Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли формула за приятно прекарване на летните отпуски

2
Снимка: Антон Иванов Личен архив

Всички ние чакаме с нетърпение летния си отпуск. Дали обаче предпочитаме да похарчим много пари по родните плажове или планински курорти? Дали непременно предпочитаме да нощуваме по бял чаршаф или не сме толкова капризни? Традиционно всяко лято се оплакваме от родното Черноморие, нахалните чужди туристи, мръсния плаж, лошото обслужване и чалгата до мозъка на костите. А къде сте тръгнали тогава? За това говорим днес в "Актуално" в "Посоките на делника".

Някои хора предпочитат да са независими. За целта са необходими само някои принадлежности като палатка, спален комплект, храна, напитки, комплект въдици и... липса на грандоманщина. Един от тях е Антон Иванов, родом от Видин, но живеещ и работещ в София. Тони е почитател на рок музиката, занимава се със строителство, а през лятото е изцяло отдаден на риболова и къмпингуването.

Снимка: Антон Иванов Личен архив"Всичко трябва да ти е изпипано до най-малката подробност, ако не искаш някой да ти досажда през цялото време. Аз и моето семейство просто решаваме и тръгваме. Избираме си място, където задължително има сянка. Палим колата и тръгваме. Дори и нещо да сме забравили, къмпингите предлагат абсолютно всичко и няма повод за притеснение. Има магазинчета вече навсякъде"-
разказа Антон Иванов за Радио ВИДИН.

Марияна Николаева пък е собственик на къща за гости в Белоградчик. Тя не спира да търси нови и атрактивни форми в предлагането на развлечения за своите посетители. Иванка Петрова ни срещна в "Актуално" с нея.

Снимка: Иванка Петрова"Старая се да задоволя своите посетители и да прекарат прекрасен уикенд. Къщата е подходяща и за индивидуално пътуващи и за семейства туристи"- каза Марияна Николаева.

Туроператори също са доволни от интереса на видинчани към по далечните дестинации през летните отпуски. Попитахме Николай Антов, собственик на туроператорска фирма в крайдунавския град какво предпочитат почиващите това лято видинчани.

Снимка: Николай Антов Личен архив"Вече спокойно мога да кажа, че видинчани имат сравнително висока култура на пътуване. Те предвиждат пътуването си по-рано и сега всички совалки за Турция тръгват от Видин. Има хора, които предпочитат и планина, и море. Всеки има право да избира. Фантазията трябва да работи. Не влагайте парите си в дрехи, а в пътуване. Единственото, което никой не може да ви открадне, са впечатленията от хубаво пътуване"- каза Николай Антов.

И нека не забравяме, че понякога спокойните вечери се изразяват в огън на плажа, приятна компания и задушевни разговори под луната и падащите звезди. Може би това е една от правилните формули по темата ни днес.

 Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59