Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 17 души са загинали заради урагана "Харви"

МВнР: Няма данни за пострадали българи в следствие на урагана

| обновено на 30.08.17 в 12:53
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поне 17 са жертвите на урагана "Харви", който бе понижен в тропическа буря. Обстановката остава усложнена в Хюстън – четвъртия по големина град в Съединените щати, където хиляди са принудени да изоставят домовете си заради безпрецедентните наводнения.

В един от засегнатите райони нивото на събралата се от валежите вода е достигнало близо метър и половина. През вчерашния ден президентът Доналд Тръмп пристигна на място в Тексас да се запознае с щетите. Тръмп нарече бурята епическа. В същото време той увери, че щатът може да се справи с всичко.

По последни данни спасителните екипи са помогнали на повече от 13 хиляди души в района на Хюстън и околностите.

Междувременно от опасения за грабежи в изоставените домове кметът на Хюстън Силвестър Търнър въведе полицейски час през нощните часове.

Синоптиците отбелязват, че тропическата буря "Харви" ще продължи да носи дъждове върху вече наводнени райони. Причина за това е, че бурята е сравнително стационарна и се захранва с влага от океана.

Както в Тексас, така и в съседния щат Луизиана, е обявено бедствено положение. Прогнозите са за обилни валежи и ветрове със скорост от 72 километра в час. Ураганът е предизвикал ново свлачище близо до град Камерън в югозападната част на щата, съобщиха от Националния център за ураганите. Губернаторът там Джон Бел Едуардс  обяви бедствено положение и предупреди за очаквано прекъсване на електрозахранването и опасност да паднат стотици дървета.

Към 08.30 ч. българско време няма данни за пострадали българи в следствие на урагана "Харви" в Съединените щати, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Информацията е на Държавния департамент, получена в посолството на България във Вашингтон за щатите Тексас и Луизиана.

Българското дипломатическо представителство проведе телефонни разговори с местните центрове за операции при извънредни ситуации, с местния офис на Държавния департамент, както и с представители на българската общност в засегнатите от стихията райони. До момента не е постъпвала информация и за български граждани, нуждаещи се от помощ, допълват от министерството. 

"Харви" се смята за най-мощният ураган, връхлетял Тексас в изминалите над 50 години.

Шофьорите в САЩ вече усещат по джоба си ефектите на тропическата буря. Въпреки понижението на цените на петрола на пазарите, бензинът поскъпна до най-високото си ниво от юли 2015 г., след като бурята блокира работата на част от Тексакските рафинерии, определяни като сърцето на енергийния двигател на страната




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

В някои райно на Хюстън нивото на водата е над метър.

Американският град Хюстън остава парализиран заради наводненията, причинени от бурята "Харви"

Американският щат Тексас остава в капана на катастрофалните наводнения, причинени от тропическата буря "Харви". Два язовира в района на град Хюстън са започнали да преливат, а властите призоваха живеещите в близост до тях да се евакуират, преди нивото на..

публикувано на 29.08.17 в 18:14
Ураганът

"Харви" започна бавно да се връща към Мексиканския залив

Тропическата буря "Харви" започна бавно да се връща към Мексиканския залив, като все още поддържа ветрове със скорост 65 км/ч. Бурята "се е спряла" близо до брега и продължава да залива с пороен дъжд районите на Хюстън и Галвестън в САЩ.  От..

публикувано на 28.08.17 в 15:32

Напрежение на енергийните пазари след като ураганът "Харви" засегна сериозно петролната индустрия в Тексас

Бензинът в САЩ поскъпва с близо 6% към двугодишни върхове, докато фючърсите на американския лек суров петрол се понижават с 1% в резултат на ураганът "Харви", който удари през уикенда щата Тексас, определян като център на енергийната индустрия на..

публикувано на 28.08.17 в 14:34

Ураганът "Харви" продължава да провокира хаос на петролните пазари

В сряда петролните цени отново бележат понижение, докато цените на американския бензин продължават да поскъпват рязко, достигайки най-високи нива от средата на 2015-а година насам, тъй като наводненията в Тексас, причинени от урагана "Харви"..

публикувано на 30.08.17 в 11:45