост 2, бул. "Панония", пътят Бела- Белоградчик- Извос, пристанището, пътят Арчар- Дунавци, 12 улици в Белоградчик, пътят Кула- Бойница, Кръстата казарма, Белоградчишката крепост, видинската болница. Депото за твърди битови отпадъци в момента се работи- 330 души ще работят там, като и в момента има заети по обекта", заяви Владимир Тошев.

"Докато слушах моите опоненти, останах с усещането, че за пореден път, за съжаление, партийните централи взимат връх над гражданските искания. Фактът, че партийните лидери се налага да говорят за това какво са свършили, показва, че то не е видимо и осезаемо. Занимавам се със социална политика от години, смея да твърдя и на европейско ниво, и изпитвам дълбоки съмнения, че това, което се говори от партиите, ще се изпълни. За да е качествена социалната политика в сферата на хората с увреждания, по която дълго време съм работил, трябва да има ясна визия за това от какво имат нужда хората. За да се напълнят хладилниците ни, трябва да има ясна структура на работата на държавата", каза Петър Кичашки.

"Какво искате да направят бъдещите депутати за Видин?"- това попитахме в анкета на РАДИО ВИДИН жители на областния град:

"Много неща трябва да се правят за Видин. То какво всъщност е направено?! Никой пръста си не мръдна за този град, въпреки че имахме и депутати и министри от Видин. ... Искам да попитам кандидатите за депутати как ще задържат младите хора в града. ... Искаме да има работа и сигурност за хората. Но смятам, че тях не ги интересуват хората от Видин. Обезверени сме. ... Искам да се направи университет в града. ... Видин е прекрасен град, но не останаха хора..."

"Няма да говоря за моста и университета, защото всички си правят пиар с тях. Искам да говоря за земеделието, защото имаме над 1 милион и 500 хиляди декара обработваеми земеделски земи. 5 фирми обработват близо 80 процента от обработваемата земя на област Видин. Това не е перспектива за видинчани. Ако за останалите 20 процента от земята има някаква перспектива, аз предлагам държавата да помогне тук да се направи стокова и зеленчукова борси. Защото хората няма къде да си пласират продукцията", коментира анкетата Николай Тодоров.

Политиците в студиото на РАДИО ВИДИН отговаряха и на слушателски въпроси. Ето и някои от въпросите:

От къде ще вземе пари, за да ми плати 1000 лева заплата?- въпрос на Николай Илиев към Емил Лилов.

"Отговорът е в нашата програма, според която трябва да има незабавно разваляне на концесионните договори за златодобива и връщане на печалба от 3 милиарда евро годишно в български ръце. Също така трябва да се развалят договорите с ЧЕЗ, EON, EVN", отговори Емил Лилов.

Като представител на БСП какво направихте, докато управлявахте, за град Брегово и за областта, за сигурността на гражданите срещу кражбите?- въпрос на Стоян Петров към Николина Ванчева, която отговори:

"Най-важното нещо е разработената конкретна социална политика. Ние сме общината, в която запазихме във всички селища целодневните детски градини, като наша общинска отговорност. Разработените проекти с европесйки средства също се знаят от бреговчани. Трябва обаче да се имат предвид конкретните условия по регионите, когато се предлагат възможностите за заетост по програмите. За Брегово бяха отпуснати 10 работни места, при 700 души безработни!"

Защо след като говори за предвидимост в политиката не поема отговорност да е начело на листа, а говори от седма позиция?- въпрос на Надка Иванова към Мартин Дончев.

"Водачът на листа не е в региона, иначе щеше да бъде на дебата. Предложили сме млад човек, прибрал се от Щатите и завършил там, с перфектен английски език. На 31 години е, шеф е на ветеринарна клиника и председател на общинския съвет в Грамада", отговори Мартин Дончев.

Владимир Тошев отговаря на въпросите защо "Напотелни системи" е във Враца, защо има 4 хиляди работни места по-малко в региона, за задължението от 22 милиона лева на Община Видин и за датата на откриване на Дунав мост 2:

"Проблемите на региона започват със строежите на големите предприятия във Видин- Химкомбината, ЗРИ, ДИП-а и т. н. Това са структурни грешки, последиците от които ги носим вече три поколения, ще ги понесе още едно."
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Милчина лъка - село, откъснато от света

Отправяме се към грамадското село Милчина лъка. Стигаме доста по-бавно от обичайното, защото пътят е разнебитен.  Лошият път се оказва и най-сериозният проблем на хората.  Днес в селото живеят 20 души, толкова са по списък.  Кметският наместник Йордан Стефанов Събев споделя, че много пъти е алармирал за лошия път, по време на избори и преди..

публикувано на 31.05.24 в 12:10

Тома Ушев: Държавотворчеството на цар Фердинанд липсва на страната днес

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Явор Кирилов: Цар Фердинанд превърна България от кална провинция в силна и модерна държава

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от съвременната ни..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Ще се случи ли исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата?

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. Исканото увеличение е с 15.7% и според синдикатите то..

публикувано на 29.05.24 в 10:45

В лятното кино на Тошевци предпочитат старите български филми

На 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отправяме към село Тошевци, община Грамада. Просветителски и образователен дух цари в село Тошевци. Хората, които живеят тук са в пенсионна възраст, но възрастта не е преграда за тяхното желание да се образоват, да..

публикувано на 24.05.24 в 11:15
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45