Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В събота е Архангеловден

Снимка: wikipedia.org

Българската православна църква отбелязва на 8 ноември Деня на Св. Архангел Михаил- военачалник на цялото небесно войнство от ангели. Архангеловден е смятан за най-големия есенен празник след Димитровден в църковните и народните традиции на българите.

Свети Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ. Светецът е символ за тържеството на доброто. Изобразяван е с копие в ръка, тъпчещ дявола.

"Свети Архангел Михаил е един от предводителите на войнството духовно от ангели и архангели, които изпълняват служение пред Бога и на този ден ние сме призовани да бъдем такива служители на Бога с архангелска чистота", разказа повече за църковния празник архимандрит Антим, протосингел на Видинската митрополия и игумен на Клисурския манастир.

Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите. Вярва се, че Свети Архангел Михаил отделя душата на човека от тялото. Поради тази причина в съботата преди празника се прави Архангелова задушница. В много райони на страната на този ден се прави курбан за светеца и се обредни хлябове, чиято пластика напомня тази на хлябовете, приготвяни за погребение или помен.

На Архангеловден празнуват всички, които носят имената Ангел, Ангелина, Архангел, Михаил, Милко, Милена, Емилия, Емил, Рангел, както и Радко, Райна, Радослав, Радостин, Рачо, Огнян и Пламен.
Българските полицаи също празнуват на 8 ноември, когато отбелязват професионалния си празник. За първи път той се чества на 21 ноември 1924 г. (Архангеловден по стар стил). Прекъснат е след 1943 г. По предложение на Националния полицейски синдикат през 1994 г. църковният празник Архангеловден- 8 ноември, е обявен за празник на Националната полиция.

По повод на предстоящия празник разговарях с Лора Стефанова, която е регионален говорител на полицията във Видин и неин служител вече дълги години.

Снимка: Пламен Коцев"Професионалният избор на всеки е личен. Човек се чувства добре там, където може да се реализира добре професионално. Работя лесно с колегите си и съм убедена, че когато има дисциплина, всичко се получава"- каза Лора Стефанова.

Директорът на Областната дирекция на МВР във Видин комисар Константин Джунински също поздрави своите колеги за предстоящия професионален празник и обяви, че сред номинираните за български полицай на годината е служител на Районно управление "Полиция"- Видин.

"За "Полицай на годината" е номиниран и избран младши полицейски инспектор Емил Маринов от Районно управление Видин, който през годината показа най-добри резултати. В рамките само на един ден той успя сам да разкрие четири битови кражби и да задържи извършителя" - каза комисар Константин Джунински.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59