Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Можем ли да помогнем на бездомните животни през зимата

4
Снимка: Стефка Павлова

Проблемът с бездомните животни по улиците на градове и села продължава да вълнува много хора. Някои са негативно настроени, но има и такива, които биха помогнали на животно, особено в студените зимни дни. За тях говорихме днес в "Посоките на делника"- за тези, които другите определят, като "леко встрани". Но нека оставим и тази оценка настрана, защото ще имаме основание да се разделим по още един признак. Толкова ли е трудно понякога да оставим част от останалата ни вечеря пред блока, в който живеем или е по-лесно да си затворим очите и да неглижираме проблема и тези живи същества? 

Преди дни се появи нова фейсбук група. Жители на Видин, обичащи животните, се обединиха около обща кауза- помощ през зимата. С един от администраторите на групата- Владимир Велков, разговаряхме по темата: 

"Видях много хора, които искат да помагат. Има добри хора и искаме да дадем примера и на други хора, и да помогнем на бездомните животни. Много хора парадират с благотворителност по Коледа, а нашата благотворителност ще бъде постоянна, а не само за празника или преди него. Целта ни е да работим заедно в посока бездомните животни през зимните месеци да имат къде да спят и да имат храна" - посочи Владимир Велков.

Видинчани изразиха положителни мнения относно грижата за бездомните животни. Те са благосклонни и са готови да помогнат в студените зимни дни на бездомни четириноги, показа нашата анкета по темата. 

"Има едни кученца, на които носим храна и се грижим, доколкото можем... Децата много ги е страх и по- скоро и нас ни е страх, отколкото да ни е жал... Бих нахранил животно и в моето село Връв така правят. Някои хора ги гонят, но някои им помагат" - коментираха видинчани.

СнимкаВъв Видин има много хора, които не са безучастни към съдбата на бездомните животни. Юлия Иванова от години помага на четириногите ни приятели и дори често е укорявана заради това. Въпреки всичко тя е приела своето признание в живота си и днес продължава да помага на много животни, станали жертви на човешкото насилие. Наскоро било спасено малко кученце, наранено с твърд предмет в областта на главата от деца. Днес то се възстановява и дори е намерило своите осиновители, разказа Юлия Иванова:

"Ние продължаваме да се грижим за бездомни котки и кучета. Не отказваме помощ и лечение на никого. През студените дни продължава и насилието над животните. Последният случай бе на малко куче с разбита глава, което е деяние на деца. Кучето вече е оперирано и е добре, и ще бъде осиновено... Животните са на улицата заради нас хората. Те не са спуснати от небето. Това са изхвърлени животни, които не са кастрирани и се размножават." 

Как бездомните четириноги понасят студените зимни дни- това попитахме д-р Иво Иванов, собственик на ветеринарна клиника във Видин: 

"Най- големите рискове са за болните, възрастните и обездвижени от тях, тъй като това предразполага към хипотермия. Най- хубавият начин за предпазване от студа е да им се подсигури подслон, завет, място, на което не става течение и под, който да е сух и повдигнат от земята. Предимно последните случаи са кучета с краста и травмирани животни- блъснати или прегазени от автомобил." 

СнимкаВъв видинския комплекс "Строител" група ентусиасти направиха къщичка от две стари автомобилни гуми за бездомна котка пред един от входовете на блока им. Разговаряхме с един от жителите там. Таня Герасимова е учител по български език и литература и одобрява постъпката на съседите си, въпреки че не е от страстните почитатели на бездомните четириноги. 
"Аз не обожавам животните, но приветствам идеята. Наблюдавам колко добре се грижат всичките ни комшии за котето. Радвам се, че има млади хора, които, без да са кой знае какви почитатели на животните, просто по човешки се грижат за тях" - каза Таня Герасимова. И още един пример- Бисерка Ценкова е родом от Вълчедром, но живее във Видин и е благосклонна към бездомните животни от години. Тя също се включва в инициативата и заедно със семейството си са направили много къщички. Последната такава стана готова преди няколко дни. 

Защитени ли са бездомните животни от насилие от хората? Можем ли да разчитаме на органите на реда и как трябва да се подаде сигнал за насилие над животно? 

Оказва се, че 7 досъдебни производства са образувани от началото на 2018 година във видинската полиция за случаи на посегателство над животни. През миналата година броят им е бил 8, каза директорът на видинската дирекция на МВР старши комисар Петър Коцин. Отправихме въпроси по темата и към Община Видин. Попитахме ги какво е състоянието на приюта за бездомни кучета, модернизира ли се през годините и какви са условията, при които живеят четириногите. Колко са обитателите в момента и продължават ли да се прибират бездомни кучета? Отговори на въпросите, обаче така и не получихме.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59