Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 16 септември 2020 година

Александър Данаилов е нарисувал пожар в гората, на който е станал свидетел
Снимка: Радио ВИДИН

Във Видин наградиха победителите в конкурса "С очите си видях бедата".


16 септември е обявен за Ден без загинали на пътя. По този повод от Европейската мрежа на службите на пътна полиция за пета поредна година организира кампания за безопасност на движение. 


За трети пореден месец, през октомври, всеки български пенсионер ще получи добавка от 50 лева към пенсията си. Правителството днес е отпуснало допълнителни 105 962 800 лева по бюджета на Държавното обществено осигуряване.


Три дела са образувани срещу Решения на Министерския съвет на Република България за изграждане на пътя Видин-Ботевград, съобщават от Административен съд-Видин. Жалбите касаят обезщетения на имоти на териториите на общините Видин и Грамада. 


Кампания за есенната орална ваксинация на лисиците срещу бяс започва Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Примамките ще бъдат разпръснати на територията на 23 области,  сред които Видин, Монтана и Враца.


Велоалея по поречието на река Дунав, част от маршрута Euro Velo 6, пълно предпроектно проучване за изграждане на нови мостове и транспортни връзки между България и Румъния и финансова помощ за малкия и среден бизнес в граничните области на двете държави - това са трите стратегически направления, които ще бъдат предложени за финансиране от ТГС Румъния - България в следващия програмен период 2021-2027 година. Това стана ясно по време на второто заседание на Съвместната работна група за стратегическо планиране и програмиране по Програмата за сътрудничество Румъния – България 2021-2027 година. В него участва и областният управител и председател на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район Малина Николова. С програмата ще се финансират проекти за развитие на местната бизнес среда, социалното включване, туризма, опазване на природното и културното наследство и др., които следва да съблюдават принципите за партньорство, интегрирани мерки и ясни икономически ефекти за териториите на Северна България, включени в програмата, уточняват от ОА-Враца. 


Два са новите случаи на заразени с COVID-19 в област Враца, според данните, обявени към днешна дата в Единния информационен портал. Това са мъже от Враца и Козлодуй.


Шест нови случаи на заразени с COVID 19 пациенти са регистрирани в област Монтана и двама в област Враца  през последните 24 часа.


365 са подадените заявления-декларации за отпускане на еднократна целева помощ за децата, записани в първи клас в област Видин. 


В Ребърково се грижат за благоустрояване на селото. В мездренското село използват хубавото време за подобряване на чистотата и за благоустрояване. По инициатива на кмета е извършено продълбочаване и почистване на коритото на Малата река, която преминава през селото, съобщават от Община Мездра.


4-те тона трихлоретилен, които бяха открити от инспектори на Регионалната инспекция за опазване на околната среда във Враца, в склад на "Химко", трябва да бъдат изнесени до края на ноември.


Във Видин откриха новия творчески сезон. Реновираната сграда на видинския драматичен театър бе осветена с тържествен водосвет, отслужен от митрополит Даниил. 


Изпълнението на ремонта на сградата на драматичния театър бе сред темите на пресконференция по повод откриването на театралния сезон във Видин.


Хората, работили на първа линия по време на пандемията от COVID-19, ще бъдат отличени на тържествено заседание на Общински съвет ЛомПо повод празника на града - 17 септември, ще бъдат връчени "Почетен знак на Община Лом" и "Почетен знак на кмета".


"Стамбол капия" е обектът, на който видинчани искат да бъде поставено LED осветление. Допитването се проведе в социалните мрежи.


Четвърто основно училище "Иван Вазов" в Монтана се включва в кампанията "Купи 1 книга. Дари я на своето училище!". Инициативата е на Асоциация "Българска книга" и е подкрепена от министерството на образованието. 


Музиката на Антонио Вивалди ще огласи Белоградчишките скали тази събота, 19 септември. Произведения на италианския композитор ще изпълни Камерен оркестър "Митонисимо".


На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи декларации от физическите и юридическите лица.

Вижте още

17 нови случаи на COVID-19 в Северозапада

286 са новите случаи с коронавирус у нас при направени близо 5000 PCR-теста през последното денонощие.  Това е около 5,8 на сто от общия брой изследвани, сочат данните на Единния информационен портал. 12 са новоустановените с COVID-19 в област Монтана, 5- във Врачанско . В област Видин не са констатирани нови случаи. През последните 24..

публикувано на 01.10.20 в 07:51
Село Владимирово е едно от селата в община Бойчиновци, в които се асфалтират улици

Снимката на 30 септември 2020 година

В три села от община  Бойчиновци  асфалтират улици.   Договорът е сключен с фонд "Земеделие" и е на стойност 1 180 000 лева с ДДС. Ще бъдат асфалтирани пет улици във Владимирово, Мадан и Лехчево. Напълно е разкрита западната порта на антична Бонония - входът на града от римската епоха по време на тазгодишните археологически проучвания във..

публикувано на 30.09.20 в 18:00

Археолози разкриха изцяло западната порта на антична Бонония

Напълно е разкрита западната порта на антична Бонония-  входът на града от римската епоха по време на тазгодишните археологически проучвания във Видин. От портата започва главната улица, която пресича целия днешен квартал "Калето", обясни ръководителят на проучването доц. д-р  Здравко Димитров: "От тук нататък предстоят..

публикувано на 30.09.20 в 17:34

Анкетират бизнеса за потребностите от кадри

До 16 октомври работодатели ще могат да заявят какви кадри търсят.  От 28 септември шестото проучване на Агенцията по заетостта за работодателските потребности от кадри е отворено и за представителите на бизнеса, желаещи по своя инициатива да се включат в него , съобщават от пресслужбата на Областна администрация - Враца.  В рубриката..

публикувано на 30.09.20 в 16:59

Ще ремонтират пътя Подгоре-гара Макреш

Подготвя се обновяване на третокласния път Подгоре - гара Макреш в област Видин, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Отворени са ценовите оферти в обществената поръчка за изработването на технически проект, по който след това ще се ремонтира 20-километровия път. Отсечката започва от центъра на с. Подгоре преминава през селата Цар Шишманово и..

публикувано на 30.09.20 в 16:55

Ученици от Белоградчик се запознаха с приложение за здравословен живот

Съвети за здравословен начин на живот получиха у ченици от Белоградчик, в рамките на проекта  "Мотивация за спорт - кажи да на здравословния живот чрез дигитални технологии", реализиран от Министерството на младежта и спорта, съвместно със Сдружение "Пилигрим". На   деветокласниците от СУ "Христо Ботев"  бе представено специално приложение, с..

публикувано на 30.09.20 в 16:08
ВиК- Враца

Извънредно заседание на ВиК- асоциацията във Враца

Кметове и представители на общините Борован, Бяла Слатина, Мездра, Роман, Враца и Мизия участваха в Извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на територията, обслужвана от "ВиК" ООД - Враца . На заседанието, проведено от заместник областния управител Мирослав Комитски, е разгледано и единодушно прието..

публикувано на 30.09.20 в 15:15