Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама: САЩ не биха могли да помогнат на света сами

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В речта си пред Общото събрание на ООН американският президент Барак Обама се обяви за повече усилия в сферата на дипломацията и международното сътрудничество. Той изтъкна, че Съединените щати са готови да работят с други страни за решаване на конфликта в Сирия, но посочи, че оставането на власт на режима на Башар Асад в Сирия е неприемливо.

По време на своето изказване президентът Барак Обама заложи на хуманистични идеали и говори за силата на демократичните държави. По думите му, в страни, които се ръководят от демократични институции, не може да се стигне до проблеми, характерни за държави като Сирия. За него пътят към прогреса минава през спиране на тирани като Башар Асад, който, по думите му, е първопричината за ситуацията в Сирия.

Обама подчерта, че САЩ притежават най-силната армия в света, но не биха могли да помогнат на света сами.

По въпроса за Украйна той каза, че Америка няма много икономически изгоди в страната, но няма как да стои и да гледа Русия да нарушава територията на една държава. Обама допълни, че САЩ имат интерес от силна и стабилна Русия, с която да си сътрудничат.

Обама се обяви още за падане на ембаргото срещу Куба и като пример за успех на дипломацията спомена договора за ядрената програма на Иран.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Джон Кери и Сергей Лавров

Сергей Лавров и Джон Кери обсъдиха ситуацията в Сирия

Руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Джон Кери обсъдиха обстановката в Сирия, споразуменията за иранската ядрена програма и ситуацията в Близкия изток. Това съобщи ТАСС, като се позова на руското министерство на..

публикувано на 28.09.15 в 18:56
Бан Ки-мун

Бан Ки-мун: Пет държави държат ключа към политическо решение в Сирия

Пет държави държат ключа за намиране на политическо решение в Сирия, заяви при откриването на 70-ата сесия на Общото събрание на ООН генералният секретар на организацията Бан Ки-мун . По думите му, ако Русия, Съединените щати, Саудитска Арабия, Турция и..

обновено на 28.09.15 в 19:58

Волфганг Шюсел: Кризата с бежанската вълна може да бъде решена истински само в Сирия и Ирак

Канцлерът на Германия Ангела Меркел е права в становището си по отношение на бежанската вълна в Европа. Tези, които са пристигнали, на тях трябва да им се окаже подкрепа, но същевременно не трябва да се създава впечатление, че това може да продължава..

публикувано на 28.09.15 в 18:36
Проф. Владимир Чуков

Проф. Владимир Чуков: Великите сили виждат по различен начин бъдещето на Сирия и региона

Среща между американския президент Барак Обама и руския му колега Владимир Путин е един от акцентите в днешната програма от Общото събрание на ООН. Двамата лидери ще обсъдят на четири очи конфликта в Сирия и ролята на Русия в Близкия изток...

публикувано на 28.09.15 в 09:26

Йенс Столтенберг заяви, че е готов да разговаря с Русия за Сирия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е готов да разговаря с Русия за Сирия. В интервю за Ройтерс Столтенберг призова: Русия да играе конструктивна роля в борбата срещу "Ислямска държава ". От своя страна германският външен..

публикувано на 28.09.15 в 09:07