Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дойде време да запретнем ръкави!

Ако още не сте започнали, запретвайте ръкави и се хващайте да чистите! Във Видин голямото почистване ще продължи до края на април. За озеленителната фирма в града обаче то е започнало преди месец, месец и половина, разказва Даниела Димитрова, управител на "Еко Титан":

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Работим по почистването на зелените площи в град Видин от близо месец. Всеки, който си поддържа градината, знае, че чистенето започва със затоплянето на времето. Започнали сме и една друга дейност, която вероятно ще продължи до 1-и ноември- това е косенето на тревните площи. В момента се работи най-усилено в крайдунавския парк, около крепостта "Баба Вида". Започнали сме окопаването на розите, като ще продължим с окопаването на храсти и дървета, за да помогнем за развитието на растенията."


Даниела Димитрова призова видинчани да почистят зелените площи около блоковете си в дните за пролетното чистене на града, за да може събраният от тях боклук да бъде извозен от фирмата по чистота, която обикаля кварталите по график.

© Снимка: Елиза Борисова

И в Брегово започна пролетното почистване и хигиенизиране на населените места, предаде сътрудникът ни Елиза Борисова. На 26 април , кметовете на населените места и комисии със служители от общинската администрация ще посетят всяко населено място, за да видят постигнатите резултати в почистването. Ще се инспектират сградите на кметствата, чистотата в централните части на всяко населено място и главните улици, състоянието на паметниците, зелените площи, пътната мрежа, чешми, водоизточници,канализационни шахти. Кметовете на населените места и комисиите обстойно ще огледат всички заведения на бюджетна издръжка: Домашен социален патронаж, Детска ясла, целодневните детски градини, училищата и читалищата във всички населени места. Ще бъдат проверени социалните заведения: Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в с. Куделин; Двата центъра за настаняване от семеен в с. Балей; Защитено жилище с. Куделин; Защитено жилище "Надежда" в Брегово. При тези проверки вниманието на комисиите ще бъде насочено към чистотата, външния вид на сградите, санитарните възли, алеите и зелените площи.
 
Във всяко населено място на общината и тази година ще се прегледа хигиената в гробищните паркове (вход, паметници, почистени алеи, водоснабдяване на парковете), чистотата на общинските мери, състоянието на кофите и контейнерите за смет, на входните табели на всяко населено място и тези на кметствата както и указателните табели за Сърбия в Брегово. Традиционно в пролетното почистване в общината се включва и поовечето жители. Брегово ще участва и в инициативата "Да изчистим България за един ден", която се провежда на 20 април.

© Снимка: Петя Генова

Пролетно чистят и в Берковица, предаде сътрудникът ни Петя Генова. Колите на общинското дружество "Комунални дейности" ще обходят по график всички квартали в града. Предвижда се дейностите по събирането на растителни, строителни, битови отпадъци по улици, тротоари и тревни площи да приключи до 29 май. Общината разчита гражданите да се отнесат отговорно и навреме да приключат с изхвърлянето на сметта, за да може да бъде извозена. Друг е въпросът доколко местната управа е оповестила планираните дейности. Това, което се предвижда е да бъдат почистени и нерегламентираните сметища, които са определени от еколога на Общината. Все още не е започнало освежаването на пътната маркировка, като тази дейност е на етап подготвителен според служители в местната администрация. Продължава и засаждането на дръвчета в Берковица. Улици, алеи и паркове се залесяват с дървесна ружа, кедър, конски кестен, липи, люляк и други. Дръвчетата са предоставени от разсадника на Държавно горско стопанство- Берковица. Пролетното залесяване се извършва от служители на "Комунални дейности". Берковица по традиция ще се включи и в националната кампания "Да изчистим България за един ден". Много млади хора обаче не дочакаха тази дата, за да запретнат ръкави - просто защото чистотата на родния град е вътрешно убеждение и потребност. Така попаднах на група ученици от Гимназия "Д-р Иван Панов", които бяха грабнали метли и лопати в задния двор на школото.

"Нека да не сме само ние, тези, които сме се събрали да изчистим. Догодина може и да не дойда, защото за това време, в което сме в гимназията- от 8 клас, всеки път сме си все едни и същи хората, които идваме да почистим", разказа един от младежите.
 

© Снимка: Петя Генова

А друга група ученици вече направиха две акции за почистване на лесопарк "Калето". Доброволната гражданска инициатива е дело на Радослав Григиров, Димитър Манов и техни приятели. При втората акция те поставиха и 3 коша за боклук, разположени на стратегически места - по пътя към бившия ресторант "Ловен дом", на паркинга на ресторанта и на беседката под хълма "Калето".

Време е повече хора не само в Берковица, а и в цяла България да осъзнаят, че домът не свършва и не започва от входната врата и че чистотата наистина е мерило за нашата култура, както се казваше в едно друго време, допълва още сътрудникът ни Петя Генова.

За втора поредна година и Община Враца ще се включи в кампанията "Да изчистим България за един ден". Денят, в който ще се почистват обществени територии, паркове, градини и сервитути на пътни артерии, и други замърсени територии е 20 април, съобщи Даниела Хитова, главен експерт "Връзки с обществеността" в Общината. Почистването започва на всички места в 9 часа и ще продължи до 14 часа. Предложените от Общината места за почистване са 12, но всички граждани, домсъвети и инициативни комитети могат да предложат и да почистят свои територии. Не е необходимо местата да бъдат обявени предварително. На 24 места във Враца ще се раздават помощни материали- чували и ръкавици. Местата са в целия град - ж.к. "Дъбника", кв. "Сениче", ж.к. "Младост", ж.к. "Медковец", до фирма "Вратица" АД, кв. "Металург", кв. 72, ж.к. "Река Лева", ж.к. "Подбалканска", в централна градска част, площад "Св. Софроний Врачански", при паметника на св. Софроний Врачански, на "Червения площад", ж.к. "Самуил", кв. 103.
 

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

      "Да изчистим България за един ден" 2012 г.
Всички инициативни групи, които искат да почистват райони извън Враца и селата от общината, могат предварително да получат чували и ръкавици от отдел "Публична инфраструктура и околна среда" в Община Враца. Събраните отпадъци се слагат в контейнерите, а едрогабаритните- до тях. Разделно събрани отпадъци от опаковки се поставят в цветните контейнери или в завързани чували до тях. На този ден да не се кастрят и режат дървета, без за това да има разрешително за тази дейност. Да не се изхвърлят опасни отпадъци и излязло от употреба електрическо и електронно оборудване. За него ще се обяви отделна дата за събирането и извозването му. В деня на почистването, след като отпадъците бъдат събрани, гражданите могат да сигнализират за извозването на боклука на тел. 092/62-45-81. Всеки, които иска сам да изхвърли събраните отпадъци може да го направи в Регионалното депо за неопасни отпадъци и в Депото за строителни отпадъци в кв. "Бистрец" на датите 20, 21 и 22 април.

Ще се включат ли в пролетното почистване и биха ли чистили, например, с кандидатите за народни представители- това попитахме видинчани:

"С удовослтвие ще се включа в пролетното почистване. Одобрявам идеята кандидатите за депутати да поведат хората в отделните квартали. Така ще дадат личен пример на видинчани, които могат да се възползват от този момент и да споделят проблемите си с политиците. ... Ще взема участие в почистването на село. ... Няма да се включа в почистването, защото плащам данък 105 лева и улицата ми е в дупки. Идеята за кандидат-депутатите не е добра. Гражданите са споделяли проблемите си с тях, но до тук. ... Аз си чистя целогодишно, не е нужно да има повод. ... Ако политиците ще почистват само за един ден- това за мен е позьорство. Ако ще дават пример- трябва да е постоянно. От години си почистваме кооперацията, преди още да са обявили началото на пролетното чистене. ... Не е лоша идеята за кандидат-депутатите, защото трябва да се дава пример и да има инициатива."
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00