Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гримът - форма на себеизразяване

Снимка: Радио Видин


В днешно време употребата на грим и козметика е широко разпространена. Думата "козметика" произлиза от гръцки и означава "изкуството да се разкрасяваш". С времето тя се е превърнала не само в начин за подобряване и прикриване на недостатъци, но и във форма на експресивност, особено сред жените. Доста хора смятат, че да създадеш хубав грим е лесно, а гримирането е загуба на време, но всъщност, не е така. 

Нашият тийн репортер Антония Каменова разговаря с Александра Евдокимова и Ванеса Василева, те са ученици от Видин, всяка от тях има своята мотивация да използва гримове.

"За мен това определено е форма на себеизразяване" споделя Александра. "В началото беше главно, за да прикрия несъвършенствата си, но впоследствие наистина ми хареса да си играя с продуктите, да експериментирам, да смесвам цветове и различни визии".

"Когато нося грим, се чувствам уверена, правя го така, че на мен да ми харесва, да се съчетава с дрехите ми понякога, да отива на моето лице. За разлика от началото, когато използвах грим, само за да прикрия несъвършенствата по кожата си, сега използвам грим, за да изразя по-добре себе си и вкуса си"- казва и Ванеса. 

Явно гримирането не е чак толкова лесно, колкото изглежда. За много момичета то вече е хоби, а защо не бъдеща професия. То е начин да подчертаеш стила си и е пряко свързан с модата. Стереотипът, че да си слагаш грим, е загуба на време, в много случаи се оказва неверен. 
Вижте още

Враца става книжен град

За втора поредна година Враца ще бъде домакин на литературен фестивал. Целта "Враца -книжен град" е да срещне автори и читатели и да насърчи любовта към книгата. Тридневният фестивал е организиран от Регионална библиотека "Христо Ботев".  "Вторият литературен фестивал "Враца-книжен град" ще започне на 24 септември със силна програма, от 18:30..

публикувано на 23.09.20 в 16:05

Над 300 преброители набират за Преброяване 2021 във Видинско

Кампания набира преброители и контрольори за предстоящото догодина Преброяване на населението и жилищния фонд в страната. 360 преброители и 110 контрольори ще бъдат наети само в област Видин, обясни началникът на отдел "Статистически изследвания Видин" Цветан Цветков: "От 15 септември Националният статистически институт започна набиране..

публикувано на 23.09.20 в 15:02

Историк представи последните години на Видинското царство

През 1396 година Видин е превзет от султан Баязид, а Иван Срацимир е пленен. С превземането на Видинското царство средновековната българска държава изчезва от политическата карта .  Константин Иречек е първият учен, който се опитва да датира края на Видинското царство, а с това и на Втората българска държава .  В българската историография..

публикувано на 23.09.20 в 12:04

Врачани ще определят бъдещето на старата текстилна фабрика в града

Съдбата на старата текстилна фабрика в центъра на Враца фокусира вниманието на местната общественост. Индустриалната сграда, която е със сто годишна история, е неизползваема и се руши. Бъдещото предназначение на зданието ще бъде определено чрез публична анкета. В допитването ще бъдат обобщени идеите на врачани, събрани на провелото се наскоро..

публикувано на 23.09.20 в 09:00

Преподавател от "Заедно в час" предизвиква интерес към ученето и училищния живот

Деница Ангелова работи като начален учител в ОУ "Христо Ботев" село Гложене  вече втора година, тя е част от  програмата "Нов път в преподаването" на инициативата "Заедно в час". Първата година е преподавала на четвъртокласници, сега поема първи клас в същото училище. Най-важното за Деница Ангелова  да предизвика интереса на децата към..

публикувано на 22.09.20 в 14:30

Видин тържествено отбеляза Деня на независимостта на България

Видин  тържествено отбеляза  112- годишнина от обявяване на независимостта на България. На площад "Бдинци" пред паметника на Трети пехотен Бдински полк на площад „Бдинци“ във Видин се проведе тържественото честване, което започна с химна на Република България. Кметът на община Видин Цветан Ценков се обърна към присъстващите: " Уважаеми..

публикувано на 22.09.20 в 13:40
оркестър

Оркестър "Видин" скоро с канал в YouTube

Оркестър "Видин" започна видеозаснемане на своите музикални изпълнения. Вече са заснети три влашки песни на оркестъра, в изпълнение на народната певица Лора Асенова. Тези песни, с още две хора, в най-скоро време ще могат да се видят в YouTube канала на оркестъра - каза Лора Асенова, солистка на оркестър "Видин":   "Едната песен се нарича "Мъндра..

публикувано на 22.09.20 в 13:00