Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждански брак на плажа. Защо не?

Снимка: Светослав Цветанов

Младите хора, които решават да сключат граждански брак избират вече не стандартни места, за да го направят. Във Видин направиха сватба на плажа край крепостта "Баба Вида", имаше церемония и пред Стамбол капия, и пред Художествена галерия "Никола Петров". Граждански брак беше сключен и в крепостта "Калето" сред Белоградчишките скали. Какво кара младите хора да изберат тези атрактивни места за церемонията, но и за партито след това, търсим отговори в "Посоките на делника".

За сватбата си на плажа до "Баба Вида" разказват Моника и Симеон или иначе казано- семейство Томови:

"Аз самата съм от Видин и отдавна мечтая това да се случи тук... Не е лесна организацията, но се справихме... Имахме и празник в родния град на Симеон... Всеки път, когато идваме на плажа, ще се сещаме за това... Когато видях за първи път крепостта във Видин, много я харесах... Заобичах и река Дунав..."

Силвия Ставрева е щастливата тъща, тоест майката на Моника. Каква е била нейната реакция, когато е разбрала къде ще бъде ритуала по подписването на брака между дъщеря ѝ и Симеон?

"Беше ми много емоционално, защото винаги съм си мечтала сватбата ѝ да бъде на брега на Дунав. Много, много емоционално приехме това тяхно решение със съпруга ми... Гостите бяха очаровани... Нека и други млади хора да търсят своето приказно място...", казва Силвия.

Красимир Михайлов е педагог от Видин, но и известен видински музикант, автор на три песни за Видин. Прекрасната му дъщеря Мила, за която също има песен и любимия на сърцето ѝ Иван решават да го изненадат и сключват граждански брак сред Белоградчишките скали. Нощно парти сред скалите и много настроение  - това се получило от съчетанието между природата и сватбеното тържество:

"Мястото го избраха те. Невероятно красиво беше. Много емоционално... Когато водех булката през портата на крепостта, бе незабравим миг... Много хора не бяха идвали в Белоградчик, но сега ги очаровахме... Веселихме се сред скалите до сутринта..."

"Стана много спонтанно. Искахме красиво пространство и се насочихме към Белоградчик... За нас вече е специално място... Ако някоя двойка има специално място, нека не се колебае и да сключи брак там..."- каза младоженката Мила.

Станимира Манджукова е експерт "Актосъставяне" в Община Видин. 
"Има много изнесени сватби", коментира тя и добави:

"Да, имаме много изнесени сватби- в "Баба Вида", в галерията, на плажа и пред Стамбол капия. Тези услуги ги предоставя Общината и хората могат да се възползват от тях... 11 бракосъчетания имаме в галерията, 8- в "Баба Вида" и по една- пред капията и на видинския плаж... От началото на годината имаме 190 сключени граждански брака..."

Хората приветстват бракосъчетанието в интересни исторически и културни места, показа анкета на Радио ВИДИН:

"Не съм сключвала брак, но бих си избрала плажа... На морето бих го сключила. В Бяла... На Дунав е прекрасно и ако бих могла, там бих го сключила... По-красиво и по-интересно е на такива места..."


Освен сключване на бракове на нестандартни места има и нова мода при ритуала "Взимане на булката". За него разказва Иво Иванов от Патриотичен клуб "Бдинци":

"Хората обичат българското. Аз пазя булката, облечен като комита... Става интересно, когато младоженецът и кумовете влязат да взимат булката. Като ме видят и се стъписват... Всичко завършва с хоро с българското знаме..."

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Малко вероятни изглеждат шансовете на втората политическа сила да състави кабинет.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?  Правителствената криза..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Общинските съветници в Кула разгледаха на заседание 15 точки

Общинските съветници в Кула се събраха на поредното си редовно заседание . Сред по-важните точки, които разгледаха, са докладна записка, внесена от кмета на общината Владимир Владимиров, относно задание за изработване на проект за частично изменение на общия устройствен план на община Кула.  Включено бе разглеждане и на докладна записка относно..

публикувано на 27.03.24 в 08:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00