Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лечението при COVID-19- последователни стъпки и права на пациентите

Какво точно да правим, ако се почувстваме зле в ситуация на пандемия от COVID-19? Кои са последователните стъпки в лечението ни и какви са правата ни като пациенти? Неглижирано ли е лечението на хронично болните във време, когато се говори само за коронавирус?

Отговор на тези и други въпроси търсим от председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Видин- д-р Емил Мушанов, председателя на Националната пациентска организация- д-р Станимир Хасърджиев, адвокат Пламен Стефанов от Видин и кметът на село Зверино, Стоян Петров.

Коронавирусът не се различава много по симптоматика от настинка или грип, но оплакванията се появяват в определена последователност, показват резултати от изследване. Ето защо много хора се питат как да различат двете заболявания и дали кашлицата им е просто кашлица или нещо по-сериозно. Каква е разликата между тях?

Ново проучване, проведено от Южнокалифорнийския университет установи, че симптомите на COVID-19 най-често започват в определен ред. Това откритие може да помогне на хората да различат настинка или грип от коронавирусна инфекция и да вземат мерки за самоизолация и лечение още при първи съмнения за болестта.

Симптомите на коронавирус най-често се появяват в следния ред:

1.   Температура
2.   Кашлица и мускулни болки
3.   Гадене и повръщане
4.   Диария

Изследването стига до извода, че при пациентите със сезонен грип първо се появява кашлица, а след това вдигат температура, докато при коронавирус е обратното. При грип симптомите започват рязко и по няколко наведнъж, а при коронавирус те се появяват постепенно. Резултатите на проучването подкрепят идеята, че треската трябва да се използва за скрининг и преценка за приемане в болнични отделения. Също така от честите симптоми на коронавирусната инфекция са загубата на вкус и мирис. Специалистите препоръчват хората да обърнат внимание точно за появата на тези оплаквания.


"В тази пандемия от коронавирус и във всяка друга ситуация, винаги съм апелирал за едно нещо- когато човек почувства някакво неразположение, което го притеснява, първото нещо, което трябва да направи е да се свърже със своя личен лекар", категоричен е председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Видин, д-р Емил Мушанов:


"Лекарят ще прецени дали пациентът трябва да бъде насочен към лечебно заведение, където може да бъде направен PSR тест, или ще го приеме в кабинета си за преглед. Това е първото и основно нещо- контакт в порядъка на неотложност с личния лекар при всяко неразположение, особено в тази ситуация на COVID-19. Симптомите са най-разнообразни и при различните хора се проявяват по различен начин. Така че, контакт с личния лекар по телефона и при възможност преглед, но това се прави строго по преценка на лекуващия лекар.

Д-р Мушанов не подкрепя тезата за петте симптома като повод за назначаване на PSR тест:


"Смятам, че решението за петте симптома, които трябва да позволят назначаването на PSR тест, е пълно безумие. Не мога да приема такова нещо в никакъв случай. Какво значи пет симптома? Някои хора имат висока температура и кашлица, което са два симптома и са PSR положителни. Означава ли, че ако човек има два симптома, не е с коронавирус?" 

По думите на медика най-честите симптоми, които предполагат заразяване с COVID-19 са: висока температура- около 38 градуса, която не е постоянна- в даден момент от денонощието тя е висока, в друг момент се понижава и дори е нормална; кашлицата- суха, продължителна и мъчителна; може да се появят и болки в мускулите и ставите; може да има гадене и повръщане; разстройство. В по-тежките случаи се появява задух и недостиг на въздух, а много характерен симптом е липсата на обоняние и вкус.


"Наблюденията ми в днешната ситуация са, че ако някой има висока температура, най-често това е сигнал за коронавирус. Когато човек не се чувства добре и е с температура и кашлица, вероятността да е заразен с COVID-19, е изключително висока. При мен такива пациенти вече идват ежедневно. Много повече са, отколкото в началото на пандемията през пролетта..."


Какви са правата ни при пандемия от коронавирус, какво се случва с хронично болните, които се нуждаят от постоянни грижи, как се справят в малките населени места, където често няма медицински пункт и лекар и какви са съветите на адвоката при съмнение за нарушени права на  пациент- чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03