Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 септември 2018 година

Снимка: Радио ВИДИН

Откриха новата академична 2018/2019 година във филиала на Русенския университет "Ангел Кънчев“ във Видин.

Засилват полицейското присъствие пред училищата и детските градини в Монтанско за първия учебен ден.

Първокласниците, които ще прекрачат за първи път прага на Второ основно училище "Иван Вазов" в град Вълчедръм получиха покани от училището да присъстват на тържеството за откриване на новата учебна година.

Врачанският митрополит Григорий в съслужение със свещеници от Враца днес, след светата Божествена литургия за Кръстовден, отслужиха тържествен молебен за успешна нова учебна година.

Две съоръжения бяха монтирани днес на новата скейт площадка в Крайдунавския парк на Видин. Предстои монтажът на още едно.

Книгата "Необичайни погребални практики, специални мъртви и опасни мъртви през късния енеолит" на археолога Ваня Ставрева бе представена във видинската библиотека.

Въздвижение на св. Кръст Господен, Кръстовден, е днес, 14 септември.

Нова камбана озвучи на Кръстовден село Остров в община Оряхово. Празничната света литургия и церемонията по освещаване на новата камбана бяха в църквата "Св. Троица". Раздаден бе и курбан за здраве на хората.

"Фестивал на надеждата" ще зарадва младите хора в Кула.

Фолклорният фестивал „Да съхраним българското“ ще бъде част от културната програма на юбилейното издание на Врачанския есенен панаир.

На 14 септември честваме професионалния празник на българските огнеборци. Денят на пожарникаря се отбелязва по решение на Министерския съвет от 1995 година. Професионалният празник на служителите от структурите за пожарна безопасност и защита на населението при Министерството на вътрешните работи, е повод Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин да организира традиционната Седмица на пожарната безопасност, която ще продължи до 16 септември.

Фестивалът на занаятите и изкуствата започна в Козлодуй. Той се провежда в "Ботев парк", където има изложение- базар на занаятчии, отворени врати на работилници и майсторски ателиета. Разходки с каруци привличат малки и големи.

Проектиране ще покаже каква е цялата сума, необходима за основен ремонт и оборудване на спортната зала "Балканиада" в Лом. Това каза кметът на общината Пенка Пенкова, след като проучване установи, че ломчани искат дарението от половин милион долара от емигранта д-р Андрей Георгиев да бъде инвестирано в обновяване на съоръжението. Резултатите от допитването ще бъдат внесени в Общинския съвет на редовното му заседание в края на месеца, а гражданите ще бъдат информирани за всички действия, които предстои да бъдат предприети, добави кметът.

Стотици жители на Северозападна България са потърсили работа с помощта на мрежата за сътрудничество между Европейската комисия и обществените служби по заетостта - "Юрес" (EURES). Най-голям интерес има към нискоквалифицирана работа в селското стопанство, обясни началникът на Регионалната служба по заетостта- Монтана Даниела Накова. Всеки може да се възползва от услугите на европейската мрежа за сътрудничество, като се обърне към бюрата по труда, където работят обучени юрес съветници.

8 200 лева ще получи видинската библиотека от Министерството на културата. Финансирането е по програма "Българските  библиотеки  - съвременни центрове за четене и информиране", обясни библиотекарят Мануела Миткова. За участие в програмата са одобрени и 12 читалищни библиотеки от област Видин.

Една година от кончината на видинския митрополит Дометиан ще бъде отбелязана утре, 15 септември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Патриарх Даниил ще уважи празника на Вършец

За първи път в историята на курортния град български патриарх ще присъства на официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана".  На 2 август Негово Светейшество Патриарх Даниил ще бъде посрещнат в града при храм "Свети Георги Победоносец" от 18:00 часа. Всички граждани, ще могат да получат благословията на патриарха.  В..

публикувано на 25.07.24 в 16:45

Сладка изненада за посетителите на крепостта Баба Вида

С локумчета, обозначени с бранда на Регионален исторически музей Видин, посрещат от днес посетителите на крепостта "Баба Вида". За инициативата съобщи директорът на музея Христина Кирилова:   "Решихме да зарадваме хората, които посещават средновековната крепост- един от най-посещаваните ни обекти ... " Върху опаковката на захарните изделия са..

публикувано на 25.07.24 в 16:38

Осъвремениха част от реквизита на Музеен комплекс - Берковица

Завършиха дейностите по осъвременяване на част от музейния реквизит в постоянните експозиции на  Музеен комплекс - Берковица. Това съобщи директорът на комплекса Станислава Витанова и посочи някои от изпълнените дейности. "Става въпрос за три от нашите обекти - това са къща музей "Иван Вазов", Градска художествена галерия и Етнографския..

публикувано на 25.07.24 в 16:38

Училище за бъдещи родители ще се проведе във видинската болница

Училище за бъдещи родители ще се проведе тази събота в МБАЛ "Света Петка" във Видин. Инициативата е на д-р Сияна Йотова, която отскоро е част от екипа на Акушеро-гинекологичното отделение.  "Лекар специализант съм в момента към болница "Шейново" в София, втора година. Към видинското отделение по акушерство и гинекология се присъединих есента..

публикувано на 25.07.24 в 16:15

Наказаха с глоба баща за побой над детето си в Гложене

С наложено наказание глоба в размер на 500 лева приключи делото на Районна прокуратура – Враца, Териториално отделение – Козлодуй, срещу родител, обвинен за извършено от него в условията на домашно насилие престъпление.  На 16.01.2024 г. в дома си в село Гложене мъжът е нанесъл удари с ръце, дървен прът и пластмасова тръба в областта на главата и..

публикувано на 25.07.24 в 15:56

Курсисти освежават пазара в Кула

20 безработни лица от община Кула ще получат професионална квалификация по проект "Хоризонти 9" от Националния план за действие по заетостта през 2024 година. Това съобщиха от общинската администрация. Обучението стартира на 24 юни и ще продължи до 15 август, след което  успешно завършилите ще получат свидетелство за професионална квалификация по..

публикувано на 25.07.24 в 14:02

До края на юли се декларират и плащат данъци за второто тримесечие на годината

На 31 юли изтича крайният срок, в който предприятията и самоосигуряващите се, които са изплатили доходи на физически лица извън трудов договор и са задължени да им удържат данък, трябва да подадат по електронен път Декларация за второто тримесечие на 2024 година. Това е последният ден за внасяне на удържания данък към бюджета.  Физическите лица, които..

публикувано на 25.07.24 в 13:16