Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резултатът от изборите- коментар на политици от Северозапада

Управляващата партия ГЕРБ отново получи най-голяма подкрепа на изборите за Европейски парламент- близо 31% от гласувалите срещу 24% за вторите- коалицията "БСП за България". На трето място се нареди ДПС с около 16 на сто, следват ВМРО и "Демократична България", които също успяха да си осигурят място в ЕП през следващите 5 години. Очаква се утре Централната избирателна комисия да обяви разпределението на мандатите за 17-те места за български евродепутати.

Владимир Тошев"Спечелихме хубава поредна победа. Мисля, че този път битката беше не между битовизмите и дребнотемието по нашенски, които водеха основно БСП, и европейските разговори, които ние искахме да проведем. Смятам, че този дебат трябваше да се състои, защото е важен не толкова за ГЕРБ, БСП или която и да е друга политическа сила, колко за всеки българин и за всеки видинчанин. За пореден път Нинова рискува и за пореден път категорично загуби, защото не си даде сметка, че излизането от парламента ѝ изигра лоша шега. От друга страна българите показаха, че израстват политически и дадоха шанс да продължим да се развиваме по пътя, по който ние им гарантирахме и с дела, и с думи, и с перспективи. Хората ни припознаха отново и казаха: "С грешките, с болежките, със залитанията, които правите, ние вярваме във вас и продължаваме заедно с вас", коментира народният представител и областен координатор на ГЕРБ във Видин Владимир Тошев.

Социологическите проучвания преди изборите за ЕП даваха лека преднина за БСП пред ГЕРБ. В последната седмица обаче ситуацията се обърна и в крайна сметка социалистите получиха с 6 на сто по-малко гласове от ГЕРБ. Видин е сред четирите области в страната, в които "БСП за България" успя да надделее над управляващата партия. Защо обаче столетницата отново загуби изборите в страната? 

Михаил Миков"Първо искам да благодаря на видинските граждани, че за пореден път дадоха своята подкрепа за БСП, която в годините е доказала, че най-много е направила и най-много прави за хората от видинския край. На второ място ми се ще да кажа, че изборите затвърдиха, прелегитимираха днешното управление и бодряческите изказвания от тясното ръководство на БСП не отговориха на действителността. Очевидно е, че всички приказки за предсрочни избори се оказаха доста пресилени. БСП изгуби много от това, че напусна парламента, изгуби много от бягството от представителство на левите хора в България, които са дали мандат на народните представители именно в парламента, в парламентарния контрол, законодателството, да защитават техните интереси, включително и на нашите избиратели във видинския регион. Оттук насетне трябва много спокоен и трезв анализ, който да върне колективното ръководство, зачитането на различното мнение, защото досегашните приказки не са типични за една партия, която никога не е била лидерска и в която винаги е имало различни мнения, с които ръководството и председателят трябва да се съобразяват. Това са все причини две години след 2017 година разликата с водещата политическа сила ГЕРБ да е същата", е мнението на Михаил Миков, бивш председател на БСП, понастоящем член на Националния съвет на партията.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призна загубата на евроизборите и заяви, че днес ще има Национален съвет на партията, на който ще се решава дали парламентарната група на "БСП за България" да се върне в Народното събрание и да стартира процедура за избор на председател на столетницата. 

ВМРО се представи най-стабилно от патриотичните формации. Листата, водена от Ангел Джамбазки, събра 7,5% от гласовете, като остави далеч след себе си коалиционните си партньори от "Обединени патриоти". 

Красимир Богданов"Наистина съм щастлив от резултатите, които ВМРО постигна в национален мащаб и в Северозападна България. Всичко това показва, че нашите усилия, нашият труд, нашият градивен национализъм са начинът, по който трябва да върви патриотичният сектор в България. Знаете, че не влизаме в скандали, в конфликти, но отстояваме с всички възможни политически средства това, което сме заложили, като наша програма и наши идеи. Това не се харесва на много хора и по време на кампанията, и преди нея, имаше доста компромати, с които се опитаха да ни извадят от играта, но нашите сънародници видяха в лицето на ВМРО градивната сила и обединителния фактор. Смятам, че патриотичният вот отиде съвсем заслужено там, където му е мястото", заяви Красимир Богданов, народен представител и председател на Областния комитет на ВМРО - Враца.



Сред изненадите на изборите е подкрепата, която получи коалицията "Демократична България" - обединение "Да, България" и ДСБ. Водената от Радан Кънев листа събра над 115 000 гласа, което й отреди пета позиция и място в европарламента. Освен това дясната коалиция е абсолютен победител в изборните секции в чужбина с близо 30% подкрепа и 6% преднина пред втория- ГЕРБ. 

Вили Лилков"Този резултат се дължи основно на добрата кампания, която направи "Демократична България". Тя допринесе за рязко покачване на резултатите за разлика от предварителните прогнози, които се даваха. Водачът на листата Радан Кънев говореше много компетентно, много спокойно и беше изключително убедителен на фона на останалите водачи на листи, които разочароваха в голяма степен избирателите. Много добра, проевропейски ориентирана кампания. Радан Кънев не се поддаде на много от провокациите, които през цялото време бяха насочени към неговата личност, държа се изключително коректно в дебатите и това повлия много на изборния резултат. Постигна се и много голяма мобилизация на твърдото ядро на "Демократична България". По отношение на чужбина, тъй като профила на избирателите на ДСБ и "Да, България" е предимно хора с високо образование, хора, които упражняват професиите си, голяма част от тях са завършили в чужбина, предполагам, че те самите са мобилизирали свои близки и познати, които работят и учат в чужбина", смята роденият във Видин политик проф. Вили Лилков, председател на ДСБ София.

НФСБ не се представи убедително на изборите. Листата, водена от председателя на партията Валери Симеонов, събра около 20 000 гласа или едва процент и половина от гласувалите. 

Росен Живков"Не съм доволен от резултатите, но има много фактори, които повлияха на този процес, за да стане действителност. Отново сме свидетели на купуване на гласове в някои от нашите общини в област Видин- Белоградчик, Димово, Ружинци, където има компактна маса от ромско население. Както и в градски секции, например една в центъра на Видин, в която от 100 гласували има 20 гласа за ДПС", каза народният представител и областен координатор на НФСБ във Видин Росен Живков.










Резултатите от изборите показаха още, че ДПС продължава да засилва позициите си в Северозападна България. В област Монтана движението е трета политическа сила с близо 22% от гласовете. Във Врачанска област набра 14,44 на сто, а във Видинска- 16,11%, като в общините Грамада и Димово е на първо място с най-много получени гласове, а в Ружинци се нарежда след лидера ГЕРБ. 

Партийните централи ще трябва да насочат усилията си и към онези 70% от потенциалните гласоподаватели, които така и не отидоха до урните на тези избори, както и към близо 60-те хиляди, които гласуваха с "не подкрепям никого". 

Повече по темата- прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00