Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще караме ли по-изправни и екологично чисти автомобили

До края на месеца готвените промени в Закона за движението по пътищата ще бъдат пуснат за публично обсъждане. Той би трябвало да регламентира дейността на автосервизите и искания от тях регистрационен режим. Готвените промени предвиждат стикерът за годишен технически преглед да съдържа чип с информация за техническото и екологичното състояние на автомобила и да позволява дистанционен контрол за това дали колата отговаря на всички изисквания. Предвижда се и въвеждането на цветни стикери за степента, с която автомобилът замърсява околната среда. Всяка степен ще бъде и различно оцветена.

Какво мислят видинчани за готвените промени и ще можем ли да си позволим да купуваме и караме екологично чисти автомобили?

"Не само автомобилите замърсяват околната среда ... Трябва да се направят промени в Закона. Според мен, ако имахме по- високи доходи, ще си позволим и по- модерни автомобили. В момента това можем да си позволим ... Аз нямам кола и не ме интересуват промените" - казаха жителите на крайдуваския град. 

Председателят на Съюза на автосервизите в България Юли Атев е категоричен, че новите идеи за промени, свързани с техническите прегледи, са неефективни и напълно излишни. 

"В момента изчакваме, за да разберем какви точно са готвените промени. На този етап има и някои добри предложения, но има други, във връзка със стикерите за изгорелите газове, които, поне за мен, са някакво недоразумение. Живеем във време, в което един четец може да види номера на автомобила и да провери в сървъра дали е с платена "Гражданска отговорност", дали е с годишен технически преглед, какви изгорели газове има и не са необходими никакви стикери за това. Това са излишни средства и всеки чип може да бъде манипулиран. Всеки един автомобил трябва да има сервизна книжка и да бъде обслужван от законните сервизи в България. Много хора в сервизите-фантоми нямат необходимата квалификация, а извършват ремонти. Правилно е да бъдат регистрирани всички сервизи и ремонтът да бъде вписван в сервизна книжка" - каза Юли Атев и допълни: 

Снимка"В момента няма закон, който да регламентира дейността на сервизите. Когато стане едно ПТП на пътя казват че е поради превишена скорост или неспазване на дистанция. Но дали този автомобил е бил обслужван от хора, които имат нужната квалификация, никой не казва. И от тук идват и големите проблеми."


Разговаряхме по темата и с Йонко Иванов, председател на Асоциацията по автомотоподготовка в България. 

"Състоянието на автопарка у нас отговаря на икономическото ни състояние. Паркът ни е втора ръка и вече е доста амортизиран. Не са само автомобилите причина за лошия въздух, който дишаме. Когато ми дадат възможност да работя за 3 000 или 5 000 лева, съвсем спокойно ще си сменям колата на 5 години. Има модерни дизелови двигатели, които отделят много по- малко вредни емисии от бензиновите." 

Попитахме автомеханика и автомобилен състезател от Видин Ани Ванков, който е и собственик на автосервиз,  има ли хора, които нямат необходимата квалификация и ремонтира автомобили.

"За съжаление, във Видин всеки, който умее и който не умее поправя автомобили. Погледнете само в крайните квартали колко гаражчета са отворени и всеки работи без да притежава необходимата квалификация" - посочи Ани Ванков.


Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45