Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуването на парламентарните избори във Великобритания протича нормално

| обновено на 08.06.17 в 19:10
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Великобритания гласува за нов парламент на извънредни общи избори. 650 депутати ще бъдат избрани от близо 47 милиона регистрирани гласоподатели. Консервативният премиер Тереза Мей свика вота, защото се надява партията й да постигне по-голяма мнозинство и тя да има повече спокойствие в преговорите за Брекзит.

Няколко неща отличават тези общи избори от останалите. За първи път в цялата история на британските общи избори предизборната кампания бе прекъсната заради терористични нападения – за три дни след атентата в Манчестър през май и за ден след нападението в централен Лондон. Също за първи път след 1992 г. не се провеждат успоредно местни избори, което може да се окаже добра новина за най-нетърпеливите, тъй като преборяването на гласовете през нощта би трябвало да стане по-бързо.

Друг отличителен момент е, че също пак за първи път след 1992 г., кандидатите за депутатски места са по-малко, като основната причина е, че Партия за независимост и Зелената партия не излъчиха представители в редица избирателни райони.

Иначе трява да бъдат разпределени 650 места в Камарата на общините – 553 в Англия, 59 в Шотландия, 40 в Уелс и 18 в Северна Ирландия. Партията, която спечели 326 места или повече, ще може да състави самостоятелно правителство. Най-последното проучване на общественото мнение, буквално в навечерието на изборите, на Ipsos MORI, поръчано от вестник „Ивнинг стандард“, дава 8-процентна преднина на консерваторите на Тереза Мей. 44 на сто от анкетираните са предпочели торите, 36 процента - лейбъристите, либералдемократите са на трета позиця със 7-процентна подкрепа. Проучването показва още, че въпреки че Тереза Мей продължава да е по-популярната опция като бъдещ ръководитела на страната, личният рейтинг на премиера спада за сметка на лидера на лейбъристите Джереми Корбин.

Ето какво заяви англичанката Джаки Кларк: Джереми Корбин е справедлив, откровен, страхотен, загрижен е за всички. Според него ни трябват добри условия на живот, здравеопазване, образование за всички - за работническата класа, за чернокожите, за хората с увреждания. Снощи бях на негов митинг. Обичам Джереми Корбин, обичам лейбъристите и се надявам днес да изберем лейбъристко правителство.

Агенция Ipsos MORI между другото предупреждава, че един на всеки пет гласоподаватели е заявил, че може да промени мнението си в последния момент или се колебае като 27-годишната Александра Милър: Не беше особено лесно, защото нямаше нито един, за когото исках да гласувам.

Избирателните секции затварят врати в полунощ българско време. Първиет резултати се очакват около половин час по-късно от Северна Англия.

За предаването „12+3“ по „Хоризонт“ журналистът Коста Стефанов, който живее и работи в Лондон изтъкна, че големите медийни компании в страната организират специални екзитполове и ще съобщят прогнозните резултати минути след края на вота. Във Великобритания избирателната система е мажоритарна и фактически е много трудно да се прогнозира, независимо от процентите, които има дадена партия, защото всичко зависи от това как ще гласуват хората по места, обясни той.

Напълно е възможно Тереза Мей да загуби мнозинството си в парламента, защото тя направи  няколко доста погрешни хода по време на предизборната кампания. Най-сериозният от тях беше, че нанесе много сериозен удар върху основния си електорат -  пенсионерите. 80% от пенсионерите обикновено гласуват за Консервативната партия. Тя обаче реши в предизборната кампания да обяви, че ще бъде въведен така нареченият "данък деменция", тоест хората, които имат нужда от социални грижи, когато са много възрастни, ще трябва да предадат къщите си на частни компании, които осъществяват тези грижи.


Веднага след третия терористичен акт, този в Лондон, Тереза Мей беше обвинена, че е съкратила полицейските сили с 20 000 души по времето, когато беше министър на вътрешните работи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Британците гласуват на предсрочни парламентарни избори

Милиони британци гласуват днес в извънредните общи избори. Близо 47 милиона регистрирани гласоподаватели ще изберат 650 депутати в Камарата на общините в британския парламент. Премиерът Тереза Мей свика предсрочния вот, за да спечели по-голямо..

обновено на 08.06.17 в 09:56

Как протече последният ден от предизборната кампания във Великобритания

Британските политици неуморно кръстосват страната в опит да съберат максимална подкрепа в утрешните общи избори. Кампанията бе помрачена и прекъсната на два пъти от терористични нападения в Манчестър и в Лондон. В днешния последен ден британските..

публикувано на 07.06.17 в 18:06

Липсата на ясен победител на изборите във Великобритания би бил най-лошият сценарий за британската лира

Британската лира може да се срине до ниво от 1,2000 долара по време на търговията в петък, ако утрешните предсрочни избори във Великобритания доведат до формирането на нестабилен парламент без ясно изразено мнозинство, показват резултати от..

публикувано на 07.06.17 в 16:50

Ще има ли изненади на изборите във Великобритания

Повечето политически анализатори смятат, че Тереза Мей все пак ще спечели изборите, но няма да има достатъчно места, за да състави сама правителство, тоест само от консерватори. Това коментира в интервю за предаването "12+3" по програма..

публикувано на 07.06.17 в 14:10

Последен ден от предизборната кампания във Великобритания

В последния ден преди извънредните общи избори във Великобритания, които предвещават да бъдат оспорвани, лидерите на двете основни партии в надпреварата – Консервативната и Лейбъристката, поставят акцент върху най-силните страни на техните..

публикувано на 07.06.17 в 11:12

Великобритания преди изборите на фона на поредицата атентати

Продължава да се топи разликата между британската Консервативна партия и Лейбъристката партия . Според публикация на Ройтерс още в края на май резултатите намекват, че премиерът Тереза Мей може би няма да спечели убедително на 8 юни, както преди..

публикувано на 07.06.17 в 11:03