Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 септември 2020 година

Александър Данаилов е нарисувал пожар в гората, на който е станал свидетел
Снимка: Радио ВИДИН

Във Видин наградиха победителите в конкурса "С очите си видях бедата".


16 септември е обявен за Ден без загинали на пътя. По този повод от Европейската мрежа на службите на пътна полиция за пета поредна година организира кампания за безопасност на движение. 


За трети пореден месец, през октомври, всеки български пенсионер ще получи добавка от 50 лева към пенсията си. Правителството днес е отпуснало допълнителни 105 962 800 лева по бюджета на Държавното обществено осигуряване.


Три дела са образувани срещу Решения на Министерския съвет на Република България за изграждане на пътя Видин-Ботевград, съобщават от Административен съд-Видин. Жалбите касаят обезщетения на имоти на териториите на общините Видин и Грамада. 


Кампания за есенната орална ваксинация на лисиците срещу бяс започва Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Примамките ще бъдат разпръснати на територията на 23 области,  сред които Видин, Монтана и Враца.


Велоалея по поречието на река Дунав, част от маршрута Euro Velo 6, пълно предпроектно проучване за изграждане на нови мостове и транспортни връзки между България и Румъния и финансова помощ за малкия и среден бизнес в граничните области на двете държави - това са трите стратегически направления, които ще бъдат предложени за финансиране от ТГС Румъния - България в следващия програмен период 2021-2027 година. Това стана ясно по време на второто заседание на Съвместната работна група за стратегическо планиране и програмиране по Програмата за сътрудничество Румъния – България 2021-2027 година. В него участва и областният управител и председател на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район Малина Николова. С програмата ще се финансират проекти за развитие на местната бизнес среда, социалното включване, туризма, опазване на природното и културното наследство и др., които следва да съблюдават принципите за партньорство, интегрирани мерки и ясни икономически ефекти за териториите на Северна България, включени в програмата, уточняват от ОА-Враца. 


Два са новите случаи на заразени с COVID-19 в област Враца, според данните, обявени към днешна дата в Единния информационен портал. Това са мъже от Враца и Козлодуй.


Шест нови случаи на заразени с COVID 19 пациенти са регистрирани в област Монтана и двама в област Враца  през последните 24 часа.


365 са подадените заявления-декларации за отпускане на еднократна целева помощ за децата, записани в първи клас в област Видин. 


В Ребърково се грижат за благоустрояване на селото. В мездренското село използват хубавото време за подобряване на чистотата и за благоустрояване. По инициатива на кмета е извършено продълбочаване и почистване на коритото на Малата река, която преминава през селото, съобщават от Община Мездра.


4-те тона трихлоретилен, които бяха открити от инспектори на Регионалната инспекция за опазване на околната среда във Враца, в склад на "Химко", трябва да бъдат изнесени до края на ноември.


Във Видин откриха новия творчески сезон. Реновираната сграда на видинския драматичен театър бе осветена с тържествен водосвет, отслужен от митрополит Даниил. 


Изпълнението на ремонта на сградата на драматичния театър бе сред темите на пресконференция по повод откриването на театралния сезон във Видин.


Хората, работили на първа линия по време на пандемията от COVID-19, ще бъдат отличени на тържествено заседание на Общински съвет ЛомПо повод празника на града - 17 септември, ще бъдат връчени "Почетен знак на Община Лом" и "Почетен знак на кмета".


"Стамбол капия" е обектът, на който видинчани искат да бъде поставено LED осветление. Допитването се проведе в социалните мрежи.


Четвърто основно училище "Иван Вазов" в Монтана се включва в кампанията "Купи 1 книга. Дари я на своето училище!". Инициативата е на Асоциация "Българска книга" и е подкрепена от министерството на образованието. 


Музиката на Антонио Вивалди ще огласи Белоградчишките скали тази събота, 19 септември. Произведения на италианския композитор ще изпълни Камерен оркестър "Митонисимо".


На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи декларации от физическите и юридическите лица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05

Съветници предлагат Община Монтана да дотира аптека с работно време до полунощ

Съветници обсъждат предложение за аптека с удължено работно време до полунощ в Монтана . Общината може да бъде партньор и да отпусне до 3000 лева месечно. Предложение за денонощна аптека в Монтана бе внесено преди месеци от съветниците от „Възраждане“.  "Впоследствие проведохме две срещи и в началото донякъде постигнахме..

публикувано на 19.04.24 в 17:45

Работилница за родители организират в регионалната библиотека във Враца

Втората по ред работилница за родители ще се проведе в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца . Инициативата е съвместно с детския психолог Надежда Евгениева, каза Милена Николова, връзки с обществеността в библиотеката.  "Идеята е да продължим нашата дейност, свързана с подпомагане на родителите и на децата, разбира се. Това е..

публикувано на 19.04.24 в 17:31

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28
Шишеяд за рециклиране на  пластмасови бутилки в Монтана

Община Монтана се включва в Деня на Земята

Демонстративни игри и образователни беседи ще има в две училища в  Монтана по повод Деня на Земята, 22 април, съобщават от Общината. Празникът се отбелязва в цял свят с идеята хората да обединят действията си за опазването на околната среда. В събитията в Монтана ще се включат доброволци от общинската администрация и експерти от Регионалната..

публикувано на 19.04.24 в 15:05