Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Владимир Велков: "Здравната карта създава лимит на работата на болниците"

Снимка: Петя Генова
Министерството на здравеопазването /МЗ/ предложи на обсъждане националната здравна карта. Тя е направена на база внесените във ведомството областни здравни карти. Във Видин такава беше приета през ноември миналата година от Комисията за изработването на документа, оглавена от областния управител Момчил Станков. Подробно ви запознахме с предложенията на трите трите комисии - във Видин, Враца и Монтана - колко да са лекарите в доболничната и болничната медицинска помощ, зъболекарите, леглата в болниците. Потърсихме председателите на Регионалните лекарски колегии в трите области от Северозапада, които са участвали в изработването на здравните карти, за да попитаме съобразили ли са се от Министерството с техните предложения при изготвянето на документа.



Снимка"Запазена е структурата на лечебните заведения за област Видин, т.е. по отношение на стационарната помощ запазени са двете болници. Броят на леглата е 360, от които 300 легла са в МБАЛ "Света Петка" и 60 в МБАЛ в Белоградчик. Предложението, което е дадено за разкриване на инвазивна кардиология в многопрофилната болница "Света Петка" и отделение за долекуване, както и проект за разкриване на инфекциозно и урологично отделение, вече е в компетентността на ръководството на болницата. Ако желаят и имат необходимите специалисти, могат да бъдат разкрити. По отношение на лекарските практики на територията на област Видин има 55 практики за първична медицинска помощ. Тези практики са запазени. По отношение на специализираната извънболнична медицинска помощ на територията на Видин са 60 практиките", каза д-р Пламена Вълчева, председател на Районната лекарска колегия на Българския лекарски съюз за област Видин.

СнимкаНаселението на Видинска област е застаряващо, с висока заболеваемост, висока смъртност - 22 на хиляда и ниска раждаемост. Областната здравна карта трябва да се съобрази със заболеваемостта и необходимостта от какви лекари да има, за да лекуват това население - застаряващо и с хронични заболявания.

"На нас тези легла, които имаме и които се предлагат за първо ниво на компетентност, са леглата, които имаме сега и те са ни напълно достатъчни. Това са точно 60 легла. Повечето колеги бягат в доболничната помощ - нямат дежурства, по- свободни са", коментира директорът на МБАЛ "Проф. Георги Златарски" в Белоградчик д-р Соня Иванова.

Потърсихме становището на председателя на Регионалната лекарска колегия във Враца- д-р Росен Айков за публикуваната здравна карта. С него разговаря сътрудникът ни Жоро Александров.

Д-р Росен Айков, снимка: Жоро Александров"Тази здравна карта беше подписана от представителите на лекарския съюз с едно условие- тази карта да не се използва като камшик за рестрикция към колегите. Това значи да не се използва тази здравна карта при сключване на договори с НЗОК. На 19-и имаме Национален съвет на лекарския съюз и ще мога да кажа повече. Когато правихме тази карта директорът на РЗОК ни даде всичките заети  места, с това сме се съобразили, не сме разрешили нито едно место назад. Относно леглата- общата бройка за активно лечение- 629 минимален брой, максимален - 999. Министърът засега не е казвал ще се ползва ли тази карта за рестрикции. Значи- дали болничните заведения, отговаряйки на тези критерии или когато се попълнат тези легла, дали ще разрешават повече договори", каза д-р Росен Айков.

За област Монтана обаче има намаление на финансирането на леглата от 30 до 50%.

"Тук става въпрос за намаление на финансирането на болниците въз основа на легла. Ще се финансират определен брой легла. Другите ще съществуват, евентуално ако има богати и заможни пациенти, които желаят да се лекуват за своя сметка. По спомени, хирургичните легла от това, което е изработила Областната комисия за здравна карта се намаляват с 59. Не знам защо трябваше да се събираме тази комисия, да си хабим времето да представим нещо, съобразено с методиката, подписана от министъра, след това явно е потънало в някое чекмедже на бюрократ от здравното министерство. За вътрешните легла по- малка е бройката на съкращението- 29 е разликата между предложението на областната комисия и това, което е публикувано на сайта на Министерството. Със здравната карта се създава лимит на работата на болниците", коментара председателят на РЛК на БЛС за област Монтана д-р Владимир Велков.

СнимкаСпециалисти има в болниците, въпреки че са на критичния минимум. В доболничната помощ лимитите отдавна са установени. За област Монтана, според картата на Министерството, са дадени много повече места за разкриване. Лекарите обаче ги няма. Д-р Владимир Велков каза още, че с новата здравна карта няма да са ощетени лекарите, а пациентите:

"Защото когато се сложи лимит на дейност, ще му е много по- спокойно, вместо сега 2/3 до 3/4 от колегите работят по 12 часа, просто ще си работят нормално, само че няма да има кой да лекува пациентите. Това се отнася и за област Видин. Във Враца пак е същото, с малко по- добри показатели. Лимитите са сложени в болничната помощ. Намериха начин..."

Председателя на РЛК в Монтана коментира и протестите в Берковица за запазване на болницата. Според новите изисквания за пътеките ще отпаднат дейности и няма да може да се извършват определени лечебни дейности и процедури.

"От това следва самозакриване. Тази здравна карта определя броя на финансираните на областно ниво. Никъде не е правено разделение на болниците. Това нещо ще го трупнат на главата на шефа на РЗОК - да си чупи главата на кой колко легла да даде."

СнимкаЖители на Берковица и Вършец излязоха на протест на главен път Монтана-Берковица-София за запазване на общинското здравеопазване. Несъгласието на жителите на двете общини, зад които застана общинското ръководство и лекари от болницата в Берковица е срещу приемането на  наредбата за определяне на "пакетите" за лечебното заведение, финансирани от Здравната каса, което ще доведе до намалена дейност и невъзможност лечебното заведение да се самоиздържа.

"Дълги години за нашата болница винаги се е говорило за закриване. Искам да си защитя родината, да защитя града ни, тъй като непрекъснато се говори за Северозападна България колко е западнал край. И сега, при нас е останала една болница, в която останаха съвсем малко родолюбци здравни работници. Които искат да работят, да си останат тук, а правителството реши и нашите хора да изпъди... Аз съм берковчанин и често ползвам услугите на болницата. Доволен съм от обслужването. Ако закрият болницата, ще бегам... Като се погледне на каква възраст сме, може да си представите дали посещаваме болницата. Тия болници се закриват, за да се отворят нови частни. Пътеките да ги няма... Нямаме линейки, нямаме доктори. Сега, като закрият и болницата в Берковица, за какво говорим? Ние тук по градовете загиваме, ако закрият болницата...", казаха  протестиращите пред сътрудника ни Петя Генова.

МБАЛ-Берковица ще бъде принудена да закрие цели отделения - неврологично, хирургично и акушеро-гинекологично, поради факта, че намалената дейност ще доведе до де-квалификация на специалистите, работещи в тези отделения и те ще трябва да си потърсят работа в други лечебни заведения с по-голям обем на дейност. Болницата и в момента функционира с критичен минимум специалисти, обясни кметът на Община Берковица Милчо Доцов:

"Общината е много недоволна и подкрепя желанието на хората за защита на берковската болница. Става дума за проект на Наредба, която определя правилата и критериите за сключване на договорите между здравната каса и болниците по клинични пътеки. В този проект, според мен, са записани необмислени, грешни неща, срещу интересите на населението от нашата община. Затова най-категорично възразяваме срещу този проект на Наредба. Този проект ще доведе до свиване в голяма степен и може би до закриване на две от отделенията. Това в никакъв случай не трябва да се допусне."

Болницата е добре във финансово състояние. Общината съдейства и инвестира над 3 милиона лева в сградния фонд, медицинска техника и апаратура.

"Общината ще помага под всякакви форми и ще защитава болницата до последно", категоричен е Милчо Доцов.

Проектът на решение на националната здравна карта е обявен за публично обсъждане на интернет страницата на Министерството на здравеопазването. Сега е моментът, ако има възражения, те да бъдат направени, преди документът да бъде приет.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45