Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 февруари 2020 година

Снимка: Община Враца

Първата копка на компостиращата инсталация бе направена от кметовете на Враца и Мездра Калин Каменов и Иван Аспарухов, министъра на околната среда и водите Емил Димитров, представителя на строителя инж. Стоян Кисьов. Проектът за "Изграждане на инсталация за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци - регион Враца", финансиран от оперативна програма "Околна среда 2014 - 2020 година" е на стойност 5 845 347,29 лева. Бенефициенти са Община Враца и партньора Община Мездра.

Щаб за набелязване на превантивни мерки срещу новия коронавирус бе сформиран във Видин. Ученик от Ружинци е поставен под карантина, след като се е върнал от екскурзия в Италия, съобщи областният управител Момчил Станков. При евентуална необходимост от поставяне на хора под карантина, има готовност за настаняването им в сгради на видинската болница. 

Болницата в Бяла Слатинва има готовност да приема болни от коронавирус. Това стана ясно на заседанието на Областния медицински съвет във Враца. Бе посочено, че са предприети всички нужни мерки срещу заразата от коронавирус. Областният управител Малина Николова увери, че властите работят по превенцията. По данни от Центъра за спешна медицинска помощ в момента във Враца има втора вълна от грип, който поваля предимно деца и се характеризира с висока температура и повръщане. Към момента на територията на страната няма потвърден случай на заболеваемост от Коронавирус, което не налага забрана за провеждане на масови мероприятия.

Областният медицински съвет на област Монтана проведе първото си редовно заседание. Основен акцент в дневния ред на събитието беше запознаване с разпоредбите на Министерството на здравеопазването по отношение на превантивните действия, свързани с коронавирус инфекцията.

Дълги опашки се извиват пред гишетата в КАТ Видин, през последните дни. Причината  - МВР провежда специализирана операция в цялата страна, свързана с промяна на горивната система на МПС.

На територията на община Видин няма пътни участъци, за които е предложено да бъдат освободени от винетни такси. Това отговориха от пресцентъра на общинската администрация на запитване на Радио Видин.

Към момента не се обмисля назначаване на нов административен директор на филиала на Русенския университет във Видин, съобщиха от пресцентъра на учебното заведение за Радио Видин. Поста е свободен, след като досегашният директор - Момчил Станков, бе назначен за областен управител.

На редовна сесия на общото събрание на БЧК Видин за 2020 година бяха представени основните приоритети в плана за работа. Беше одобрен  проекто-бюджета за годината - заложените приходи са малко над 121 000 лева, а разходите 110 000 лв.

Над 70 деца са върнати в училище във Видинско. Засилена е дейността по обхват и задържане на 5, 6 и 7-годишните деца. Регионалното управление на образованието е създало екипи, които минават във всички образователни институции и извършват проверки. 21 екипа с над 300 участници работят за задържане на деца и ученици в училище в областта. 

Граждани на Видин са подали сигнал до групата общински съветници на БСП, че разширяване на строителна борса на ул. "Редута" е разрушило част от защитната стена "Землен вал и деветте редута"- паметник на културата с национално значение.

Редица тематични събития и вечерни концерти ще бъдат организирани в рамките на Ботеви дни. Това стана ясно от проведеното първо заседание на Ботевския организационен комитет, съобщават от Община Враца. По време на срещата членовете на комитета участваха в изготвянето на програмата, посветена на 144-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

За поредна година учениците от белоградчишките училища "Васил Левски" и "Христо Ботев" имаха "Час по Родоучение”, като част от проекта  "НЕзабравимата България". В ролята на учител влезе Искрен Красимиров:

Изложба на мартеници, картички и пана, посветени на пролетта, е подредена в Общинската художествена галерия "Поломие" в Лом. Експозицията е под наслов "Баба Марта бързала – мартеници вързала". 

Съвместна продукция ще покажат утре участниците в Ателие за традиции и фолклор "Еподе" и ученици от театралния клуб при ППМГ "Екзарх Антим I". "Мартенска мистерия" е празничен интерактивен спектакъл, в който са преплетени фрагменти от българската съкровищница по Сирни заговезни и Мартенските празници. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За поредна година Типченица е домакин на фолклорен фестивал

От село Типченица отправиха официална покана към приятелите и любителите на българския фолклор да вземат участие в шестнадесетото издание на Фолклорен фестивал "Типченица пее" 2024, който ще се проведе на 07.09.2024 г. на открита сцена в село Типченица. Организатори на фестивала са Кметство село Типченица и Народно читалище "Съзнание-1899"...

публикувано на 04.08.24 в 14:16
ОДМВР-Враца

Молдовец с постоянен адрес във Видин отива зад решетките

Изпратиха в затвора гастрольор от Молдова, специализиран в домови кражби, съобщиха от полицията във Враца.  Властите влезли в дирите му, след като на 25 юли бил подаден сигнал за проникване и отнемане на известна парична сума от търговски обект в града под Околчица.  По образуваното досъдебно производство ченгетата стигнали до криминално проявен..

публикувано на 04.08.24 в 14:13

Калин Стоянов: МВР не насочва през частните ТИР паркинги

Министерството на вътрешните работи не е съгласувало задължително преминаване на тежкотоварни превозни средства през буферния паркинг непосредствено пред Дунав мост Видин – Калафат.  МВР не насочва никой през частните ТИР паркинги, обясни министър Калин Стоянов в отговор на въпрос от народния представител от Видин Любен Иванов. "Светофарът е..

публикувано на 04.08.24 в 07:47

Младежка организация с първа инициатива в Мездра

Новото местно сдружение БУМ – "Будни Устремени Мездренчани" организира първата си инициатива.  Младите хора канят всички свои съграждани "Да почистим заедно парка в Мездра".  Еко инициативата  е от 9.30 часа днес. Акцията е подкрепена от Община Мездра и Общинско предприятие "Чистота". Ще бъдат подсигурени необходимите материали и инструменти за..

обновено на 04.08.24 в 07:21

За поредна година в Стакевци отбелязаха Празника на гората

С празничен водосвет отслужен от Негово Високоблагоговейство отец Рафаил - Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, жители и гости на село Стакевци се събраха, за да отпразнуват заедно Празника на гората и Стакевския балкан. Съборът води началото си още от 1989 година, а през последните три години той се провежда в самото село. На..

публикувано на 04.08.24 в 07:17

Старческият дом в Хайредин ще бъде реновиран

Община Хайредин обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за ремонт на Дома за стари хора в селото. За целта са отпуснати близо 4 милиона лева, става ясно от съобщение на местната управа.  Площта на имота е 52 143 кв. м. и в него е разположена сградата на социалното заведение. Тя е въведена в експлоатация през 1957 г. и е публична общинска..

публикувано на 04.08.24 в 07:12

АПИ: Напредват строителните дейности на трасето "Ботевград-Мездра"

Напредва изпълнението на строително-монтажните дейности, които се извършват на трасето "Ботевград-Мездра", съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура"(АПИ). В подлеза на п. в. "Мездра" /при км 161+665/ се демонтира железният път и траверсите от трасето на жп линията Мездра – Руска Бела, а контактната мрежа е изцяло премахната. Дейностите по..

публикувано на 03.08.24 в 16:00