Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За всекиго по нещо от културните прояви в Северозапада

Културните прояви в общините е основната тема днес в "Посоките на делника". След успешния фестивал "Дунавски вълни" във Видин, културните прояви продължават.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"На 30 и 31 август в крепостта "Баба Вида" и около нея ще се състои средновековен фестивал. Ще има демонстрация на средновековни занаяти, вярвам, че този фестивал има бъдеще. Месец октомври е традиционно силен за видинска община в културно отношение, защото на 26 октомври- Димитровден, е духовният празник на града. И тогава за видинчани и гостите на града ще има много изненади",
съобщи Силвана Сюлейман, старши експерт "Култура" в Община Видин.

Община Брегово също има изработен културен календар до края на годината. Само преди ден приключи традиционният празник на общината.

"По традиция бреговчани празнуваме 9 септември, с обща трапеза, преди това със специална програма отбелязваме годишнината от този ден и почитаме паметта на загиналите", разказа Сергей Здравковски, секретар и изпълняващ задълженията на заместник кмет на Общината.

Лятото е сезон, в който културните институции почиват и е по-беден на събития. Оказва се, че това не важи за община Кула. Сътрудникът ни Христела Александрова предава, че лятото там е наситено със събития, особено през настоящия месец август, когато се провежда традиционният панаир.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"В рамките на Кулския панаир, както всяка година, на 23 и 24 август, ще се проведе поетическият панаир "Йордан Йончев". Очакваме да дойдат поети от цялата страна. През месец октомври ни предстои Международен пленер, той също е традиционен за града и за читалището. До тази година беше с участието на български и сръбски художници, тази година ще поканим и художници от Румъния. Няма да пропуснем и ловно-рибарската вечер, която я правим към края на октомври",
каза Маргарита Вълчева, секретар на читалището в Кула.

Обикновено в последните месеци от годината културните календари на общините обедняват откъм събития. В Мездра обаче, в началото на месец септември, на Археологически комплекс "Калето" археологът Георги Ганецовски продължава разкопките в непроучената част и туристите ще имат уникалния шанс да присъстват при откриването на находките. Това предаде от железничарския град Петко Котларски. На 6 септември- Деня на Съединението, всички читалища от общината организират свои тържества, а в село Типченица се провежда фолклорният събор "Типченица пее".

В разгара на лятото в Община Монтана са в трескава подготовка за култулната програма през зимата и по-специално за Коледните и Новогодишните празници, съобщи сътрудникът ни Биляна Борисова. Преди това, Регионалният исторически музей в града ще чества своята 60-та годишнина. На 2 декември, когато по традиция се празнува обявяването на градския статут на Монтана, се очаква на сцената на Драматичния театър да гастролира Нешка Робева с един от нейните уникални спектакли. Със скромна програма ще се отбележат Съединението на България- 6 септември и Независимостта- на 22-ри същия месец. Асен Асенов, директор на общинския Младежки дом в града в момента подготвя и бенефис на поредната му възпитаничка, която заминава да учи в музикална гимназия. През септември в Регионалната библиотека "Гео Милев" пък ще обявят финала на маратона на четенето и ще кажат името на победителя.

© Снимка: Петя Генова

      Участници във фестивала "Балканът пее и танцува" в Берковица.
Община Берковица традиционно има богата културна програма, а от предстоящото до края на календарната година, най-важното събитие безспорно е празникът на града, който се отбелязва на 8 септември, разказва Петя Генова.

"Амбицията на Общината е да направим един хубав празник за жителите и гoстите на Берковица. Тържествата ще започнат с отбелязване на Съединението на 6 септември. Пиано бар на открито, фолклорният фестивал "Балканът пее и танцува" и вечерни концерти ще изпълват празничните дни", каза заместник кметът Радослав Найденов. С тържествена литургия ще бъде отбелязана 200-годишнината на църквата "Рождество на Пресвета Богородица" в Берковица. Част от честванията е и вече традиционният турнир по ръгби "Димитър Гаврилов". През месец октомври ще се проведат традиционните Радичкови дни, по повод рождението на писателя. Двигател на проявите е Музейният комплекс. На 4 декември ще се отбележи Освобождението на Берковица. Разбирa се, както във всички общини и в планинския град ще се организират различни прояви, свързани с изпращането на старата и посрещането на новата година.

Още от културния календар на общините- чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45