Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Детски забавления на "Дунавски вълни"

2
Снимка: Радио ВИДИН

Богата и атрактивна е програмата за децата в рамките на фестивала "Дунавски вълни". Днешният ден започна с Детски пленер "Моят Видин". До Библиопощата за младите художници бе подговен кът за рисуване, осигурени материали, платна, стативи и всичко необходимо, за да покажат таланта си. Художникът Петър Дарковски даваше насока на малчуганите, като им помагаше да изберат най-правилния начин за интерпретация на природата. 

"Досега не съм водил детски пленер, но съм водил курс с деца и имам опит. Смятам, че децата са прекрасни художници, бързо възприемат информацията, която им подавам и използват силно въображението си, което е много важно в рисуването" - каза Петър Дарковски.

Някои от децата, участващи във фестивала, мечтаят да станат известни художници:

"Да много обичам да рисувам... Приятно ми е да рисувам... Всичко обичам да рисувам, най-много обичам да рисувам замъци... Мечтая да стана известна художничка.. Рисувам от трети клас, сега съм седми клас... Обичам да рисувам дървета, къщички, дъги и всичко... Доставя ми удоволствие да рисувам"За малките любители на театъра Драматичен театър - Монтана представи постановката "Надхитряне". Асен Таков, Димитрина Проданова и Мила Топалова са актьорите, които смятат, че няма нищо по-хубаво от това да видиш как децата се усмихват на представление. Режисьор на постановката е Ирина Димитрова, също актриса в театъра. 


"Представлението е направено с три приказки, народни приказки. Една от тях е доста известна сред младите хора и тя е "Сливи за смет". Децата много се забавляват и се надявам и тук да е така. Идвали сме и друг път във Видин и много харесваме града и хората тук. Един актьор има нужда да играе и пред възрастни, и пред деца, но децата обикновено гледат театър за първи път и е много интересно да видиш тяхната усмивка и радостта им от всичко случващо се на сцената"- каза за Радио ВИДИН Мила Топалова. Съвсем естествено, паркът на Видин, бе озарен от детски смях, песни и танци, а фестивалът ще продължи до събота /27 юли/. 

Всеки ден за децата ще има забавления- утре от 11:00 ч. на сцената пред Библиопощата могат да гледат „Сламенка” - театрално представление за деца на Драматичен театър – Видин; в четвъртък от 11 часа на същото място ще има детска работилница за анимация "Нарисувай своя любим анимационен герой", а от 18:00 ч. е премиерата на Държавен куклен театър - Видин– "Мързелан и Мързеланка". В петък от 17,30 часа пред Библиопощата ще бъде подредена изложба на участниците в пленер "Моят Видин", а в събота на откритата сцена на Художествена галерия "Н. Петров" ще се проведе "Детска хоротека", началото е 10:30 часа.  
Галерия

Вижте още
Милена Георгиева, учител по български език и литература

"Последен час по български език и литература с Милена Георгиева"

"Последен час по български език и литература с Милена Георгиева" така се нарича видеофилмът, който  преподавателят по български език Милена Георгиева публикува във фейсбук страницата на ППМГ" Екзарх Антим Първи" Видин. Видеото е вид откровение и обобщение на изминалите пет училищни  години в часовете по български.   Милена Георгиева разговаря с..

публикувано на 02.06.20 в 16:05
Филип Филипов в образа на Христо Ботев

Филип Филипов: Ботев е България

Всяка година, с изключение на тази, във времето от от 27 май до 2 юни хиляди българи се включват в Националния туристически поход "По пътя на Ботевата чета - Козлодуй-Околчица".  Традиционно в похода участват ученици, но се включват и туристи-ветерани, както и граждани, които имат желанието и волята  да изминат 120 - километровия  път от Козлодуйския..

публикувано на 02.06.20 в 16:00

Предимствата на дуалното обучение- договор, заплата и трудов стаж

В българската образователна система все повече се акцентира върху професионалното обучение в училищата. Сред приоритетите в сферата на образованието е да се въведе дуалното обучение. В същността си дуалната образователна система цели по най-добрия начин да се свърже практиката в предприемачеството с теоретичните знания от училището или..

публикувано на 02.06.20 в 14:50

Безплатна ваканция за деца, които никога не са ходили на море

Почивка на българското Черноморие в Поморие за деца, които никога не са ходили на море, осигурява фондацията "Ако си дал". Стефан Чолаков е основният организатор, помагат му доброволци. Занимава се изцяло с благотворителност, а бизнесът му е извън България. Според него, в България около 40% от хората са бедни. Прави това, защото така се чувства..

публикувано на 02.06.20 в 14:30

Отново на детска градина

Детските градини във Видин отвориха врати за своите възпитаници. Вече втори ден децата посещават детските заведения при специални мерки. 19 деца от предварително заявените 25 посещават ДГ "Желязко Поп Николов" и филиала в село Градец  - каза директорът Васка Здравкова: "Да втори ден е откакто започнахме работа след дългия период, в който..

публикувано на 02.06.20 в 14:10

Има ли разцепление в ГЕРБ Видин

48 от членовете на ГЕРБ във Видин са подали заявления за напускане през последните седмици . Сред тях са предишният кмет на общината Огнян Ценков, Албена Георгиева, която беше областен управител, както и общинският съветник Калин Каменов. Според областния координатор, депутата от ГЕРБ Владимир Тошев, напусналите са по-малко, защото петима от..

публикувано на 01.06.20 в 17:20

Онлайн курс за млади магьосници започва във Враца

Ще има ли скоро мистър Сенко заместници сред младежите във Враца и къде се крие магията? Това ще се разбере в края на юни, когато ще приключи курсът за магьостици- онлайн-инициатива на Младежкия център във Враца. Курсът ще се води от Маг Теос - Тодор Славов. Поводът е 1 юни - Деня на детето.  През целия месец юни ще бъдат излъчени четири видео урока..

публикувано на 01.06.20 в 16:40