Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 27 февруари 2020 година

Снимка: Община Враца

Първата копка на компостиращата инсталация бе направена от кметовете на Враца и Мездра Калин Каменов и Иван Аспарухов, министъра на околната среда и водите Емил Димитров, представителя на строителя инж. Стоян Кисьов. Проектът за "Изграждане на инсталация за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци - регион Враца", финансиран от оперативна програма "Околна среда 2014 - 2020 година" е на стойност 5 845 347,29 лева. Бенефициенти са Община Враца и партньора Община Мездра.

Щаб за набелязване на превантивни мерки срещу новия коронавирус бе сформиран във Видин. Ученик от Ружинци е поставен под карантина, след като се е върнал от екскурзия в Италия, съобщи областният управител Момчил Станков. При евентуална необходимост от поставяне на хора под карантина, има готовност за настаняването им в сгради на видинската болница. 

Болницата в Бяла Слатинва има готовност да приема болни от коронавирус. Това стана ясно на заседанието на Областния медицински съвет във Враца. Бе посочено, че са предприети всички нужни мерки срещу заразата от коронавирус. Областният управител Малина Николова увери, че властите работят по превенцията. По данни от Центъра за спешна медицинска помощ в момента във Враца има втора вълна от грип, който поваля предимно деца и се характеризира с висока температура и повръщане. Към момента на територията на страната няма потвърден случай на заболеваемост от Коронавирус, което не налага забрана за провеждане на масови мероприятия.

Областният медицински съвет на област Монтана проведе първото си редовно заседание. Основен акцент в дневния ред на събитието беше запознаване с разпоредбите на Министерството на здравеопазването по отношение на превантивните действия, свързани с коронавирус инфекцията.

Дълги опашки се извиват пред гишетата в КАТ Видин, през последните дни. Причината  - МВР провежда специализирана операция в цялата страна, свързана с промяна на горивната система на МПС.

На територията на община Видин няма пътни участъци, за които е предложено да бъдат освободени от винетни такси. Това отговориха от пресцентъра на общинската администрация на запитване на Радио Видин.

Към момента не се обмисля назначаване на нов административен директор на филиала на Русенския университет във Видин, съобщиха от пресцентъра на учебното заведение за Радио Видин. Поста е свободен, след като досегашният директор - Момчил Станков, бе назначен за областен управител.

На редовна сесия на общото събрание на БЧК Видин за 2020 година бяха представени основните приоритети в плана за работа. Беше одобрен  проекто-бюджета за годината - заложените приходи са малко над 121 000 лева, а разходите 110 000 лв.

Над 70 деца са върнати в училище във Видинско. Засилена е дейността по обхват и задържане на 5, 6 и 7-годишните деца. Регионалното управление на образованието е създало екипи, които минават във всички образователни институции и извършват проверки. 21 екипа с над 300 участници работят за задържане на деца и ученици в училище в областта. 

Граждани на Видин са подали сигнал до групата общински съветници на БСП, че разширяване на строителна борса на ул. "Редута" е разрушило част от защитната стена "Землен вал и деветте редута"- паметник на културата с национално значение.

Редица тематични събития и вечерни концерти ще бъдат организирани в рамките на Ботеви дни. Това стана ясно от проведеното първо заседание на Ботевския организационен комитет, съобщават от Община Враца. По време на срещата членовете на комитета участваха в изготвянето на програмата, посветена на 144-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

За поредна година учениците от белоградчишките училища "Васил Левски" и "Христо Ботев" имаха "Час по Родоучение”, като част от проекта  "НЕзабравимата България". В ролята на учител влезе Искрен Красимиров:

Изложба на мартеници, картички и пана, посветени на пролетта, е подредена в Общинската художествена галерия "Поломие" в Лом. Експозицията е под наслов "Баба Марта бързала – мартеници вързала". 

Съвместна продукция ще покажат утре участниците в Ателие за традиции и фолклор "Еподе" и ученици от театралния клуб при ППМГ "Екзарх Антим I". "Мартенска мистерия" е празничен интерактивен спектакъл, в който са преплетени фрагменти от българската съкровищница по Сирни заговезни и Мартенските празници. 


Вижте още

Психичните проблеми сред хората се увеличават

Увеличават се случаите на хора с тревожни състояния и обостряне на психичните заболявания заради изолацията и ограничителните мерки. След въвеждането на мерките се е увеличил броят на психично болните, които търсят специализирана помощ през личните си лекари, установява д-р Емил Миленков: "Пациенти с психични заболявания, почувстваха неразположение..

публикувано на 06.04.20 в 08:20

Дъщерята на болния с COVID-19 мъж от Дреновец: Не съм заразила моя баща

Заразяването на 66-годишния мъж от село Дреновец с коронавирус, който е първият случай в област Видин, не е станало от неговата дъщеря Даниела Петрова, това твърди самата тя в интервю за Радио ВИДИН: "Имам документи, с които мога да докажа, че още на 3 март, преди месец, ние си бяхме в София. Това е невъзможно някой да каже, че аз съм заразила баща..

публикувано на 05.04.20 в 15:26

Болницата в Белоградчик спира работа заради липса на лекари, но не е закрита

Болницата в Белоградчик спира работа заради липса на лекари, съобщиха от общинския съвет. Като официална причина за скорошното напускане на медици се посочват неполучени заплати. Част от лекарите в общинската болница Белоградчик са подали молби за напускане. По този начин лечебното заведение е пред риск да бъде закрито. "Това е една голяма..

публикувано на 05.04.20 в 12:08
Венцислав Мутафчийски

Ген. Мутафчийски: Лекарите от Белоградчик да дойдат във Видин. Днес изследваме медиците от МБАЛ "Св. Петка"

Лекарите от общинската болница в Белоградчик, за която се твърди, че е пред закриване, да бъдат преместени във видинската болница "Св. Петка". Това е препоръчал началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. На въпрос на БНР той обясни, че е провел разговор по казуса с прокуриста на лечебното заведение във Видин д-р Ивета..

публикувано на 05.04.20 в 11:23

Вдигат нов завод край Враца

Монтанска фирма, която произвежда акумулатори, е внесла инвестиционно намерение, с което настоява за разрешение за изграждането на свой завод в града. Предложението е качено на сайта на общинската управа. Ако получи зелена светлина от местната власт и РИОСВ, новият обект ще бъде изграден в местността "Манастирски дол". Намерението е да се..

публикувано на 05.04.20 в 09:00

Издирват петима врачани летели в самолет с пътник заразен с COVID-19

Регионалната здравна инспекция във Враца издирва петима души с адресна регистрация от областта, които са летели заедно със заразен пътник в самолет от Англия. Информация за позитивния тест е полузена вчера в РЗИ – Враца, като от властите уточняват, че полетът от Острова е бил на 23 март. На борда на самолета е имало 102-ама пътници, петима от..

публикувано на 05.04.20 в 08:22

Бездомни животни бедстват по време на извънредното положение във Видин

Сигнали за бедстващи бездомни животни постъпват от началото на извънредното положение в Сдружение за защита на животните "Добрина, хуманност, състрадание" във Видин. Това съобщи Юлия Иванова от организацията: "По принцип имаме много оплаквания за бедстващи животни, които са пред заведения, които доскоро са работили. Който има възможност, ако може,..

публикувано на 04.04.20 в 17:30