Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За паметниците и балканските страсти

Всяко връщане към героизма и трагизма на битките ни през първата световна война е жълтица от националното съкровище на българите, пише Йото Пацов в предговора на книгата "Болката" на Величка Каменова, посветена на наши земляци, участвали в боевете на Първата световна война.

Именно за болката, балканските нрави, комплексите и националната памет говорихме в "Посоките на делника", след като преди дни, навръх Деня на независимостта, македонци строшиха демонстративно паметна плоча на загиналите български офицери и войници на връх Каймакчалан. Този вандалски акт, естествено, разбуни духовете у нас и предизвика вълна от искрено възмущение. Сътрудникът ни във Враца Жоро Александров потърси за коментар народния представител от ВМРО, част от "Патриотичния фронт", Красимир Богданов:

Красимир Богданов"Този инцидент наистина е неприятен и за съжаление не е първият, който се случва на места, посветени на българската памет в Македония. Недопустимо е в 21 век, когато говорим за интеграция на Македония в ЕС и НАТО, да се действа по този начин. Това са варварски, средновековни действия, които с нищо не способстват за междусъседските отношения."

Потърсихме и мнението на Емилия Кожухарова- правнучка на един от българските герои по време на Първата световна война- роденият във Видин полк. Стефан Илиев, командир 15-ти пехотен Ломски полк, загинал също на територията на днешна Македония през Първата световна война.

"Почувствах се изключително зле, защото съм емоционално обвързана заради роднинството ми с полк. Стефан Илиев. Подобно нещо 100 години по-рано се е случило и с гроба на полк. Илиев. Там е бил поставен един мраморен паметник, направен от войници от 15-и полк, но още с влизането на сърбите в Прилеп през октомври 1918 година е разрушен. И тогава това предизвиква много бурна обществена реакция в България, и тогава също не е имало ефект. Сега виждам повторение на историята от преди 100 години. Това е не просто хулиганска проява, това е подигравка с паметта, с героизма, с всичко свято, което сме дали преди 100 години. И българският, и македонският народ са увредени от изкривената история години назад."

Днес усилията на Емилия Кожухарова са насочени да бъде почетена достойно паметта на героя от Първата световна война полк. Стефан Илиев с паметни плочи и паметници в Македония, Видин и Белоградчик. Инициативата обаче се случва много бавно и мудно.

полк. Стефан Илиев"В Македония чакаме отговора на властите. Горе-долу така стоят нещата и тук- в България. Във Видин предложение за паметен знак направихме още преди 4 години. Първоначално беше за преименуване на улица "Широка", където е бил домът на полк. Илиев, но може би е по-разумно да бъде поставена паметна плоча, а улицата, която е емблематична за Видин, да си запази наименованието. Но така или иначе някакъв паметен знак е редно да има, защото полк. Илиев наистина е национален герой. Моите усилия ще бъдат да популяризираме колкото се може повече пред видинската общественост името му, защото Видин може само да се гордее с това, че е родно място на такъв човек. В Белоградчик процедурата е почти към финала и се надяваме, че ще има паметник на полк. Илиев, тъй като там е бил на гарнизон 15-и Ломски пехотен полк", обясни Емилия Кожухарова.

Стефан Илиев е роден на 29 юни 1869 година във Видин. Воинският му път започва в 3-ти пехотен Бдински полк като взводен командир. В началото на Балканската война е командир на 4-а дружина на 15-и пехотен Ломски полк с чин майор. Участва в редица сражения. След Междусъюзническата война е началник на 15-о полково военно окръжие във Видин.

На 28 февруари 1916 година подполковник Стефан Илиев е назначен за командир на 15-и пехотен Ломски полк. Участва в боевете при Стойково бърдо, Планиница, Буково, Върбовец, в Чеганската операция. Загива геройски начело на контраатака на 26 март 1917 година в битката за връх Червена стена край град Битоля. Погребан е с военни почести в двора на църквата "Благовещение Богородично" в Прилеп. Посмъртно е повишен в чин полковник.

Голям шум, закономерно и справедливо, се вдигна след като бе поругана българската паметна плоча в Македония. Но дали  се грижим подобаващо за историческата си памет и за паметниците на територията на нашата страна? Да издири и възстанови колкото се може повече паметни знаци във Видинско от няколко години се е заел Ивайло Цеков, по думите му край нас има не един и два забравени, занемарени, разрушени или завинаги загубени паметници.

"Много е грозно да има паметници на загинали за България хора, които са забравени от абсолютно всички. Има паметници до села в област Видин, за които дори местните хора не знаят, че съществуват", каза Ивайло Цеков.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59