Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новатори, предприемачи и бизнес на фокус след извънредното положение

2
Видин Айхоф бизнес работа
Снимка: Радио Видин

Започнаха да се появяват първите сигнали за постепенното връщане към нормалния ритъм на живот в различни страни по света, след шеметното завладяване на пандемията, причинена от коронавируса. Голяма част от компаниите бяха поставени на колене, защото трябваше да разпускат персонал, да затварят производства и дори да закриват фирмите си. Сега, обаче, когато сякаш спасителният лъч вече се вижда ще успеят ли да направят нужното българските предприемачи, за да продължат да работят както преди извънредното положение и трябва ли да проявят допълнителна гъвкавост, за да оцелеят на пазара? В уcлoвиятa нa извънрeднo пoлoжeниe, прeдприeмчивитe хoрa, кoитo продължават да рaбoтят и да пълнят държaвнaтa хaзнa c дaнъцитe cи, ca зacтрaшeни oт фaлит. В първитe дни от ситуацията, вaжнитe фaктoри в държaвaтa oтбягвaхa тeмaтa зa икoнoмичecкитe пocлeдици, кaтo дoри ce кaрaхa нa някoи, чe пocтaвят икoнoмикaтa прeд здрaвeтo. Тaкoвa избирaнe мeжду двeтe нe трябвa дa ce прaви, зaщoтo тe нe ca взaимoизключвaщи ce, поясни Eлeoнoрa Нeгулoвa, прeдceдaтeл нa Нaциoнaлнoтo cдружeниe нa мaлкия и cрeдeн бизнec в Бългaрия. Според нея малкият бизнес е неделима, дори основна част от българската икономика. 

"Услугите и стоките от първа необходимост ще се възстановят най- бързо, хората не могат без тях. Може би в тяхното производство и начин на предлагане би могло да има някакви иновации, но не очаквам там да е най- големия иновационен бум. Според мен иновациите могат да се очакват по линия на тези фирми, които ще бъдат принудени да се преструктурират ... За съжаление вcички oчaквaт дa ce зaдълбoчи икoнoмичecкaтa кризa, буквaлнo към рeцecия. През cлeдвaщитe 5-6 мeceцa ще се търcят нaчини дa ce aдaптирaт предприемачите, но пoвeчeтo oт тях в мoмeнтa ca в пeриoд нa ocмиcлянe нa cитуaциятa и нa търceнe нa cтрaтeгии зa oгрaничaвaнe нa щeтитe."- обясни Eлeoнoрa Нeгулoвa, прeдceдaтeл нa Нaциoнaлнoтo cдружeниe нa мaлкия и cрeдeн бизнec в Бългaрия.

Малкият бизнес в Северозападна България също е потърпевш от въведенотго извънредно положение. Евелина Ненчева е собственик на фризьорски салон във Враца и днес тя продължава да работи и твърди, че ще оцелеят само тези, които са гъвкави и работят истински и сърцато:

"Лично ние работим, като само една седмица сме почивали. Отворихме салона и работим разделно, така че да няма струпване в салона, за да бъдат по- скоро клиентите ни спокойни. Не е тая работа, която сме работили преди, но гледайки как масово са затворени салони тук, които се оплакват и не отварят- аз още в началото казах, че качвам схема на работа и не желая повече коментари по темата. Аз имам клиенти, които определят моя пазар и времето да си чешем езиците в социални мрежи за мен е загуба на време."- поясни Евелина Ненчева.

Един от начините за намаляване на разпространението на COVID-19 е чрез следене на телесната температура. Как бихме приели идеята след отпадането на инзвънредното положение хората, които ни обслужват - доставчици, куриери, служители в магазини да носят шапки с монтиран термометър? А защо не и ние самите? Така ще знаем, че е голяма вероятността, човекът срещу нас да няма протичаща инфекция. Не само ковид, а и по принцип. Ще знае дори и самият човек, че в дадения момент не е добре. Наш съгражданин е автор на тази интересна идея. Емил Кирилов е родом от Видин, но от години живее и работи в София. Завършил е "телекомуникации" в Техническия Университет и в момента се занимава с изработката на хардуерни продукти, което е и една от неговите страсти. Преди дни той презентира на фейсбук страницата си прототип, който работи с Li-Po батерия, инфрачервен дистанционен сензор и използва e-paper дисплей. 

"Термометърът може да се пригоди към всякакъв вид вече произведени шапки, каски, шлемове и др. Предстоят много изпитания и работа по разработката на продукта както и производство на пилотна серия. Решихме, че трябва да направим нещо встрани, нещо свързано със сегашната ситуация, което хем да ни донесе нови бизнес възможности, хем да помогне на хората по- бързо да се върнат към предишния си начин на живот."- сподели за радио Видин Емил Кирилов. За съжаление в момента той трудно би могъл да самофинансира такова начинание на 100% без да разчита на предварителни продажби. Затова търси помощ от инвеститори и заинтересовани клиенти, които да го подкрепят с предварителни поръчки. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00