Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защитени ли са личните ни данни с новия закон

Снимка: Радио Видин

На 25 май 2018 г. влезе в сила Регламентът за защита на лични данни – известен като GDPR. Всеки бизнес, който работи с лични данни на физически лица е задължен да спазва новите правила. Всяко предприятие следва да анализира своите процеси, които са свързани с обработка на лични данни, да направи оценка на риска при нарушаване сигурността на данните и да въведе нужните процедури за тяхната обработка и защита в съответствие с GDPR.

 

Законът за защита на личните данни урежда защитата на физическите лица при обработването на техните лични данни, както и достъпа до тази информация. Целта е да се гарантира неприкосновеността на личността и личния живот, като се защитят хората при неправомерно обработване на свързаните с тях лични данни и се регламентира правото им на достъп до събираните и обработвани такива данни.


Законът влиза в противоречие със свободата на словото, предупреждават от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България.


Под претекст, че се въвежда европейският регламент за защита на личните данни, новата уредба дава възможност на държавни органи да правят проверки на медийни публикации и журналисти за начина, по който са били оповестени лични данни, като законът въвежда дълъг списък от критерии, за които медията и журналистът трябва да следи. Цялостната уредба създава условия за налагане на държавно контролирана цензура, още повече, че Законът предвижда огромни глоби за нарушения.


От АЕЖ –България посочват, че очакват допълнителни гаранции относно прилагането на Закона и помиряването на правото на защита на личните данни с правото на свободно изразяване в подзаконови нормативни актове. Ще продължат да следят за баланса между двете права и ще реагират, включително и с уведомяване на международните си партньори, ако констатират, че защитата на лични данни се използва за неправомерен натиск над журналисти.


"Това, което ни увериха и в хода на обществения дебат стана ясно, че ще бъдат много внимателно спазвани тези критерии и ще бъдат прилагани единствено и само в случаите, когато има злоупотреба с данни. Тоест говорим за жълтата преса… Ще видим какво ще се случи в бъдеще. Искрено се надявам, че тези критерии ще се спазват. Журналистите трябва да работят спокойно, да търсят истината, да не се притесняват и когато разкриват лични данни, да си задават въпроса до каква степен е необходимо да се разкриват тези данни. Горната граница на санкцията е 5 000 лева"- каза юристът от АЕЖ-България Симона Велева. С нея говорим и за необходимостта от новия закон, който касае публичните регистри и адвокатската гилдия.


"Защитата на личните данни на първо място е отговорност на всеки един от нас, особено, когато става дума за лични данни на деца. Много родители качват снимки на деца. Винаги трябва да мислим кой има достъп до снимките на нашите деца и да мислим защо качваме тези снимки на деца, кой ще ги види, може да има неблагоприятни последици. Детето също трябва да се научи да си пази данните. Ако сами не се пазим, нито един закон не може да ни помогне."


Гражданите имат задължение за предоставяне на лични данни единствено на държавни институции и органи само в случаите, когато закон изисква това. От друга страна, редица частни институции – банки, застрахователи, търговци изискват предоставянето на лични данни, за да извършат определена услуга. В тези случаи обаче, гражданите имат право да се откажат да ползват услугата, съответно да не предоставят личните си данни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59