Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Щом чуете името на село Брусен, това означава, че всички сме заедно – казва кметът Георги Николов

Снимка: Радио Видин


На 6 септември, когато  всички българи отбелязваме Съединението на България, екипът на радио Видин ви среща с жителите на село Брусен, община Мездра,  едно населено място, което може да се гордее със задружния си живот, с подкрепата, която хората си оказват, и с чувството на съпричастност и заедност. С една дума - Съединение. 

Село Брусен, община Мездра  ни посреща с движение от млади хора, деца, които играят в детските площадки, с чисти улици и озеленени площи. В сградата на бившето училище се помещава детската градина, в която са записани 27 деца от селото. Това е всъщност най-ценното в Брусен, децата и младите семейства. Те се задържат тук, тъй като намират работа предимно в близкия общински център Мездра и  в Ботевград. В селото се живее спокойно, сигурно и в екологична среда. кметство

430 са постоянно живеещите жители в селото. Голяма част от тях са млади хора, с най-голямо внимание се ползват децата. За това се създават облекчени условия за тяхното отглеждане: има  детска градина, детски  площадки, футболно игрище, редовен транспорт за извозването на учениците до училището в Мездра.

„Работа има в района, само този, който не му се работи за него няма работа. Хората работят предимно в Мездра в завод за кабели, за автомобилостроене, в Ботевград има завод за кабели, имаме наши работници там, покрай селото имаме база за строителни материали, две водни централи, в съседното село има арендатор, там също работят наши механизатори. Имаме цех за билки временна работа лятно време. Общо взето – всички работят.“ - споделя кметът Георги Николов.

Кметът Георги Николов е бил кмет преди демокрацията от 1987 до 1990 година, сега е кмет първи мандат, работата я приема като лично предизвикателство за своите умения да контактува с хората, да ги заразява със своя ентусиазъм и желание за нововъведения.  За своята работа споделя : „Приоритет са ни децата, строим детски площадки, поддържаме футболно игрище, за да има къде да спортуват. Щом чуете името на селото това означава, че всички сме заедно - кметство, читалище, футболен отбор, винаги се движим заедно, помагаме си, защитаваме честта на селото, ходим по разни мероприятия, сравняваме къде се намираме.“

А възможно ли е  да съществува населено място в Северозападна България, където да няма никакви проблеми? Оказва се, че може, ако се смята, че основната задача на кмета е да подобрява благосъстоянието и жизненото ниво на населеното място, за което се грижи.

В едно село винаги има проблеми, моята основна цел е подобряване начина на живот. И каквото можем правим за селото. В момента чакаме европейски проект да се осъществи за близо 1 милион лева с нов водопровод и цялостно преасфалтиране.“

Така живеят хората в село Брусен,-  леко, спокойно,  усещат, че са подкрепяни от местната власт и желаят да живеят не къде да е, а именно тук, в село Брусен. Заедно се подготвят за празника на селото. Празникът се прави винаги под голямото дърво, което дава сянка, уют и енергия на събралите се за веселба хора.Снимка

В село Брусен културният живот не спира, в селото има читалище с певческа група, клуб за народни тенци, библиотека, футболен отбор. Цветанка Костова е ръководител на певческата група "Детелини", тя работи активно с певиците, една от тях е Татяна Николова.  Българските народни песни  зареждат възрастните жени с желание за живот и за работа.

Георги Николов смята, че успява като кмет, защото дава личен пример със своята активност и защото работи за другите.

„През тези четири години най-много ме радва това, че хората станаха по-задружни. Всичко, което го правим го правим с доброволен труд, за изграждане на детските площадки. Това се получава, защото имам усещането, че го правя за хората.“

В селото всичко, което хората заедно са съградили, се пази, не се чупи, не се драска. В селото се грижат и за озеленяването, засадени са 200 дръвчета, от футболния отбор са засадени 80 тополи, направени са три беседки. И най-важното - винаги в засаждането  се включват и децата. Да имат отношение и отговорност към живата природа.деца в Брусен

В селото живеят и роми, повечето от тях са образовани. Приобщават се към обществения и културния живот, думата  "престъпност" не съществува.

Да чуем мненията на хората, които живеят в село Брусен: 

„Тук се живее спокойно, имаме малки деца. Имаме млади хора, но за тях няма реализация. Учудващо е ,че не напускат, може би защото корените им са тук. …На 22 години съм, имам малко дете и ще го дам на градината. Живее се тук добре. Добри са условията за децата, близо сме до града. Харесва ни, всеки ден идваме тук от Мездра, имаме си къща. За работа пътуваме, повечето хора от селото работят в Ботевград.“

Така видяхме село Брусен - заедно за развитието на населеното място, заедно в подкрепа за по-добър живот, заедно  в трудностите.


Вижте още

Подценен ли е трудът на жените в семейството

Жените и момичетата по света посвещават ежедневно 12 милиона часа на грижи за роднини, деца и домакинство. Ако тази работа бъде измерена с минималната заплата в съответната държава, общата сума би възлязла на 11 трилиона долара годишно. Изчисленията са направени от хуманитарната организация "Оксфам" и показват колко подценена е този вид работа...

публикувано на 27.01.20 в 15:14

Хората в село Арчар искат работа

Гостуваме в село Арчар . Село със забележителна древна история, с известни личности, с амбициозни хора, направили много за благоустрояването и развитието на селото. Село, за което се казва, че в неговото минало е неговото бъдеще. Село Арчар е възникнало още по времето на Римската империя под името Рациария. Създадено през II век като постоянна..

публикувано на 24.01.20 в 11:00

30 % от домакинствата у нас не успяват да платят сметките си навреме

България е на второ място в ЕС по невъзможност за плащане на комуналните услуги навреме /30% от домакинствата/ . Това сочи ново годишно изследване на ЕС за доходите и условията на живот. Как бихме могли да се справим с този проблем? Йордан Генов  е директор в платформата "Моите пари" и дава своите съвети:  "Бюджета на едно домакинство има..

публикувано на 23.01.20 в 12:04

Създават фонд за подпомагане на болницата във Видин

Общински фонд във Видин ще помага на многопрофилната болница в града. Въпреки, че общината има само 11 % дял в акционерното дружество, а мажоритарен собственик е държавата, общинските съветници се обединиха около каузата за лечебното заведение. Сформирана е временна общинска комисия, която да подготви нормативната уредба за създаването..

публикувано на 22.01.20 в 15:02

Ще има ли достойни минимални заплати в целия ЕС?

Ще има ли минимална работна заплата за целия Европейски съюз ? Идеята подхранва надеждите особено в по-бедните държави в общността, като България. Европейската комисия обяви, че започва консултации по предложението минималното възнаграждение да е определен процент от средните доходи в дадената страна от ЕС, а не да бъде въведена еднаква за съюза..

публикувано на 21.01.20 в 14:48

Стабилна икономика с ниски заплати

Българинът смята, че икономиката на страната се развива и в същото време не е доволен от доходите си. 54,3% от българите са доволни от икономическия климат и възможностите в страната. 59,7% не са удовлетворени от личните си доходи. В парламента със сигурност попадат 4 формации, ако изборите са днес- ГЕРБ, БСП, ДПС, Обединени патриоти. Това..

публикувано на 20.01.20 в 13:43

Кметът на Ослен Криводол иска да превърне селото в архитектуран резерват

"Амбицията ми е да превърна Ослен Криводол в архитектурен резерват". Това заяви в "Добро утро, кмете" новоназначеният кметски наместник на мездренското село- Роман Иванов: " Ослен Криводол е село с голям потенциал. То е много красиво, много спокойно и много тихо място. Хората са много добри. Намира се в подножието на Стара планина, средната надморска..

обновено на 17.01.20 в 17:30