Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ковачица отбелязват Свети Илия на брега на Дунав

8
Снимка: Генади Вельов

На Илинден проверяваме каква е формулата на успеха за ломското село Ковачица, чиито жители твърдят, че в селото безработицата не е основен проблем, живеят спокойно и няма престъпност. Доказателство за това е фактът, че тук живеят 1 200 души, много от които са млади хора. И не случайно- в селото са успели да запазят детската си градина, основното училище и професионалната гимназия по селско стопанство, има здравна служба и лекар, хранителни магазини, фурна и дори Снимкадрогерия. 

В района на селото има частни животновъдни ферми и зърнена база, а в една от зърнодобивните фирми работят близо 50 човека. 

Животът в Ковачица тече спокойно и няма кражби, обясни кметът, Людмила Пандурска:

"Селото е част от община Лом и зависим от нея. Винаги обаче сме могли да разчитаме на помощ. Помагали са за решаването на проблемите ни и когато кандидатстваме по различните програми. Сега очакваме по Програмата за селските райони да обновим площада и алеите в парка, като изградим и детска площадка.

Снимка
В селото няма голяма безработица. Много малко хора са останали на социални помощи, около 20-тина човека. Въпреки това има още какво да се желае в тази сфера. За съжаление понякога е доста трудно, защото част от хората са без образование...
 
Проблем имаме и с комарите, както в останалите населени места край Дунав. Три пъти осъществихме наземно пръскане. За съжаление резултатите не са особено добри, защото явно популацията тази година е голяма. Проблем са и празните имоти, чиито собственици са напуснали селото. Дворовете Снимкаим са напълно обрасли с растителност, а това е много удобно за комарите. Но какво да се прави- урбанизацията и липсата на препитание в селата доведоха до обезлюдяването им...  

Всяка година на втори август правим събор на Дунава. Така си наричаме празника на Свети Илия, за да почетем светеца. От няколко години идва и духовата музика. Иначе традиционният ни събор е също през август, но последната седмица. Това е за традициите, а за бъдещето, какво да кажа- останаха млади хора в селото и дано се задържат тук. Ние ще направим всичко възможно за това..."


Цялото интервю с кмета на Ковачица, Людмила Пандурска и анкета с жители на селото, можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05

Тома Ушев: Основните стълбове за реализацията на България са образованието и църквата

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме  с анализатора  Тома Ушев , автор в дясната платформа..

публикувано на 05.09.24 в 10:00

Ще има ли пари за пенсионерите?

Прогнозите за българската пенсионна система показват мрачно бъдеще, ако не бъдат предприети драстични мерки. Според доклад на Националния осигурителен институт (НОИ), за да се гарантира стабилността на пенсионната система до 2070 година, осигуровките за пенсии трябва да се повишат повече от двойно. Настоящият процент от 16% върху осигурителния..

публикувано на 04.09.24 в 10:45