Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да се топлим най-евтино през зимата

Климатикът е най-евтиният вариант на отопление през студените месеци. Това показват изчисления на експертите от Българския енергиен форум. Сметките показват, че за апартамент с площ 50 квадрата с южно изложение климатикът ще изхарчи 234 лв. за отопление през цялата зима. Парното се нарежда на 13-о място, като начин за отопление. Преди него се нареждат дървата, въглищните котли и комбинацията между климатик и електрическа печка.
 
Голяма част от жителите на Северозапада разчитат на отопление на дърва и въглища. Тази година обаче има намаление в продажбите, каза в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН Росен Стоянов, мениджър продажби към един от големите доставчици на твърди горива за отопление във Видински регион.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"В сравнение със същия период на миналата година във Видинско е регистриран спад в продажбата на въглища с около 20 процента, заради което мога да се съглася, че има някаква тенденция от гледна точка на това, че е намаляло населението на региона и че се търсят алтернативни начини на отопление. В същото време има лек спад на цените на твърдите горива. Тон въглища от най-масово търсения тип сега се продава за 290 лв., а през миналата година цената е била 310 лв. за тон и тенденцията е за спад още с около 20 лева. Причината е в по-ниската доставна цена тази година на твърдите горива. Намалена е и цената на т. нар. "пелети" като тази година чувалче от 15 килограма се продава за 6,10 лв. при 6,40 лв. за същия период на миналия отоплителен сезон."


Енергоспестяващите електроуреди също са търсени през този сезон. Купуват се предимно климатици, като инверторните са за предпочитане. Какво предпочитат като начин на отопление през зимата попитахме видинчани.

"На климатици се отоплявам, но не е чак толкова евтино. Не знам каква е цената на въглищата, отдавна не се топля с въглища. С климатика е по-лесно, отколкото като се прибера от работа да се занимавам с въглища и дръва, пепел. Успявам да докарам топло и при минус 20 градуса. Апартаментът ми е топъл и може би затова... Предпочитам да се отоплявам с климатик. Но се отопляваме на твърдо гориво..."

По публикацията работи: Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05

Тома Ушев: Основните стълбове за реализацията на България са образованието и църквата

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме  с анализатора  Тома Ушев , автор в дясната платформа..

публикувано на 05.09.24 в 10:00

Ще има ли пари за пенсионерите?

Прогнозите за българската пенсионна система показват мрачно бъдеще, ако не бъдат предприети драстични мерки. Според доклад на Националния осигурителен институт (НОИ), за да се гарантира стабилността на пенсионната система до 2070 година, осигуровките за пенсии трябва да се повишат повече от двойно. Настоящият процент от 16% върху осигурителния..

публикувано на 04.09.24 в 10:45

Политическите страсти се нажежиха далеч преди изборите

Политическата криза у нас премина на нов етап - пренесе се и на вътрешнопартийно ниво. В навечерието на предизборната кампания скандали разтърсиха две от основните политически сили у нас - ДПС и БСП.  От вчера сутринта Централната избирателна комисия трябваше да започне регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите за народни..

публикувано на 03.09.24 в 11:51

Колко сериозен е проблемът с безводието

Над 400 населени места у нас официално имат издадена заповед от кмета за воден режим. Още 140, по сигнали на граждани и медийни публикации също имат проблеми с водоснабдяването. Това съобщи Тома Белев- съпредседател на "Зелено движение", природозащитник. Той е изготвил карта на безводието у нас. Информацията не е публична, разпръсната е по..

публикувано на 02.09.24 в 15:02

Хората от Боровци очакват ремонт на моста в селото

Екипът на Радио ВИДИН е на гости на Боровци седмица преди фестивала там.  Селото има добро местоположение, на 10 км е от Монтана и на 10 км от Берковица. Има интерес към закупуване на имоти там.  В селото ни очакват деца, които участват в певческата група към читалището, са се събрали от рано сутринта, за да могат да покажат какво са научили..

публикувано на 30.08.24 в 11:30