Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жена ще управлява Новоселци в следващите 4 години

4
Снимка: Светослав Цветанов, радио Видин
Видинското село Новоселци ще се ръководи в следващите 4 години от жена- това е новата кметица Цеца Велкова, която хората си избраха на балотаж. Тя спечели изборите само с 14 гласа пред опонента си. Както сама казва, не е очаквала такъв резултат, тъй като на първия тур на изборите е била доста по-назад от другите кандидати. Изборът на хората я задължава да работи здраво, за което е готова, има и план откъде да започне- с баластриране на селските улици.

"Имаме приемственост със стария кмет, той ме накара да участвам в изборите, като ми завеща и проблемите на селото. Не се надявах да спечеля, но хората ми гласуваха доверие. Откъде се захващам най-напред ли? Трудна работа. Може би на първо място ще се опитам да оправя улиците, защото започва зимният период. Голяма част от тях са в безобразно състояние, има такива дупки, че с кола не може да се мине. Тази пролет ни отпуснаха малко материал, но успяхме да оправим три улици, да ги запълним с филц. За другите не остана, надявам се новото общинско ръководство да ни осигури повече средства"- обясни Цеца Велкова.   

СнимкаНовата кметица на Новоселци е млада и амбициозна жена, решила да направи всичко възможно да подобри поне малко битовите условия за хората, като се започне от проблема с боклука. По думите на Цеца Велкова, не достигат контейнери за смет. За село с около 1000 жители имат само 10 кофи за смет. Надява се да се довърши и сградата на кметството, която приютява и пощата, предвидени са и помещения за детска ясла и здравен пункт.

Кметицата не скри и проблемите, които не са тайна за никого в региона- проблемите с малцинството.

"Повечето вече са се приобщили към нас, но има и някои, които си имат тяхно мислене и начин на живот, а нашият етнос не може да ги приеме. Имаме кражби, продължават. Много хора се отказват да гледат градините си, защото като дойдат, няма какво да оберат, откраднато."

СнимкаДа направи улиците в Новоселци проходими през дъждовния сезон- това желаят най-силно хората. Надяват се някой да обърне внимание и на уличното осветление, което е оскъдно.

"Живеем с надеждата нещо да се промени, да ни тръгне по вода. Много кметове тук сме виждали да обещават, но нали ни виждате положението- хората са отчаяни вече. Предишният кмет- нищо, кал до колене газим в отдалечените улици, и  осветление няма. Боклука няма къде да изхвърляме. Това искаме да се подобри"- казаха хората от Новоселци.

Целия разговор с кмета и хората на Новоселци може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59