Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правосъдие под натиск?!

Снимка: Архив

Гледната точка на юристи, народни представители и граждани по темата "Под натиск ли е правосъдието", в "Посоките на делника".

"Има натиск, който се упражнява върху правосъдието, но всъщност самата българска правораздавателна система сама се вкара в този капан. Дали поръчково, дали под страх, дали в услуга на определени политически и корпоративни, или криминални интереси, ние всичко това сме го виждали през годините и сме го преглъщали като общество. И сега ако има някакъв обществен натиск или има граждански очаквания към съда или към прокуратурата за един или друг акт, това е логично. Не казвам, че е нормално, просто дотам са докарани нещата в България.", заяви адвокат Ирена Александрова.

"Прокуратурата във Враца също беше подложена на силен обществен натиск в дните след смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов. Мнението на улицата, че тийнейджърът е бил пребит от двамата братя Иван и Десислав Дамянови, все повече започва да издиша. Това поне показва аутопсията и повторната аутопсия, извършени на тялото на Тодор от съдебни патоанатоми. В дните след трагичния инцидент обаче нещата изглеждаха по друг начин, а Враца беше разтърсвана от протести на стотици. Силният обществен отзвук принуди главния прокурор Сотир Цацаров да изпрати седмина обвинители от Върховна касационна прокуратура, за да окажат методическа подкрепа на своите колеги от Враца. По този повод говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова призова за спокойствие. Преди пристигането на колегите си от София, окръжният прокурор Десислав Начков намекна в неофициален разговор пред радио "Видин", че обвинителите от Враца са подложени на натиск от страна на улицата и не могат да си свършат работата. За нас, обикновените хора, остават изводите от този трагичен инцидент, който за пореден път ни убеди, че трябва да оставим институциите да си свършат работата, преди да си вадим каквито и да било изводи за разигралите се събития. Иначе на мен трагичният инцидент във Враца много ми прилича на драмата от преди 13-14 години, когато цяла София се оказа блокирана от таксиметрови шофьори, които търсеха убиеца на невръстния Пепи. Стигна се дори до искането на оставка на правителството. По-късно се оказа, че убиец на хлапето е неговата собствена майка, която беше удушила сина си със своите ръце.", завършва коментара си Жоро Александров.

СнимкаПо думите на адвокат Ирена Александрова "натискът на улицата показва дълбокото недоверие, което имат гражданите към институциите. Ние имаме добри закони, тогава защо в обществото продължава с все по-голяма сила да витае усещането за безсилието на закона, а не за неговото върховенство. Защо има усещане за беззаконие? Ето точно това недоверие в безпристрастността на независимата съдебна власт, точно това подкопава нашето общество. За това се получава, дали ще го наречем будно гражданско общество или уличен натиск- това във Враца. Това са симптоми на нещо много страшно."

"Този натиск се видя още със стартирането на т.нар. съдебна реформа. Под натиск както политически, така и под натиск на обществото обаче, защото то е загубило доверие и вяра в институциите. В една правова държава на първо място трябва да бъдат поставени законите. Когато не се спазват законите, когато не се прилагат, тогава вече се изкривява и правосъдието, тогава вече можем да говорим за закона на джунглата. Мисля, че никой не го иска това нещо. И когато под натиск на улицата се промени квалификацията на едно деяние, разбира се опасността след това съда да постанови присъда, която на практика не отговаря на фактическата обстановка на едно конкретно дело е твърде голяма.", каза народният представител и юрист по професия Филип Попов.

"Правосъдието работи под натиск, защото има политически чадър...Съдиите са корумпирани...Възможно е правосъдието да работи под натиск, но като цяло гледам да пазя дистанция от тези новини, за да не ми влияят. А правосъдието работи под натиск, защото парите са навсякъде...", е гледната точка на видинчани, които Пламен Коцев успя да запише.

В заключение адвокат Александрова подчерта, че "правосъдието се намира под огромен натиск, слава богу, този натиск е жизненоважен, той е спасителен за обществото. Това е натискът на обществените очаквания, на гражданското общество- нещо да се случи най-после, защото тогава вече наистина ще излезе улицата. Улицата ще доминира, тя ще казва какво да се случи и ние се връщаме в някакви средновековни измерения."

Още по темата за правосъдието и натиска чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59