Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинчани в чужбина: Храната там е по-качествена и евтина

2
Снимка: БГНЕС

Защо едни и същи хранителни продукти имат различно качество у нас и в чужбина? Страната ни стана поредната източноевропейска държава, която обвинява мултинационалните компании в продажбата на храни с по-ниско качество на родния пазар. Според твърдението големите хранителни компании използват продукти с по-ниско качество в храните, продавани в Централна и Източна Европа, отколкото в Германия, Австрия и Великобритания. Такова мнение изрази премиерът Бойко Борисов в края на миналата седмица и допълни, че това е обидно. Той свика част от министрите, за да обсъди с тях качеството на храните. Има ли причина за тревога в този сигнал? 

Попитахме видинчани правят ли разлика в хранителните продукти, предлагани у нас и в чужбина. Попаднахме съвсем случайно на наши съграждани, които се оказа, че имат сериозен опит с хранителните продукти в много европейски страни. Те ни разказаха интересни неща за това има ли разлика в качеството.

"Ползвам храни от Испания и Франция и искам да Ви кажа, че разликата е огромна. За цените пък не искам да говоря, защото се оказва, че там много продукти са дори и по- евтини. А шоколадите им са прекрасни ... Живея и във Видин, и в Лондон. Една и съща хранителна верига тук и там предлагат различни стоки като качество. Не знам нашите къде се правят, но явно тук нещата се побългаряват" - казаха видинчани. 

Тихомир Тодоров работи и живее от години в Чехия. Той ни разказа за качеството на храните в големите хипермаркети и направи сравнение между чешките и родните продукти. 

"Не съм особен привърженик на чешките продукти, но те са по- евтини, като цяло. Като прибавя и жизнения стандарт на работещите там хора, мога да кажа, че живеят по- добре от нас. Не обичам да нося чешки продукти, когато се прибирам в България по време на отпуската си. Бирата им е страхотна, като аз съм опитал над 80 вида" - каза Тихомир Тодоров


Преди години премиерът Бойко Борисов оповести, че животът на българина се е удължил с една година, благодарение на управлението на ГЕРБ. Това явление се дължеше на качествените хранителни продукти, които се появиха след въвеждането на купища стандарти - за месото, млякото и хляба. Днес обаче се оказва, че има още какво да се желае по отношение на качеството на храните, предлагани в големите хранителни вериги. Ядем ли по- лоши храни от останалите европейци- това попитахме бившия министър на земеделието и храните в кабинета "Борисов 1", Мирослав Найденов

"Тази тема стои на дневен ред от години. Ще припомня, че ние я бяхме поставили още в началото на моя мандат. Темата е поставяна пред различни европейски институции, като тогава ни бе отговорено, че всичко е въпрос на пазар. Освен това ни бе отговорено, че вкусът на българите е различен от вкуса на австрийците, например. Има качествени български хранителни продукти на пазара днес. Прекрасното ни бяло саламурено сирене е без аналог. Тази тема ще продължи да се коментира, но според мен всичко идва от ниската покупателна способност на българите. Докато сме бедни, ще ни предлагат най- евтините продукти- това е факт" - каза Мирослав Найденов.


Очаква се да бъдат изследвани шоколадови изделия, безалкохолни напитки, плодови сокове, млечни и месни продукти, както и детски храни. Започнаха ли проверките на хранителните продукти попитахме д-р Александрина Борисова, началник на отдел в Дирекция "Контрол на храните" към Българската агенция по безопасност на храните. 

"В България все още не сме установили дали качеството на храните е различно от това на страните от Западна Европа. Предстои това да бъде установено в едно доста мащабно проучване, което ще проведем съвместно с други институции, които са наши партньори. Проучването се състои от няколко етапа, като вече сме преминали през някои от тях. Взети са проби от няколко хранителни вериги в чужди държави. В момента работим върху анализ на етикетите на някои видове шоколади" - коментира д-р Александрина Борисова

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45