Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Макреш хората вярват вече само в себе си

"Добро утро, кмете" по РАДИО ВИДИН гостува в Макреш. Името на селото произлиза от латинската дума "macro"- голям. Носи се легенда, че наименованието е дадено от италиански изследовател, преминал по тези земи. Той харесал селото и отседнал в него. Дал името му- "Макрес"- дълго, голямо село.

Кметът на Макреш Иван Каменов казва, че:

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"...не големите инвестиции решават проблемите на хората, а дребните човешки неща. Кметът, със своите правомощия не може да реши всички проблеми. Но използвайки положението си на кмет, той може да намери онези институции, които имат правомощията, за да се свърши добра работа."


В община Макреш има 7 населени места. Жителите с постоянен адрес са над 1 600, а тези с настоящ- над 1 800 души.

"Общината има доста реализирани проекти през последните четири години. В момента изпълняваме един по програмата за развитие на селските райони- в село Раковица. Имаме и изработен проект за цялостна подмяна на водопровода в село Подгоре", хвали се кметът, но не скрива и проблемите, които трябва да се решат.

"Има път на територията на общината, който е най-прекият от Раковица за Видин, през Бранковци, разклона за Буковец. Пътят е в трагично състояние. Миналата година изготвихме снимков материал, писахме до Агенция "Пътна инфраструктура"- даже и отговор нямаме. Пътят има над 40 см. пропадане. Битовата престъпност също е голяма. Много от имотите са необитаеми. Наследниците много късно установяват, че нещо е откраднато. Дори и да се разкрие кражбата, тя е незначителна- под 50 лв. и не подлежи на наказание."

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Местният първенец е на мнение, че хората вярват вече само в себе си.

"Не вярват на политиците, проблемите се трупат един след друг. Но аз винаги съм казвал, че кметовете сме определени, за да мислим за бъдещето. Задължително кметът трябва да има добра дума към всеки един човек и да започва всеки ден на чисто."

За хората от Макреш безработицата е основен проблем.

"За младите трябва да има постоянна работа, а не временна заетост... Останахме повече пенсионери, но друг начин няма, такъв е животът. Всичко имаше навремето- сега хората ги няма", разказват местните.
По публикацията работи: Лилия Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59