Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни изследвания на белите дробове правят днес

Днес отбелязваме Световния ден на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ). Българското дружество по белодробни болести ще отбележи деня с безплатни прегледи. Днес от 09:00 до 18:00ч. белодробните специалисти ще извършват изследване на дишането и попълване на въпросници в болнични заведения или на открито. В региона прегледите ще бъдат правени в:

Видин- МЦ "Иван Рилски"; МЦ "Биомед"; МБАЛ "Св. Петка"
Враца- СБАПФЗ – Враца
Козлодуй- МБАЛ "Свети Ив. Рилски" Козлодуй ЕООД
Монтана- СИМП; МБАЛ АД Монтана в Първо ПФО
Плевен- УМБАЛ "Д-р Георги Странски" КПФ. (подробна информация с адреси и телефони на посочените центрове и болнични заведения- в прикачения файл)

Хроничната обструктивна белодробна болест е заболяване, което причинява възпаление в белите дробове, увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища. Това обясни в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН д-р Иво Илиев, регионален координатор за област Видин към дружеството по белодробни болести в България.

"Една от причините за тази висока честота в България е масовото тютюнопушене- както активното, така и пасивното. Замърсяването на въздуха, честите и неадекватно лекувани белодробни инфекции, непълноценното хранене, професионалните рискове и наследствеността също са сред причините за това заболяване. Данните показват,че близо две трети от новооткритите болни с ХОББ са в ранни стадии- тогава, когато активната намеса би имала резултат при сравнително ниска социална и икномическа цена. Затова от изключителна важност са профилактичните прегледи и изследвания."

Заболяването се проявява най-често с недостиг на въздух и кашлица с отделяне на храчки. Лесната умора при извършване на тежки физически усилия или дори при ежедневните домакински дейности, мускулната слабост и ограничената физическа активност, особено в сутрешните часове, също могат да се дължат на ХОББ.

На 20 ноември всеки има шанс да се изследва, а статистиката сочи, че един на всеки 10 възрастни над 40 години вероятно е болен, без да знае. Хроничната обструктивна белодробна болест е заболяване, което заема приоритетно място сред болестите в България. Едно скорошно прецизно проучване в Плевенския регион показва честота от близо 15%. Тази цифра говори за висока разпространеност и предизвиква тревога. 20 ноември може да спаси здравето и живота на много българи, ако се включат в кампанията на Българското дружество по белодробни болести.

Още по темата можете да чуете в аудио файла.

По публикацията работи: Пламен Коцев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45