Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческа ценност край село Орешец се руши

7
Снимка: Радио Видин
Старото село Орешец, на километри от Гара Орешец в община Димово, Видинско, притежава историческа и културна ценност, която обаче е заплашена от разруха. Това е вековната църква "Св. Георги", построена през 1866 година. В днешни дни светинята е в много лошо състояние. Дълбока пукнатина зее в северната част на храма, обявен през 1973 г. за паметник на културата от местно значение. Многократните опити на граждански организации да съберат средства за ремонта й не водят до желания резултат. Сформиран преди години е инициативен комитет, който прави опити за спасението на църквата. Пукнатините обаче с годините се увеличават и има голяма опасност стенописите да паднат. През 2012 година е сменен покривът, но по думите на специалистите, е толкова тежък бетонът, който е изливан отгоре, че натоварва допълнително основите, които и без това пропадат. Това натежава на църковния свод, вследствие на което той се е пропукал, стенописите се ронят. Група инициативни граждани сега събират дарения, за да може да се изготви проект, с който да се кандидатства за ремонт на светинята. Преди две седмици на оглед са били реставратори.

"Църквата е в плачевно състояние, крепи се на Божията воля само... Нуждае се от спешни ремонти за опазването на стенописите. Има само две такива църкви в областта, които са изписани изцяло, а само в нашата има иконопис на Св. Марина в цял ръст. Реставратори и конструктори правиха оглед. В момента събираме средства за изготвянето на проект, за да заплатим на конструктора, между 3000 и 5000 лева са необходими, не знаем още. За архитектурната част имаме човек, който е член на настоятелството, и той ще движи проекта в Министерството на културата. Оттук нататък разчитаме на волни пожертвования и на държавата каквото отпусне за реставрирането на църквата"Снимка, обясни Кръстьо Кръстев, член на църковното настоятелство на храма.

През 2012 година покривът на старата църквата е сменен. Похарчени са около 5000 лева за подмяна, които пари обаче отиват на халос, и тази дейност дори допълнително вреди на храма, казват местните хора. Според тях, изпълнителите на поръчката не са се допитали до конструктори, които биха дали експертното си мнение как да се извърши ремонтът.

"Ремонтът тогава е правен без план. Сложили са покрива без да укрепят основите и това допълнително тежи на сводовете, тогава се получиха и тези пукнатини"
, допълни Таси Тасев, който също е съпричастен към каузата за спасението на старата църква.

Положението на светинята е наистина тежко, потвърди и арх. Георги Георгиев, който е бил на посещение с реставратори в църквата миналия месец.

"Впечатлен съм от развитието на процесите по рушене. Причините са няколко- първо: има поддаване на основите, което води до разтваряне на свода и неговото бавно напукване. Второто-преди 5 години са ремонтирали покрива, но майсторите не са били специалисти по реставрация и консервация на стари сгради. Изработили са бетонов пояс, който отделя соли и разрушава стенописите. Направено е неправилно разпределение на товара от покрива върху сводовата конструкция, което също спомага разрушаването"
, каза за Радио Видин архитектът.
 
Историята на църквата край Орешец е интересна. Построена е по време на турското робство, през 1866 година. Изографисана е от майстори на Тревненската школа. На стените са изографисани образите на светии лечители. На стената на балкона Св. Марина е изобразена в цял ръст, поразяваща с чук дявола.

СнимкаИмената на зографите все още се виждат над входа към църквата, показа Светла Каменова, която отговаря за църквата днес- отваря я за малкото туристи, намерили време да се отбият по невзрачния път до светинята и да запалят свещ за смирение и добро.

"Хората по тоя край не са като по другата България, трудно идват. Биха ни посещавали повече хора, ако имаше добър път дотук. И туристическия поток за пещерата "Венеца" може да се използва, стига да оправим църквата пригодна за посетители. Някога болни хора са преспивали тук за изцеление, защо не отново...", каза леля Светла.

Въпросът за спасението на църквата "Св. Георги Руян" е много спешен, категорични са и хората, и специалистите. И докато институциите нехаят, светинята бавно, но сигурно се руши. На най-дълбоките пукнатини реставратори са поставили белези, за да преценят колко ускорен е процесът във времето. На места иконописите са толкова напукани, че с видимо око се вижда как всеки миг ще паднат. А инициативните хора, които милеят за своето съкровище, се питат- няма ли и общината да помогне, поне със скромни финансови средства, с които да ускорят нещата. Питат и общинския кмет на Димово- няма ли начин част от средствата, получени от продажбата на помощното училище в съседство на църквата да бъдат отделени за каузата. Попитахме каква е позицията на Община Димово в случая- отговор от кмета Лозан Лозанов:

"Църквата все пак не е наша собственост, но можем да съдействаме документално. Моята идея е да оправим инфраструктурата- улицата до църквата, там са 200 метра от паркинга. А за финансова помощ да подкрепим изготвянето на проекта, за което не са се допитвали до нас, това трябва да се одобри от Общинския съвет. Те трябва да се координират с кмета си", обясни общинският кмет.

Още по темата- чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59