Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щом чуете името на село Брусен, това означава, че всички сме заедно – казва кметът Георги Николов

Снимка: Радио Видин


На 6 септември, когато  всички българи отбелязваме Съединението на България, екипът на радио Видин ви среща с жителите на село Брусен, община Мездра,  едно населено място, което може да се гордее със задружния си живот, с подкрепата, която хората си оказват, и с чувството на съпричастност и заедност. С една дума - Съединение. 

Село Брусен, община Мездра  ни посреща с движение от млади хора, деца, които играят в детските площадки, с чисти улици и озеленени площи. В сградата на бившето училище се помещава детската градина, в която са записани 27 деца от селото. Това е всъщност най-ценното в Брусен, децата и младите семейства. Те се задържат тук, тъй като намират работа предимно в близкия общински център Мездра и  в Ботевград. В селото се живее спокойно, сигурно и в екологична среда. кметство

430 са постоянно живеещите жители в селото. Голяма част от тях са млади хора, с най-голямо внимание се ползват децата. За това се създават облекчени условия за тяхното отглеждане: има  детска градина, детски  площадки, футболно игрище, редовен транспорт за извозването на учениците до училището в Мездра.

„Работа има в района, само този, който не му се работи за него няма работа. Хората работят предимно в Мездра в завод за кабели, за автомобилостроене, в Ботевград има завод за кабели, имаме наши работници там, покрай селото имаме база за строителни материали, две водни централи, в съседното село има арендатор, там също работят наши механизатори. Имаме цех за билки временна работа лятно време. Общо взето – всички работят.“ - споделя кметът Георги Николов.

Кметът Георги Николов е бил кмет преди демокрацията от 1987 до 1990 година, сега е кмет първи мандат, работата я приема като лично предизвикателство за своите умения да контактува с хората, да ги заразява със своя ентусиазъм и желание за нововъведения.  За своята работа споделя : „Приоритет са ни децата, строим детски площадки, поддържаме футболно игрище, за да има къде да спортуват. Щом чуете името на селото това означава, че всички сме заедно - кметство, читалище, футболен отбор, винаги се движим заедно, помагаме си, защитаваме честта на селото, ходим по разни мероприятия, сравняваме къде се намираме.“

А възможно ли е  да съществува населено място в Северозападна България, където да няма никакви проблеми? Оказва се, че може, ако се смята, че основната задача на кмета е да подобрява благосъстоянието и жизненото ниво на населеното място, за което се грижи.

В едно село винаги има проблеми, моята основна цел е подобряване начина на живот. И каквото можем правим за селото. В момента чакаме европейски проект да се осъществи за близо 1 милион лева с нов водопровод и цялостно преасфалтиране.“

Така живеят хората в село Брусен,-  леко, спокойно,  усещат, че са подкрепяни от местната власт и желаят да живеят не къде да е, а именно тук, в село Брусен. Заедно се подготвят за празника на селото. Празникът се прави винаги под голямото дърво, което дава сянка, уют и енергия на събралите се за веселба хора.Снимка

В село Брусен културният живот не спира, в селото има читалище с певческа група, клуб за народни тенци, библиотека, футболен отбор. Цветанка Костова е ръководител на певческата група "Детелини", тя работи активно с певиците, една от тях е Татяна Николова.  Българските народни песни  зареждат възрастните жени с желание за живот и за работа.

Георги Николов смята, че успява като кмет, защото дава личен пример със своята активност и защото работи за другите.

„През тези четири години най-много ме радва това, че хората станаха по-задружни. Всичко, което го правим го правим с доброволен труд, за изграждане на детските площадки. Това се получава, защото имам усещането, че го правя за хората.“

В селото всичко, което хората заедно са съградили, се пази, не се чупи, не се драска. В селото се грижат и за озеленяването, засадени са 200 дръвчета, от футболния отбор са засадени 80 тополи, направени са три беседки. И най-важното - винаги в засаждането  се включват и децата. Да имат отношение и отговорност към живата природа.деца в Брусен

В селото живеят и роми, повечето от тях са образовани. Приобщават се към обществения и културния живот, думата  "престъпност" не съществува.

Да чуем мненията на хората, които живеят в село Брусен: 

„Тук се живее спокойно, имаме малки деца. Имаме млади хора, но за тях няма реализация. Учудващо е ,че не напускат, може би защото корените им са тук. …На 22 години съм, имам малко дете и ще го дам на градината. Живее се тук добре. Добри са условията за децата, близо сме до града. Харесва ни, всеки ден идваме тук от Мездра, имаме си къща. За работа пътуваме, повечето хора от селото работят в Ботевград.“

Така видяхме село Брусен - заедно за развитието на населеното място, заедно в подкрепа за по-добър живот, заедно  в трудностите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40