Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение заради приемно дете във видинска детска градина

Има ли агресия и приемаме ли различните

Снимка: Радио Видин
Във видинска детска градина родители не приемат дете от приемно семейство в групата на децата им. Казват, че проявява агресия към другите. Според приемната майка, реакцията на родителите е заради произхода на детето. Настоява, че случаят не е изолиран. За него се разбра от съобщение на Националната агенция за приемна грижа, а темата беше представена преди дни в "Минутите на редактора"   по Радио Видин. Препоръката на директора на детската градина е детето да премине на индивидуална форма на организация, с което приемната майка категорично не е съгласна. За решаването на проблема са проведени срещи в общината и Дирекция "Социално подпомагане", но до сега все още няма развитие.

Напрежението е от преди малко повече от седмица. От Националната асоциация за приемна грижа описаха разказа на приемната майка, която се грижи за дете от ромски произход. Изразено е притеснение от поредния, както е посочено, случай на лошо отношение на учители и персонал на детски градини към такива деца.

"Нямам конфликт с родителите. Конфликтът ни(моят и на детето, чиито права и интереси защитавам) произлезе от личното отношение на две от учителките и директорката в детската градина. Това е втори случай на такова отношение в тази група към дете от приемна грижа от такъв произход. Реших, че ще запазя добър тон между нас и че е по-професионално да напиша жалба до директорката на детската градина. В жалбата се оплаквам от лично отношение към детето, на мен започна да ми се оказва натиск да преместя детето от тази група. Редно беше директорката да събере двете учителки, мен и социални работници, ако се налага, и да решим случая. А нейната реакция беше да събере родителите и да ги настрои срещу детето", казва приемната майка Ванина Бойчева- Николова, която е и координатор към неправителствена организация за приемна грижа.

Категорично не сме съгласни с позицията, която приемната майка е изложила в жалбата, опонира директорът на детската градина Васка Здравкова:

"Не правим разлика между децата по какъвто и да е признак, още по-малко по етнически белег. В момента в детската градина има 11 деца от ромски произход и 5- от други националности. За нас всички деца са еднакви. Още от записването си обаче, детето на приемната майка ни направи впечатление с това, че има трудно поведение, изразяващо се в агресия към деца и възрастни. Майката е уведомявана многократно. тормозът стана ежедневен, никакви методи от страна на учителите не променят ситуацията. Реших, че е най-правилно да проведем родителска среща", обясни директорът. Според нея най-подходяща за детето е самостоятелната форма на организация, за да се обучава в семейна среда, която му е липсвала до сега. Такова становище са изразили и учители, които са направили оценка за входното ниво на децата в градината.
 
Майка на две деца в детската градина, каза, че е провокирана да говори, заради конкретна случка, на която станала свидетел. Говори за разказа на Националната асоциация за приемна грижа в социалната мрежа, според който учителка казала, че децата не желаят да празнуват рождения ден на момченцето в групата. Според приеманата майка, това е бил първият рожден ден на детето извън дома за сираци и за пръв път е щяло да има торта и свещички. Обяснява, че след този случай на нея и е казано, че трябва да премести детето от групата. Жената, която твърди, че е свидетел на станалото, пък обяснява, че не е имала желание да говори, но сега смята, че е важно да го направи. Подчертава, че нейното момиченце от групата на приемното дете, е сред тези, които го харесват. Според нея подходът на учителката е възпитателен и не е израз на лошо отношение.

В края на миналата седмица, когато разговаряхме, момченцето от приемно семейство не беше в детската градина. Единствено решение според приемната майка Ванина  Бойчева- Николова, е обществото да приеме децата като него.

"Решението е учителите да не си пренасят личното отношение там, където работят, защото не е професионално. Детето трябва да бъде прието, да не бъде отхвърляно и да остане в среда с деца. Тези деца са като всички останали, но се нуждаят от много повече любов, обич и подкрепа!"  
 
За случая приемната майка е уведомила Държавната агенция за закрила на детето и Националната асоциация за приемна грижа. Директорката на детската градина пък е изпратила докладна до община. Случаят е разискван в Регионалното управление на образованието и Дирекция "Социално подпомагане".

Всички гледни точки по случая чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26