Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли решение проблемът с питейната вода в Чупрене

Снимка: Радио Видин
Днес пътуваме в прохладата на Чупренския балкан. В този див и примамлив кът на Стара планина можете да се насладите на чист въздух и плодове. Предполага се, че името на село Чупрене е свързано с добива на медна руда. В околностите на селото са открити останки от древни крепости, използвани от римските войски. Селото е административен център на едноименната община. Жителите са около 500. През 30-те години на миналия век селото е наброявало около 1800 жители. Днес не е толкова оживено, хората казват, че живеят спокойно. Миналата седмица, когато посетихме Чупрене, жителите се вълнуваха най-много около това ще има ли нова кариера за добив на строителни материали в Белоградчик. По-късно дойде новината, че инвеститорът се е отказал от участието си в търга. Основният проблем на хората обаче е качеството на водата. Нерядко тя е жълтеникава, мътна, с характерен мирис. Приканиха ни- ако не вярваме, да я опитаме.

"Мирише на кал, купуваме всеки ден вода за пиене. Изсекоха гората, въпреки, че е вододайна зона. Трябва да изчистят резервоарите ли, какво ли? Те какво правят- слагат хлор на неизчистеното и пием хлорна вода. Има шадраван, надвесете се над него, ако не вярвате...", казаха хората, които срещнахме по улиците на общинския център.

Проблемът с качеството на водата идва от алпийското водохващане. Преди повече от 45 години е изградена водоснабдителната група "Репляна Чупрене", която осигурява вода на 25 населени места в общината и извън нея. Водохващанията са алпийски тип и осигуряват достатъчно вода. Периодичен проблем е замърсеността с физически примеси, отчитат и от общината. Проблемът може да бъде решен, водят се преговори и ще се търси финансиране, за да може в най-скоро време това да се оправи, категоричен е кметът на общината Ваньо Костин.

Снимка"Алпийско водохващане, при първия порой всичко влиза в реката. Водохващането е един бетонов праг на реката. Винаги сме имали проблеми. Няма съоръжения, които да пречистват водата, или да я утаяват. Започнали сме една инициатива между общината и ВиК-то, ако получим финансиране да бъде направен един утаител и да се поставят филтри на главния довеждащ водопровод. В момента сме на фаза идейно проектиране, за месец мисля, че ще се справим и после да намерим пари. Тук не решаваме проблема само на Чупрене, а на много населени места в общините Белоградчик, Ружинци и Димово", каза общинският кмет.

За проблема с питейната вода потърсихме и главния еколог на общината Георги Груев, който ни обясни, че е необходимо да се направи нов проект за водохващането им:

Снимка"Става въпрос да се направят тези проекти. Има нови възможности, предполагам проектантите ще променят всичко при алпийското водохващане..."

Липсата на свеж финансов ресурс е най-големият проблем за общините, особено малките, каквато е Чупренската община. Населението й за последните 40 години е намаляло пет пъти. Усилията на общинското ръководство да я направят просперираща туристическа дестинация дават резултат, но бавно. Отдавна се говори и за развитието на ски зоната "Миджур", сега е отворена и процедура за провеждане на консултации по изготвения Предварителен проект на Общ устройствен планна Туристическа и ски-зона Миджур, землище на с. Горни Лом, каза кметът Ваньо Костин.

Жалкото е, че държавата за 30 години не е помислила за запазването на провинцията. И макар, че в Чупрене имат добра инфраструктура, това не може да задържи младите хора, отчита с болка кметът.

"Без да се хваля, сме три стъпки пред другите- училища, безплатни детски градини, пътища, читалища, пенсионерски клубове...И какво от това, нито се увеличава трафика, нито расте бизнеса. Няма продукт, който да е трайно на пазара и да акумулира приходи. Скъсахме с българското, с традициите и оттук всичко се разпадна..."

Дългогодишният кмет на Чупрене Ваньо Костин е песимист за демографските процеси, които се развиват в българския Северозапад. И докато малката община с 2000 души население запада, за пример дава германски град с 3000 жители, където индустрията процъфтява, а нетният приход в бюджета е милионен.

Целия разговор с хората, кмета и еколога на Чупрене може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59