Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 февруари 2020 година

Снимка: Община Враца

Първата копка на компостиращата инсталация бе направена от кметовете на Враца и Мездра Калин Каменов и Иван Аспарухов, министъра на околната среда и водите Емил Димитров, представителя на строителя инж. Стоян Кисьов. Проектът за "Изграждане на инсталация за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци - регион Враца", финансиран от оперативна програма "Околна среда 2014 - 2020 година" е на стойност 5 845 347,29 лева. Бенефициенти са Община Враца и партньора Община Мездра.

Щаб за набелязване на превантивни мерки срещу новия коронавирус бе сформиран във Видин. Ученик от Ружинци е поставен под карантина, след като се е върнал от екскурзия в Италия, съобщи областният управител Момчил Станков. При евентуална необходимост от поставяне на хора под карантина, има готовност за настаняването им в сгради на видинската болница. 

Болницата в Бяла Слатинва има готовност да приема болни от коронавирус. Това стана ясно на заседанието на Областния медицински съвет във Враца. Бе посочено, че са предприети всички нужни мерки срещу заразата от коронавирус. Областният управител Малина Николова увери, че властите работят по превенцията. По данни от Центъра за спешна медицинска помощ в момента във Враца има втора вълна от грип, който поваля предимно деца и се характеризира с висока температура и повръщане. Към момента на територията на страната няма потвърден случай на заболеваемост от Коронавирус, което не налага забрана за провеждане на масови мероприятия.

Областният медицински съвет на област Монтана проведе първото си редовно заседание. Основен акцент в дневния ред на събитието беше запознаване с разпоредбите на Министерството на здравеопазването по отношение на превантивните действия, свързани с коронавирус инфекцията.

Дълги опашки се извиват пред гишетата в КАТ Видин, през последните дни. Причината  - МВР провежда специализирана операция в цялата страна, свързана с промяна на горивната система на МПС.

На територията на община Видин няма пътни участъци, за които е предложено да бъдат освободени от винетни такси. Това отговориха от пресцентъра на общинската администрация на запитване на Радио Видин.

Към момента не се обмисля назначаване на нов административен директор на филиала на Русенския университет във Видин, съобщиха от пресцентъра на учебното заведение за Радио Видин. Поста е свободен, след като досегашният директор - Момчил Станков, бе назначен за областен управител.

На редовна сесия на общото събрание на БЧК Видин за 2020 година бяха представени основните приоритети в плана за работа. Беше одобрен  проекто-бюджета за годината - заложените приходи са малко над 121 000 лева, а разходите 110 000 лв.

Над 70 деца са върнати в училище във Видинско. Засилена е дейността по обхват и задържане на 5, 6 и 7-годишните деца. Регионалното управление на образованието е създало екипи, които минават във всички образователни институции и извършват проверки. 21 екипа с над 300 участници работят за задържане на деца и ученици в училище в областта. 

Граждани на Видин са подали сигнал до групата общински съветници на БСП, че разширяване на строителна борса на ул. "Редута" е разрушило част от защитната стена "Землен вал и деветте редута"- паметник на културата с национално значение.

Редица тематични събития и вечерни концерти ще бъдат организирани в рамките на Ботеви дни. Това стана ясно от проведеното първо заседание на Ботевския организационен комитет, съобщават от Община Враца. По време на срещата членовете на комитета участваха в изготвянето на програмата, посветена на 144-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

За поредна година учениците от белоградчишките училища "Васил Левски" и "Христо Ботев" имаха "Час по Родоучение”, като част от проекта  "НЕзабравимата България". В ролята на учител влезе Искрен Красимиров:

Изложба на мартеници, картички и пана, посветени на пролетта, е подредена в Общинската художествена галерия "Поломие" в Лом. Експозицията е под наслов "Баба Марта бързала – мартеници вързала". 

Съвместна продукция ще покажат утре участниците в Ателие за традиции и фолклор "Еподе" и ученици от театралния клуб при ППМГ "Екзарх Антим I". "Мартенска мистерия" е празничен интерактивен спектакъл, в който са преплетени фрагменти от българската съкровищница по Сирни заговезни и Мартенските празници. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05

Съветници предлагат Община Монтана да дотира аптека с работно време до полунощ

Съветници обсъждат предложение за аптека с удължено работно време до полунощ в Монтана . Общината може да бъде партньор и да отпусне до 3000 лева месечно. Предложение за денонощна аптека в Монтана бе внесено преди месеци от съветниците от „Възраждане“.  "Впоследствие проведохме две срещи и в началото донякъде постигнахме..

публикувано на 19.04.24 в 17:45

Работилница за родители организират в регионалната библиотека във Враца

Втората по ред работилница за родители ще се проведе в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца . Инициативата е съвместно с детския психолог Надежда Евгениева, каза Милена Николова, връзки с обществеността в библиотеката.  "Идеята е да продължим нашата дейност, свързана с подпомагане на родителите и на децата, разбира се. Това е..

публикувано на 19.04.24 в 17:31

Среща от кампанията "Пътят на предприемача" се проведе във Видин

Организатори са София Тех Парк и Junior Achievement Bulgaria. Представена е програма на технологичния парк, която подпомага стартиращи предприятия. Елица Моллов, директор "Иновации и инкубации" към компанията обясни: "Посещението ни в град Видин е нашата първа информационна кампания, която правим с всички наши партньори, които работят в..

публикувано на 19.04.24 в 17:30

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28