Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гримът - форма на себеизразяване

Снимка: Радио Видин


В днешно време употребата на грим и козметика е широко разпространена. Думата "козметика" произлиза от гръцки и означава "изкуството да се разкрасяваш". С времето тя се е превърнала не само в начин за подобряване и прикриване на недостатъци, но и във форма на експресивност, особено сред жените. Доста хора смятат, че да създадеш хубав грим е лесно, а гримирането е загуба на време, но всъщност, не е така. 

Нашият тийн репортер Антония Каменова разговаря с Александра Евдокимова и Ванеса Василева, те са ученици от Видин, всяка от тях има своята мотивация да използва гримове.

"За мен това определено е форма на себеизразяване" споделя Александра. "В началото беше главно, за да прикрия несъвършенствата си, но впоследствие наистина ми хареса да си играя с продуктите, да експериментирам, да смесвам цветове и различни визии".

"Когато нося грим, се чувствам уверена, правя го така, че на мен да ми харесва, да се съчетава с дрехите ми понякога, да отива на моето лице. За разлика от началото, когато използвах грим, само за да прикрия несъвършенствата по кожата си, сега използвам грим, за да изразя по-добре себе си и вкуса си"- казва и Ванеса. 

Явно гримирането не е чак толкова лесно, колкото изглежда. За много момичета то вече е хоби, а защо не бъдеща професия. То е начин да подчертаеш стила си и е пряко свързан с модата. Стереотипът, че да си слагаш грим, е загуба на време, в много случаи се оказва неверен. 
Вижте още

Шампанското е на 327 години

4 август се смята за "рожден ден" на шампанското. Според легендата, на този ден през 1693 година бенедиктинският монах Пиер Периньон "открива" тайната за производството на газираното вино.   Има много любопитни факти, свързани с искрящото питие, без което не минава нито едно празненство или събитие от висок ранг- и у нас, и по света...

публикувано на 04.08.20 в 16:06

Отчуждителните процедури по трасето на новия път Е-79 приключват

Продължава отчуждаването на имоти - частна собственост, намиращи се по трасето на новия път Е-79 Видин-Монтана. На свое заседание правителството взе решение за отчуждителни процедури на частни терени с обща дължина близо 28 километра на територията на видинските общини Макреш, Димово и Ружинци. Средствата за обезщетяване на собствениците са за сметка..

публикувано на 04.08.20 в 15:20

Осмокласник от Видин с първо място от екологичен конкурс

Кристиан Георгиев от видинската Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" спечели  първо място   в  Празник на химията 2020 г. - "Химия за нашето бъдеще",  в категория 5-8 клас. Той участва със своето есе на тема "Значим екологичен проблем в нашето ежедневие -  замърсяване на въздуха". Осмокласникът не крие интереса си към..

публикувано на 04.08.20 в 14:00
стара къща във Видин

Старите къщи на Видин - портал към Европа

Два нови пешеходни архитектурно-исторически маршрута ще бъдат изработени в рамките на проекта  "Видин - портал към Европа". Те ще бъдат базирани върху  изданието на Нов български университет "Къщите още говорят".  Видин ще оживее  като историческа епоха чрез старите видински къщи, техните истории и стопани,  казва авторката на книгата Мариана..

публикувано на 04.08.20 в 12:55

Доц. Елена Фиркова: Пародонтитът е лечимо заболяване

Пародонталните заболявания са абсолютно лечими в  21 век , стига да има добра връзка между пациента и специалиста по дентална медицина. Изключително важно е и правилното диагностициране, каза доц. д-р Елена Фиркова, преподавател в катедра "Пародонтология и заболявания на оралната лигавица" на  Факултета по дентална медицина на Медицински университет..

публикувано на 03.08.20 в 17:55

Бог е храна, която търси гладните

Намираме се в Осма неделя след Петдесетница, в която си припомняме чудното нахранване на пет хиляди души от Господ Иисус Христос с пет хляба и две риби. "Прави силно впечатление фактът, че като се изключи Възкресението, единственото чудо, споменато и от четиримата евангелисти е това с нахранването на 5 000 души в..

публикувано на 02.08.20 в 08:00

Жена от Лом дарява на децата щастие и усмивка

Днес в рубриката Професия/Хоби ви срещам с Данчето Николова. Тя е от град Лом и от пет години плете детски играчки. За нея това е хоби, а най- голямата награда за ръчния й труд е щастливата детска усмивка. Споделя, че няма нищо по-хубаво от това да радваш децата и да видиш, че нещото, което си изработил, се оценява и влиза в употреба. За..

публикувано на 31.07.20 в 16:40