Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извеждане на децата от социалните домове- готови ли сме за това

Помагат ли общините в процеса на деинституционализация на децата от социалните домове, е основната тема в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН. Област Видин е сред първенците в страната в процеса на извеждане на децата от социалните домове и разкриването на нови социални услуги. Процесът в три от четирите дома във Видинско приключва, на финалната права е и последният, обясни пред Цветомир Цветанов директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане"- Видин Венци Пасков.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"Домът за деца, лишени от родителска грижа в Ново село е закрит от 1 септември и там е открит трети Център за настаняване от семеен тип. Институцията преди това имаше капацитет 12 деца, колкото и новооткритият Център. Това е един голям плюс, защото беше закрита поредната институция за деца, като част от процеса за деинституционализация. Следващите два дома, за които се строят къщичките за децата- в Гомотарци и Кула, предстои да бъдат закрити до края на годината. Остава единствено домът в Белоградчик, за него бяха отпуснати целеви средства преди години, но парите бяха отклонени и преходните жилища не са завършени. Ако това не се бе случило, домът в Белоградчик щеше да бъде закрит още преди 2- 3 години. При разговори със сегашното общинско ръководство стана ясно, че се търсят всички възможности това да се случи",
каза още Венци Пасков. Проблем пред общинските власти след закриването на социалните домове е стопанисването на опразнения сграден фонд. Водят се разговори с кмета на община Ново село, как рационално да бъде използвана сградата на вече бившия Дом за деца, лишени от родителски грижи.

"За двата дома- в Гомотарци и Кула, вече сме разговаряли с общинските ръководства там да бъдат разкрити социални услуги, от които обществото има потребност- социални услуги за хора с психични проблеми, деменции и умствена изостаналост", заяви Венци Пасков.

С над 500 хиляди лева домът за изоставени бебета в Монтана ще се превърне в Комплекс за здравни и социални услуги. Целта на Общината е да ускори процеса на деинституционализация на децата чрез финансиране от различни европейски програми. До края на годината трябва да приключи ремонтът на сградата на Дома и да бъдат назначени хора, които ще работят в Комплекса. Общо 12 детегледачки ще се грижат за децата. 45 са работните места, които ще бъдат обявени до дни. 36 от тях ще са наети на трудов договор, а 9 на граждански, информира сътрудникът ни Биляна Борисова. В община Лом има Дом за деца, който е специализирана институция.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Преди няколко години беше с капацитет 82 деца, след това го намалихме. Изведохме доста деца, които настанихме в новоизградените центрове от семеен тип. Към момента имаме два Центъра, съответно с 9 и 12 деца",
обясни пред Владимир Недев Альона Арсенова, началник отдел "Социални дейности и програми за заетост" в Община Лом.

Общинската управа на Враца работи по няколко проекта, чиято цел е излизането на децата, юношите и девойките от социалните домове и тяхната интеграция в обществото, информира сътрудникът ни Жоро Александров. Най-пълно тази цел реализира проектът "ИСКРА", чието пълно наименование е "Иновативен Социален Комплекс от Резидентни Алтернативи" и има за цел да предоставя услуги на деца и младежи с увреждания от домове с цел тяхната деинституционализация. Конкретно това ще стане чрез изграждането на едно защитено жилище и три центъра от семеен тип. Разработката се финансира с 2 594 184 лева, от които участието на Община Враца е със 132 113 лева. Проектът завършва на 16 февруари 2014 г. Със сходни цели е и проектът "Подкрепа за достоен живот", който се финансира с 1 259 997 лева и трябва да завърши до 15 април догодина. По него се осигурява финансирането на лични асистенти в помощ на 97 души в затруднено здравословно състояние, в това число и деца и младежи с увреждания. Друг проект- "Социални услуги в домашна среда", който е на стойност 246 947 лева и продължава до април 2014 г., пък дава възможност за домашен социален патронаж в семейства, които имат необходимост от лекар и храна, но нямат финансови и физически възможности. В целевата група попадат деца и младежи с увреждания. Полезен е и проектът "И аз имам семейство", който завършва на 30 октомври т. г. Целта му е да осигури приемни семейства на деца, на които им предстои излизане от социални домове. Разработката е за 14 990 037 лева.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Проект "Обществени трапезарии" пък осигурява топла храна на скитащи или бедстващи деца. Финансира се до края на т. г. с 18 326 лева. Съвместно с Центъра за психично здраве се реализира и проект за изграждането на защитено жилище и дневен център за младежи с психични увреждания. Безвъзмездната финансова помощ е в размер 199 332 лева, а проектът ще започне реализация веднага, след като постъпи авансовото плащане по него.

В Белоградчик има Дом за деца, лишени от родителски грижи и Преходно жилище. Общината има разработена Стратегия за развитие на социалните услуги, в която са залегнали и дейности по извеждането на децата от социалните домове. Какво реално се прави по този въпрос, сътрудникът ни Иванка Петрова попита Елена Александрова, младши експерт "Социални дейности" в Общината.

"По проекта "И аз имам семейство", в който Общината е партньор на агенцията "Социално подпомагане", до момента са утвърдени 6 професионални приемни семейства. В 5 от тях са настанени деца от специализирана институция. В Стратегията за развитие на социалните услуги има заложени дейности, подкрепящи деца, напускащи такива институции. Залегнало е изграждането до 2015 г. на Наблюдавано жилище. Поради финансови проблеми, Общината не може да реализира много от своите социални проекти", съобщи Елена Александрова.

Николай Славчев е едно от децата, което е израсло в Дом "Надежда" и вече пет години живее самостоятелно. С помощта на Дирекция "Бюро по труда" и програмите за временна заетост, той има работа в момента. В "Преходното жилище" се води независим начин на живот в среда близка до семейната. Там са подбрани деца с дълъг престой в специализираната институция, които, подпомогнати от професионалисти, придобиват умения за самостоятелен начин на живот и се подготвят да напуснат специализираната институция. Тази социална услуга е предоставена на 8 деца, от които 4 момичета и 4 момчета на възраст от 13 до 18 години.

Още за процеса на деинституционализация на децата от социалните домове, какво е свършено до момента и какви са основните проблеми пред местните власти- чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59