Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Чия отговорност е децата да ходят на училище?

Снимка: Радио ВИДИН

От следващата учебна година започва още по-активна работа за привличането и включването на децата и учениците в образователната система, обявиха от Министерството на образованието и науката. За целта детските градини и училищата в страната ще сформират постоянни екипи за превенция на отсъствията без уважителни причини. При необходимост новите екипи ще функционират всекидневно. Експертите ще  посещават домовете на отсъстващите по неуважителни причини деца и ученици, като обходите ще се правят още след регистрирането на отсъствията.

Това предложение обаче не се хареса на голяма част от педагозите. Близо 6000 гласа подкрепа е получила онлайн-петицията на учители от цялата страна срещу идеята на просветното министерство. В над 10 точки авторите на петицията обясняват защо това не бива да се случи. Една от причините е, че според наредбата не е ясно дефинирано какво означава "ученик в риск от отпадане", което затруднява решението им кои ученици да бъдат посетени. Посочено е също, че работното място на учителя е училището, а не домовете на децата, както и че обикалянето по техните домове е извънреден труд, за който не е посочено кой ще заплати. Друга причина е, че тази мярка противоречи на законите, по конституция домът е неприкосновен и родителите не са длъжни да им отворят вратата. Учителите настояват наредбата да бъде оттеглена.

Снимка"Още преди две години казахме, че учителят не би трябвало да бъде водещ в процеса за обхват на учениците. Това би трябвало да бъде прерогатив на други институции, други министерства. Учителят само да подпомага този процес. Мисля, че в случая се пресолява манджата. Вече бяха създадени комисии в училищата, които да работят във връзка с обхвата. Сега се иска втора или дори трета комисия, която наслагва дейности, които би трябвало да помогнат за обхвата, но историята в последните 20 години показа, че това няма как да се случи- сега пак няма да се случи. Българският учител е претоварен с несвойствени дейности и това е една от тези, които евентуално ще се насложи на количката, която скоро ще се обърне. Трябва да седнем и да решим какви са действията, които биха решили този проблем. Да обясним на правителството какво се случва в момента в българското училище, как то генерира липса на правила, генерира анархична схема по отношение на ученик-родител и това след това се мултиплицира в самата държава. Това е големият проблем. Проблемът е много сериозен, но в момента не правим правилните действия, за да го решаваме", смята председателят на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров.

СнимкаДиректорът на видинското училище "Св. Софроний Врачански" в квартал "Нов път" Нина Иванова обясни, че учителите в нейния колектив от години работят активно за обхвата на учениците и без да има специална наредба от Министерството:

"Този механизъм по Постановление №100 от миналата година касаеше формиране на екипи и обход на деца с цел обединяване усилията на различни институции- Социални дейности, Община, при необходимост- на полицията, както и на учители. Тогава нямаше такава реакция от страна на учителите. В нашето училище тези дейности са правени и преди да го има механизма, защото няма как по друг начин тези деца да бъдат привлечени. Миналата година екипът, с който работеха моите учители, беше изключително ползотворен. Не бихме могли да имаме негативна реакция срещу такова нещо, не защото не искаме да бъдем в унисон с колегите си, а защото това е необходимост и се прави в училището от години."


Бившият заместник-министър на образованието Диян Стаматов, който сега е директор на училище и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета предложи, за да се избегне напрежението сред учителите, в  училищата да се назначават медиатори- непедагогически специалисти за бърза и директна връзка с родителите:

Снимка"В 300 училища в страната има назначени образователни медиатори, които са в пряка комуникация с училището, с класните ръководители. Тяхната дейност през последната година дава резултат. Там, където има ученици от различни уязвими групи, е най-добре да се продължи с назначаване на такива образователни медиатори, които да са връзка между "трудните семейства" и училището. Действително това не са свойствени за учителя дейности, но в същото време има немалко училища, в които броят на учениците в класните стаи е малък и не би следвало да остава в този си вид. Цялото общество разчита на дейността на учителя, на неговата духовност, отговорност и отдаденост. Механизмът за обхват даде добри резултати през изтеклата година."

Учители отново настояват да се предвидят по-сериозни санкции за родителите, които не гарантират посещението на децата си в училище. Педагозите искат и да се възстанови правото на учителя да отстранява ученик от час при неприлично поведение. В заключение заявяват, че отхвърлят всички промени, които касаят опита за подмяна на съдържанието на учителската професия.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

С Видин в сърцето

В деня на Видин - 26 октомври, Димитровден, търсим мнението на някои от носителите на званието "Почетен гражданин на Видин" за града и бъдещето му.  Професор Андрей Пантев е роден 1939 година в село Раковица. Интелектуалец, учен и публицист, с ярко присъствие в българския духовен живот. "Почетен гражданин на Видин" от 1997 година:..

публикувано на 26.10.20 в 11:50

Кметът на Видин Цветан Ценков с равносметка в навечерието на Димитровден

За свършеното, за проблемите и визията за бъдещето на Видин - броени дни преди духовния празник на Видин - Димитровден, в "Посоките на делника" по радио Видин разговаряме с кмета на община Видин д-р Цветан Ценков.  Равносметката за изминалата една година управление  "Не мога да си дам никаква оценка, това ще го направят нашите съграждани...

публикувано на 23.10.20 в 14:07

Автоинструкторите остават в протестна готовност

Около тезата за промяна в обучението се обединиха участниците в широк дебат, дискутиращ евентуални промени в обучението на бъдещите шофьори . В дискусията, организирана от " 24 часа ", участие взеха представители на Министерството на транспорта, Държавна агенция "Безопасност на движението", Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация",..

публикувано на 22.10.20 в 11:00

Нужна ли е нова стратегия за развитие на страната

Програма за ускорено развитие на България през периода 2021-2030 година бе представена преди дни във Враца. Програмата е създадена от група български учени- макроикономисти, сред които са и проф. д-р Александър Томов , проф. Гарабед Минасян, професор д-р Ганчо Ганчев , и предстои да бъде представена официално на управляващите и да бъде предложена..

публикувано на 21.10.20 в 13:47

Спаси гората днес- утре ще е късно

150 млн . лева са скритите приходи от незаконен дърводобив в България всяка година , сочи анализ на WWF-Световния фонд за природата. Освен финансови загуби за държавата, незаконната сеч води до още по-сериозни последици като засушаване, безводие, ерозия, алармират природозащитници.  Какво се предприема срещу обезлесяването и какви са мерките, които..

публикувано на 20.10.20 в 14:07

За делниците на лекаря в деня на празника

За труда на лекаря, за смисъла на професията и очакванията на пациентите- за всичко това говорим в "Посоките на делника". Поводът- Деня на българския лекар. Празникът се чества се от 1995 г. в деня на преп. Иван Рилски, по инициатива на Българския лекарски съюз. Запитахме хора от Видин какво очакват от лекарите и доволни ли са от..

публикувано на 19.10.20 в 15:38

Игнатица- селото с 18-те оброчни камъка

module="Media" entry="Audio" title="Откъс от Посоките на делника" url="http://82.119.84.123/storage/RadioVidin/2020/Nashata_tema_2020/10/16=10 KMET.mp3" download="false" class="" ] Не е трудно да си кмет на малко населено място в Северозапада , когато хората са добронамерени. Това каза кметът на планинското село Игнатица. То е приютило около 550 местни..

публикувано на 16.10.20 в 18:00