Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-високи учителски заплати = по-добро образование?

Стана традиция учителските заплати да се вдигат ежегодно. За увеличение се говореше предизборно- говори се и днес. С оглед на настоящото състояние на образователната система, обаче не е ясно каква е логиката на тези периодични увеличения. Опитът показва, че заплатите на работниците е редно да бъдат вдигнати, когато има подобрение в тяхната продуктивност и качество на работа. Но що се отнася до образователния сектор в България, през последното десетилетие поне, заплатите на учителите постоянно се увеличават, а качеството на образованието се влошава. Много популярен е митът, че преподавателите в страната са твърде нископлатени. Но според данните на Националния статистически институт през последните десет години средната заплата на учителите в обществения сектор плътно следва средната месечна заплата за цялата икономика. 

Трябва ли да бъде повишено възнаграждението на преподавателите и ще се подобри ли качеството на образованието попитахме видинчани.

"Трябва да се повиши дисциплината на учениците и тогава ще се подобри и качеството на образованието. С тези пари не могат да се стимулират работещите в сферата да дават всичко от себе си ...  Както лекарите, така и учителите трябва да получават добри възнаграждения ... Добрите учители никога не са забравяни от своите ученици" - казаха в анкетата по темата видинчани.


Трябва ли да се повиши учителската заплата и каква е връзката ѝ с нивото на образованието у нас, това попитахме и Евлогия Манджукова, директор на Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин и председател на учителския синдикат към КНСБ в крайдунавския град. 

"Размерът на учителската заплата в момента трябва да е минимум 30 процента над средната за страната. Образованието в момента се крепи изцяло на учители, които са видели и добро, и лошо в системата. Не е такова положението при младите учители. Те искат да идват на работа добре облечени, с хубава кола и няма как да бъдат привлечени със заплата от 700 лева" - каза Евлогия Манджукова. Според нея има пряка връзка между делегираните бюджети и размера на учителските заплати, но основният им недостатък е, че пречат на дисциплината в училище днес. 

Учителите, и образователната система като цяло, изпълняват ключова функция в икономиката на всяка една страна, но това не означава, че държавата трябва да вдига финансирането на всяка цена, особено в условие на постоянно влошаващо се качество на нейните услуги. 

Разговаряхме и със Здравка Първанова, която днес е пенсиониран учител. Дълги години тя упражнява учителската професия във видинското село Покрайна. Нейната дъщеря също работи като учителка. 

"Има учители, които са родени да бъдат учители. Аз се възхищавам на успехите на моите ученици и до днес. За мен работата ми е призвание" - каза Здравка Първанова

Според ученици от видинското училище "П. Р. Славейков" има пряка връзка между качеството на образованието и учителските заплати и те трябва да бъдат увеличени.


Профилираната гимназия "Найден Геров" в Лом е училище със 140-годишна история, а през последните 25 години директор е Теодор Йончев. Според него днес участниците в образователния процес- и ученици, и учители, са демотивирани. Причините са ясни-  демографската криза, обезлюдяването, борбата за всеки един ученик. Йорданка Герасимова се срещна с Теодор Йончев

"От години в тази част на страната се води битка за ученици, защото по този начин се гарантира бюджет и броят на учениците решава всичко. Увеличението на учителските заплати няма да реши проблемите на българското образование. Проблемът е ценностен и мотивационен. Нужни са сериозни реформи, намаляване на администрацията и повече прагматизъм" - смята Теодор Йончев

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45