Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се живее в Тошевци, селото, дало двама министри и президент на България

Снимка: Пламен Генчев
Този петък "Добро утро" казваме на кметския наместник на видинското село Тошевци Маргарита Велкова в рубриката ни "Добро утро, кмете". Селото е родно място на Живко Живков- политик от БКП и министър в няколко правителства. В Тошевци е роден и Петър Младенов, също политик от БКП и президент на България.

Днес в селото има около 160 жители. Какъв е техният бит и усеща ли се в живота на хората, че известни не само в миналото политици са тръгнали именно оттук? Това се опитах да разбера в разговор с кметския наместник Маргарита Велкова:

Снимка"Днес в Тошевци не се живее лесно. Тук за откриване на някакво производство не може и да се говори. Поне европейски програми да имаше. Миналата година 20 човека бяха заети по една от тях и беше хубаво. Просто хората се трудеха и имаха някакви средства за препитание. Сега- няма. Има само четири човека, които са по член 9 и са с по 47 лева- отработват 14 дни за 47 лева... Метат шума, цепят дърва, жените чистят кметството. Ако имах пари, бих направила така, че хората тук да имат работа. За държавата няма какво да говорим- виждаме, че е пропаднала отвсякъде- няма работа, а заплатите тук са от порядъка на 200-300 лева. Това за какво говори- да ядеш само хляб, да си платиш тока и дори кисело мляко да не можеш да си позволиш... Много е трудно", разказва Маргарита Велкова.   

Какви още факти изнесе за живота в Тошевци кметският наместник на селото и как вижда спасението от немотията и проблемите, можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00