Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

2
Снимка: Радио Видин

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани икономически, наблюдава се обаче и доста сериозно намаляване на този тип дейност, която е традиционна за страната ни. В момента се наблюдава свръхпредлагане на свинско месо в ЕС, а яйцата се предлагат на по-ниски равнища от тези през миналата година. На европейския пазар се регистрира сериозен спад в цените на зърното, а Русия е много мощна и определящ фактор за този пазар. Това ще създаде невероятни трудности по отношение на реализацията на нашите производители. В същото време тенденциите на какаото и кафето са се обърнали, а цените тръгват надолу. В средносрочен период трябва да се очаква, че ще се стабилизират цените, но няма да видим екстремални проявления. По думите на Владимир Иванов, вече далеч няма и такова търсене на продукти за зимнина, каквото е било наблюдавано през септември в миналото. 

"Имаме трайни нива и тази тенденция не е от вчера. Тя започна от средата на миналата година. През зимния период имахме движение леко нагоре, леко надолу, като за илюстрация ценовият индекс през юли 2023 година е бил 3.11% в момента е 3.08%, което означава, че имаме буквално един доста стабилен и равновесен пазар и ако го измерим в потребителска кошница, на базата на 30-те основни хранителни продукта, ако през 2023 година закупим единица от тях стойността е била 93 лева, в момента тя е 90 лева. Буквално имаме едно доста трайно и устойчиво пазарно равновесие. С прибирането на реколтата тази година зърнопроизводителите с право се тревожат за цените на произведената от тях продукция. Пазарът е изключително труден. Русия е много мощна на пазара, а това е най-големият експортьор на зърно в момента, като реколтата е свръхреколта в световен мащаб", обясни Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. Той коментира още, че с 10% по-евтино ще ни излезе зимнината тази година спрямо миналата година. Вече дори няма такова търсене на продукти за зимнина, каквото е било наблюдавано през септември предишни години.

Стабилен ли е пазарът на селскостопанската продукция, която се предлага на видинския пазар? Разговаряхме с търговци и производители:

"Всичко е нагоре, няма как, тази година беше толкова топло и горещо. При ония 40 градуса кое ще издържи?! Слабо е търсенето, при тези цени си е скъпичко. Търговците от други краища подбиват всичко, те като дойдат, продават на една цена и след това изведнъж намаляват на една цена, на която са го купили... Слаба работа е, хората вече не купуват така, както преди, като че ли предпочитат вече да си купуват готови консерви. Трудно е за нас, производителите, нещо много оредяха нещата и тук на пазара. Няма и хора, може би се редят и за пенсии. Цените растат, защото годината е лоша, суша беше, няма реколта, много румънска стока и така."

Попитахме и видинчани успокоява ли се инфлацията, според тях, в края на летния сезон и стабилен ли е пазарът на хранителни продукти.

"Аз понеже съм на село и при нас малко по-трудничко се случват нещата, а тук, в града, не мога да ви кажа как е. Олиото беше 2.20-2.30, а сега вече е 2.59 и нагоре. Хлябът засега не е увеличен, а яйцата си варират между 35 и 40 стотинки. Сиренето си е скъпо. Аз не купувам нищо, защото си го произвеждам. Аз съм сама и 700 лева не ми стигат на месец, като си платя сметките и лекарствата, ако не са децата да ми помогнат, не мога да се справя... Около 100-150 лева са необходими за едно пълно зареждане на хладилника с всичко необходимо. Цените се покачват непрекъснато и не сме много доволни... Не мога да си позволя пълно зареждане, защото съм с минимална пенсия и нямам 500 лева пенсия. Продължават да се покачват цените" - коментираха купувачи от Видин.

Какво е положението в магазинната мрежа на Видин? Разговаряхме с Георги Вълчев, управител на верига магазини за хранителни продукти в крайдунавския град:

"Има понижение на някои цени, но като цяло в момента цените се задържат и пазарът е устойчив. При яйцата има леко повишение на цените, хлябът задържа цената си, олиото в момента също задържа цена и няма повишение, захарта задържа цена, има известно повишение в цените на млечните продукти, което се усеща съвсем минимално. Това през есента винаги си е така и няма някаква съществена разлика от предишни години. Всички клиенти търсят промоции, но не се знае точно какви са промоциите спрямо големите вериги, тъй като там наблюдаваме доста продукти, които са с по-висока цена на промоция, а при нас редовната цена е доста по-ниска."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05

Тома Ушев: Основните стълбове за реализацията на България са образованието и църквата

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме  с анализатора  Тома Ушев , автор в дясната платформа..

публикувано на 05.09.24 в 10:00

Ще има ли пари за пенсионерите?

Прогнозите за българската пенсионна система показват мрачно бъдеще, ако не бъдат предприети драстични мерки. Според доклад на Националния осигурителен институт (НОИ), за да се гарантира стабилността на пенсионната система до 2070 година, осигуровките за пенсии трябва да се повишат повече от двойно. Настоящият процент от 16% върху осигурителния..

публикувано на 04.09.24 в 10:45

Политическите страсти се нажежиха далеч преди изборите

Политическата криза у нас премина на нов етап - пренесе се и на вътрешнопартийно ниво. В навечерието на предизборната кампания скандали разтърсиха две от основните политически сили у нас - ДПС и БСП.  От вчера сутринта Централната избирателна комисия трябваше да започне регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите за народни..

публикувано на 03.09.24 в 11:51