Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Справят ли се общините с опасните сгради

Снимка: РАДИО ВИДИН

Фактите сочат, че с течение на годините проблемът с опасните сгради не се решава. Във Видин стари и рушащи се здания, частна собственост, някои от които паметници на културата, продължават бавната си разруха. Някои от тях са в центъра на града- старата поща, стена от която се срути преди години, остава оградена, но нищо повече. Бившата туристическа спалня тъне в разруха също, а на фасадата й все така стои надписът, че се продава. Проблемът продължава да бъде в липсата на средства и в прехвърляне на собствености, казаха преди време в "Посоките на делника" от видинската община. Прави ли местната власт необходимото за справяне с проблема- това попита видинчани Весела Асенова:

"Новият кмет откакто е, като гледам доста се е пооправил градът. Не е в това състояние, в което беше... До момента- нищо... Нищо не прави, защото и старата поща, която се руши, вече 4-5 години стои в това състояние..."

Проблем с опасни сгради имат в селата на Община Кула, където имотите и сградите са изоставени. Христела Александрова се срещна с инж. Илинка Найденова, директор на Дирекция "Специализирана администрация" в Община Кула.
 
"При нас периодично със заповед на кмета се назначава комисия, която по сигнали или без такива преглежда състоянието на обектите, които си нуждаята от ремонтно-възстановителни дейности, след което се изготвя протокол отново адресиран до кмета и се предприемат следващите дейности" - заяви инж. Найденова.

"Местната управа на Враца успешно се справя с опасните сгради на територията на града под Околчица и 20-те села от общината и ги привежда във вид, който не крие опасности за живота и здравето на хората" - това каза заместник-кметът по устройство на територията на Община Враца инж. Николай Йорданов в разговор със сътрудника ни Жоро Александров.

Опасните сгради са проблем на всяка местна управа, но е въпрос на умения и знания да се решат проблемите в това отношение. Основният проблем при обезопасяването на сгради, застрашаващи живота и здравето на хората, е липсата на желание у самия собственик да предприеме необходимите действия. Това твърди заместник-кметът Николай Йорданов. Пред местната власт обаче има решение на този казус и общините не бива да бавят разрешаването му. Законодателят е разрешил на местната власт да действа, а след това по съдебен  път да си събере направените разходи. Как става това- разказва Николай Йорданов:

"Въз основа на влязла в сила заповед за премахване и възстановяване на сгради, и протокол за извършените работи, се издава заповед за изпълнение по член. 418 от ГПК, което ще рече, че направените разходи от Общината се събират от съдебен изпълнител… Жалбите или протестите пред съда не обезсилват заповедите на кмета за премахване или отстраняване на опасни сгради." Заместник-кметът на Враца е убеден, че в началото на настоящата година е невъзможно да се планират проверките, които ще извършат той и подчинените му, за да намалят опасните сгради в града.

"Ще извършим периодично няколко проверки на сградния фонд и където е необходимо, ще се препоръчат съответните действия на собствениците. Ние не планираме средства, тъй като процедурата е утвърдена в Закона за устройство на територията…"

През 2013-а година във Враца са били издадени 6 заповеди за премахване и възстановяване на сгради, от които 4 са били бутнатите стари или опасни постройки. Средно по около 2 000 лева излиза отстраняването на едно малко здание. Изпълнените предписания в рамките на м.г. са били 16.
 

В община Монтана няма опасни общински обекти. Единственият, който притеснява жителите, е стара недостроена сграда, собственост на Министерството на здравеопазването, предназначена за хирургична клиника. Тя събира от години бездомници и наркомани. Строителството на Хирургичния блок е спряно още в началото на 90-те години. Сега там могат да се видят стари дюшеци, бутилки от алкохол и следи от пален огън.

"Пълно е. Вечер много пъти съм ги виждал да идват тук. Огън съм виждал да палят и кой знае какво друго правят още. Идват да спят тук, влизат да спят на топличко. Влизат хора, но какви са- не знам"- така коментираха ситуацията живеещите наблизо пред сътрудника ни Биляна Борисова. Хората от квартала се страхуват за безопасността си, но въпреки това, досега инциденти не е имало. Постройката се използва няколко пъти в годината за учения на Гражданска защита. Преди две години в изоставената сграда беше открит и труп на клошар.

В Община Лом също имат проблем със старите сгради, паметници на културата, които се рушат и са опасни за хората.

"Има сгради, частна собственост, за които единствената мярка, която Общината може да предприеме, е да пише предписания до собственика" - това каза пред Владимир Недев главният архитект на Община Лом Владислав Владимиров.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Екип на "Посоките на делника"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45