Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За какво плащаме и какво получаваме

Снимка: БГНЕС

Съвестни данъкоплатци ли сме? За какво плащаме и какво получаваме? Искаме ли отчет за това къде отиват парите ни? Отговор на тези въпроси се опитахме да намерим в "Посоките на делника".

Както знаем, голяма част от бюджета на държавата ни се формира от данъчните постъпления на хората. Знаем ли обаче къде отиват нашите данъци? Свикнали сме всеки да се възмущава от нещо. И в началото на всяка нова година нещата се променят - много често, за съжаление, не и в наша полза.

"Плащането на нашите данъци и осигуровки се извършва в определени срокове, определени със закон. Обикновено крайният срок е 30 април, а тази година датата е 3 май, тъй като 30 април е неработен ден. До момента в офиса на НАП Видин има подадени няколко декларации. Най-лесният начин за подаването им е чрез ПИК код. Миналата година почти 3 500 граждани и фирми от област Видин са взели своите персонални кодове за подаване на данъчни декларации по електронен път, което значително улеснява процедурата. По отношение на плащането на данъците тази година няма съществени промени и мога да заявя, че видинчани са наясно с плащането на своите данъци и са стриктни"
- каза Милена Борисова, експерт в териториалното подразделение на НАП Видин.

Успяхме да съберем няколко мнения пред квартален хранителен магазин във Видин. Някои хора се решили проблема си с данъците чрез своя скромен едноличен протест:

"Данъците не са ни високи, но аз не съм плащал дълго време, защото в момента нямам възможност. Ще ги платя, когато мога и това не ме притеснява ... Безработен съм, а те ми искат пари - откъде да ги намеря ... няма да плащам данъци"- казват хората.

Как се  плащат данъците в Община Видин? Борислав Дуцов, началник отдел "Местни данъци и такси" към Общината обясни, че няма да има съществени промени в размера на местните данъци през новата година:

"Видинчани са стриктни, но има и хора, които бавят своите плащания. Не очакваме увеличение на данъците. В началото на годината събираме дължимото и от стари години. Винаги има недоволни граждани при плащането, но ние се стараем да сме максимално обективни, защото без данъци не може да съществува общината."

"През последните години видинчани плащат своите задължения своевременно. Има и такива, които чакат последния момент, типично по български. Такъв беше и случаят с плащането на дължимите здравни осигуровки в края на миналата година. Има няколко нови момента от тази година и хората могат да се информират за тях в офисите на НАП в рамките на всеки нормален работен ден." - каза още по темата Милена Борисова.

 Още по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59