Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гара Орешец ще правят почивна станция за енергетици

7
Снимка: Радио ВИДИН

Безработицата в село Гара Орешец, община Димово, е причина за напускането на жителите през последните 30-ина години. Тези, които са останали, са предимно пенсионери. От над 2 000 души население, в село Гара Орешец са останали около 500 човека.

"Давам 60 лева за лекарства и 60-70 лева делим за дърва. От 200 лева прави сметка колко остават. Не може да се живее, а и аз не съм добре... Спокойно е, щом има работа- е, тук в дома, в Съвета, в читалището са две жени. Има си клуб за пенсионерите...Горе- долу добре се живее. Работя на 8 часа по програмата от една година. Метем, тесаме, каквото ни кажат работим. Всичко си е добре тук в село, има много хубави работи, но няма хора. Тук няма работа... Да има някакво предприятие, да може да работят младите хора. Като няма къде да работи какво да се прави? 32 предприятия е имало тука... 2240 човека, аз бях домакин на фурната и имах списък, толкова е било населението без приходящите...", коментираха жители на село Гара Орешец.

Местните хора се радват, че има много туристи, които посещават пещерата "Венеца" край селото. Те обаче не остават да нощуват и не спират в селото, затова и приходите са само от билетите за посещение на обекта.

В село Гара Орешец има Дом за възрастни хора, с капацитет 30 места, който също предлага заетост. Площадът в центъра е добре поддържан. Има фонтан- работещ, здрави пейки, детска площадка. Поддържана е и сградата на местното читалище "Народен будител- 1927".

Както в почти всички села, населението в село Гара Орешец е застаряващо. В местното основно училище се обучават малко деца от съседните села, повечето са предпочели Видин или Белоградчик. Има и детска градина.

СнимкаОт година и два месеца кмет на с. Гара Орешец е Юлиян Симеонов. Той има задачата да довърши мандата на предишния кмет. Кандидатирал се е за мястото с ясното съзнание, че хората имат нужда някой да ги закриля и прави всичко, което може, за да се чувстват добре:

"Разбрах, че има нужда от кмет, който да действа и да решава проблемите на селото и на хората. Обещах им, че винаги ще бъда отворен към тях. Заедно да превърнем това място в по- добро за живеене."

Община Димово работи с блокирани сметки, заради големи задължения и това допълнително утежнява работата на кметствата.

Не всичко обаче в село Гара Орешец е загубено, защото от няколко години е предпочитана туристическа дестинация- заради пещерата Венеца. Има и инвеститорски интерес- от Атомната електроцентрала са харесали мястото, за да изградят почивен дом за своите служители- с басейн и сладкарница. Ще има и свободен достъп за граждани:

"В старото село, бившето помощно училище е закупено миналата година от синдиката на АЕЦ "Козлодуй", които ще направят почивна станция за енергетици. Сега в момента са проучванията, разрешителните и проектите. Имотът ще се раздели на две, ще има свободен достъп за граждани",
допълни кметът на Гара Орешец.

Кметството е закупило косачка миналата година за косене на тревата на стадиона, която сега използва и за поддържане на парковете. Пет човека са наети по програми и други десетина отработват по 14 дни.

"За жалост няма деца. Обезлюдява се селото."

Според Юлиян Симеонов обаче, през последните години интересът на младите хора към Орешец се възвръща, не са малко хората, които работят в София, но през почивните дни идват в селото.

Огромна е нуждата от ремонт на улици. Тази година ще се подмени водопроводът на две улици, за да може следващата година да бъдат асфалтирани.

"Тази година сменихме тротоара на една от улиците и ремонтирахме основна улица, която да поеме трафика да не минава през центъра, улица "Христо Ботев" я ремонтирахме и доасфалтирахме един участък. Това бяха парите. Много малко са парите. 25 000 лева са улиците, ремонта и още толкова за тротоара."

Спасението на липите от посегателството на събирачи на цвят е едно от нещата, с които Юлиян Симеонов се похвали. Другото- нулевата престъпност. Отдава го на видеонаблюдението- с явни и скрити камери.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59