Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Измеренията на патриотизма- преди и сега

Кристина Петрова и Едуард Милчев са носители на Златна значка за успех и Награда за родолюбие на името на полк. Стефан Илиев

6
Снимка: Радио ВИДИН


Кристина Петрова и Едуард Милчев са от онези млади хора на Видин, които знаят откъде идват, къде са сега и какво искат да правят със живота си. Тази година завършват Средно училище "Цар Симеон Велики". За отличен успех през целия курс на обучение са наградени със Златна значка. Носители са и на новоучредената награда, на името на възпитаника на училището полк. Стефан Илиев- командир на 15-ти пехотен Ломски полк, загинал в Първата световна война. Наградата на Кристина е за есето й на тема "Време е за патриотизъм", а наградата на Еди е за проекта му на паметна плоча на полк. Стефан Илиев, която да бъде поставена във Видин.

Говорим си за паметта, за необходимостта от водачи, за безпътното ни съвремие и за измеренията на патриотизма- преди и сега:

Снимка"За мен патриотизмът не е само в това да се вглеждаме в миналите събития и личности. И сега има достатъчно поводи да се гордеем, че сме българи. Имаме ученици, които печелят световни състезания и награди, имаме артисти, спортисти, които могат да са пример за младите... Така те ще разберат, че могат да се постигат успехи и днес..."
- казва Кристина, а Еди я допълва:

"Толкова сме се вторачили в миналото, че това на моменти ни пречи да погледнем към бъдещето. Когато патриотичната нагласа е обърната напред, към бъдещето, то тя става важен елемент от развитието на обществото ни. Ако гледаме само назад, то това забавя развитието на обществото ни... На моменти го наблюдаваме днес..."

Според Кристина, все още не сме готови да изберем водач, след когото да тръгнем, защото сме твърде разединени, всеки се стреми да се доказва. Според Еди, това не е необходимо, защото всеки може да е лидер в своята област и всички заедно да допринасят по някакъв начин за развитието на цялото общество, вместо тази тежест да пада само върху едно, две или три лица. И двамата смятат, че не трябва да се отричаме от героите и миналото си, да стъпим върху него, да извлечем поуките и да продължим напред- с България в сърцата си.

Точно така- с мисъл за България, по време на Първата световна война, загива геройски полк. Стефан Илиев. Той е роден във Видин, възпитаник е на "Скобелевата гимназия" /днес СУ "Цар Симеон Велики"/, командир на 15-ти пехотен Ломски полк. При последната си битка на Червената стена на 26 март 1917 година той повежда войниците с думите: „Момци, днес цяла България се обляга на нашите сили! Тя очаква от нас своята защита! Напред, момци, Бог е с нас! С вас съм и аз- вашият полкови командир! Напред!"

Днес, 101 години след героичната смърт на полк.Стефан Илиев, той остава неизвестен за видинчани, а в града все още няма паметен знак, който да напомня за героизма му. Затова и Еди с отговорност приема предизвикателството да изработи проект за паметна плоча на героя:

"Има една поговорка: "Казаното отлита, но написаното остава!" Затова смятам, че така- запечатани върху камък, делата и личността му ще останат и ще издържат теста на времето, духът му ще остане жив, а делото му няма да бъде забравено..."

Еди и Кристина са дейни, залягали са над уроците, участвали са в състезанията по Дебати на Фондация "Америка за България". Преди да завърши, Кристина се е занимавала и със спорт, от седми клас Еди е активен доброволец към младежката структура на БЧК, обича качествените книги и филми. Ще кандидатстват в Софийския университет- Кристина иска да изучава "Източни езици" и да стане преводач, а Еди вече е приет в специалност "Право". И двамата напускат с гордост училището си, но няма да забравят учителите си, които са ги изградили като личности. И двамата смятат, че могат и искат да се реализират в България, защото тя е мястото, където се чувстват най-добре:

"България е едно специално място, което остава винаги близо до сърцето, защото тук са семейството, близките, приятелите... България е наш дом"- категорични са младите родолюбци.

Паричната наградата на името на полк. Стефан Илиев е за четири години, учредена е през 2017 година от онколога проф. Иван Гаврилов, с подкрепата и съдействието на Радио ВИДИН и е за абитуриенти- отличници,доказали родолюбие. Миналогодишният носител на патриотичната награда е Илияна Киндиянова, за есето й "Изгубената съвест".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40