Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Част от превозвачите искат мораториум

Нерегламентиран превоз = затвор

Превозът трябва да се извършва по занятие, със заплащане и икономическа облага

Снимка: Любо Андреев


Нерегламентираните автомобилни превози да се наказват със затвор прие парламентът в средата на декември. Вместо от 3 до 5 години, наказанието е намалено на от една до три, след като народните представители преодоляха президентското вето. Държавният глава по-рано върна законопроекта с мотива, че не са уточнени критериите за разграничаване на нерегламентирания превоз от споделеното пътуване.

Промените в закона са насочени срещу сивия сектор, коментира народният представител от ВМРО и член на комисията по транспорта Деан Станчев.

"Самият мотив на закона е да ограничи нерегламентираните превози на пътници, които поставят в неравностойно положение фирмите с лиценз и разрешително - т.е легалните фирми. Появяват се хора, които изведнъж им взимат дейността. Това не е лобистки закон, а удар срещу сивата икономика. Подпомагаме честността, за да отиват парите при реалните фирми. Промените бяха подкрепени от голяма част от бранша".

В случаите, когато нерегламентираният превоз е извършен от две или повече лица и те са се сговорили предварително, предвиденото наказание в първоначалните текстове беше лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5 000 до 15 000лева.

Окончателният текст гласи:

"Който без разрешение, регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на Европейския съюз, извършва по занятие обществен превоз на пътници, се наказва с лишаване от свобода от една до три години, като моторното превозно средство, послужило за извършване на деянието, се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е".

Уточнено е, че превозът трябва да е извършен по занятие и с икономическа облага. Ако се заплати горивото при споделено пътуване, това няма да се приема като икономическа изгода, решиха депутатите и по този начин го разграничиха от споделеното пътуване. Предишната редакция предвиждаше, че това е превоз "срещу заплащане или икономическа облага". Ако деянието е извършено от две или повече лица, сговорили се предварително, лишаването от свобода е от 2 до 5 години.
Деан Станчев
Подкрепяме криминализирането на нелегалните превози, коментира Петър Захариев, член на Управителния съвет на Националната асоциация на автомобилните превозвачи.

"От много години искаме да се справим със сивите и незаконни превози в нашия сектор, а такава мярка е криминализирането, за да се сведе до минимум ощетяването на държавата, на нас и като цяло е опасно за гражданите. До 70 % от общите превози в средата и чужбина са стигнали нерегламентираните превози през пандемичните месеци. Искаме ограничение, намаление, затова работим с транспортното министерство и съответната комисия, търсейки правилното решение".

Законът се нуждае от корекции, за да бъде прецизен и точен, допълни Захариев, който е и собственик на автобусна фирма от Монтана.

"В последния момент превозвачите се разделихме. Не останахме доволни от текста. Като идея трябваше да се случи, но изпълнението не ни прави доволни - така записан гол текста "който извършва по занятие" е опасен. Покрай незаконните могат да бъдат "удряни" и онези, които не слушат от законните. Тоест няма граница, в която да се движи контролния орган. Не ни харесва, че текстът е без дефиниция за незаконен превоз по занятие, какви са параметрите и кога този превоз е незаконен. Близка е границата със споделеното пътуване. Даде се основен текст, но насетне всеки контролен орган и съдебна институция, когато при нея попадне съотвеното дело, има широко поле за тълкуване. Случайните превози са против тези текстове - това са автобуси и микробуси, които извършват туристически пътувания, превоз до забележителности. Те са близо до попаденето под ударите на закона, ако нещо не е изрядно или сгрешено, пропуснато в последния момент".


От Националното сдружение "Случаен превоз" предупреждават, че пропускът в закона може да изпрати в затвора стотици хотелиери и превозвачи. Причината е, че превозвачите или хотелите, които разполагат с автомобил до 8 плюс 1 място, не подлежат на регистрация, обясни председателят Радка Мандилова.

"Изглежда, че законът е срещу сивата икономика. Ние не сме против да има закон, но сме против отварянето на широка врата, на едно поле за злоупотреба в бранша. Обществените превози на пътници съгласно Закона за автомобилните превози се извършват или от автобуси с 9 места нагоре, или с таксиметров автомобил - всичко, което не е такова средство, няма право да вози пътници срещу заплащане. Това е проблем за туризма, защото хотелите предлагат леки автомобили за трансфери на гостите, туроператорите използват бусчета за екскурзии, превозвачи работят с ВИП услуги - това са лимузините за сватби и специални събития. Всичко това към момента е наказуемо обаче. Искаме като допълнение към наказателните разпоредби да бъдат въведени нови такива за Закона за автомобилните превози, така че да подлежи тази дейност на разрешителен режим. В момента всичко е нерегламентирано, не съществува и механизъм за контрол. Сивият сектор ще продължи да си работи без фактури, а изрядните ще са обект на наказания. Липсва ни добър диалог с депутатите. Свързах се с Георги Свиленски от Комисията по транспорта. Уж ни разбираше, обеща да повдигне темата за дискусия, но и БСП, които бяха критици на Закона, подкрепиха текстовете. Ние сме изпратили готов законопроект, включващ мотиви и предложения".

От НССП и Бургаската регионална туристическа камара изразиха несъгласието си с приетите промени, искайки да бъде наложен мораториум върху промяната в Наказателния кодекс, с която осъществяването на нерегламентиран превоз в България вече може да те вкара в затвора. Двете сдружения твърдят, че промените са лобизъм в полза на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

"Предлагаме да се наложи мораториум върху наказателните състави, докато не се реши проблемът. Ние предлагаме австрийски модел - да се въведат правила, нормален регламент, според който ако дадено предприятие отговаря на изискванията, може да извършва превоз на пътниците и без да има лиценз за автобусен превозвач. Друг проблем нямаме. Ако това не се случи, ще се обърнем към президента. Ако и това не доведе до резултат, ще се обърнем и към Европейската комисия. Говорим за противоречение, явно такова, с европейското законодателство".

Туристическият сектор отправи предложение за проект на закон за изменение и допълнение на Закона за автомобилните превози, с който да бъдат въведени в регулация превозите с 8-местните бусове. 

"В момента няма механизъм за контрол - всеки, който вози на черно пътници, не може да бъде контролиран. Това са частни лица, които се организират нагледно дори в социалните мрежи. Затова предлагаме предприятията и хората, извършващи превоз със средства до осем места, да се регистрират в Министерството на транспорта по облекчена процедура, да си впишат в талона на колата, че е сосбственост на дружеството. Тези, които оставят следи, че са извършвали такъв превоз, ще подлежат на закон, а тези без касовите бонове и фактури - ще останат без наказания. Има нужда от регулаторен и контролен режим".

С коментар по темата се включи и Иван Божинов от Дондуково, който ни написа:

"Има нерегламентиран превоз, защото няма регламентиран. Питам автобусните превозвачи: как човек може да се придвижи по линията Монтана - Смирненски - Лом или Лом - Белоградчик и да не изреждам други дестинации. Като имаше линия Видин - Велико Търново, защо я закриха? Не стига, че пускаха стари автобуси, но и караха хората да чакат по отбивките като стопаджии. Нали тази услуга се заплаща? Не знам депутатите, които са приели този закон, каква "трева" са пушили, но явно не им се е отразила добре. Нали човек от малкото населено място, за да си изпълни гражданския дълг, трябва да се придвижи до общината или областният център, ако няма собствен превоз или регламентиран такъв, как ще си изпълни гражданските задължения?"


С приетите промените в Кодекса за търговското корабоплаване се преодолява дублирането на административна и наказателна отговорност и се дава ясна дефиниция за обществен превоз на пътници, за да не може под ударите на закона да попада и т. нар. "споделено пътуване".
Вижте още

Медийна грамотност от най-ранна възраст

Способността да се к омуникира компетентно във всички медийни форми , както и да се намира, разбира, анализира, оценява и участва с въздействащи образи, думи и звуци, които съставляват съвременната ни масмедийна култура - това е медийната грамотност . Критичното мислене, което засяга всички сектори на образователната система, децата, младите хора..

публикувано на 21.01.21 в 10:40

Ще стане ли община Видин по- добро място за живеене с новата програма за благоустрояване

Община Видин разработи програма за благоустрояване "Нашият Видин- по-красив от всякога". Тя има за цел да направи средата на живот по-привлекателна, по- социална, по- безопасна, като даде шанс, на конкурентен принцип, на по- активните и по- задружните собственици в многофамилни жилищни сгради, както и на жителите на всички населени места да..

публикувано на 20.01.21 в 12:09

Газифициран Видин - мисията възможна

Природният газ е един от най-евтините енергоизточници за дома и най-популярният избор за отопление, готвене и топла вода в Европа. Уредите на природен газ са икономични. Коефициентът на полезно действие на газовото оборудване е почти 100%. Използването на природен газ за битови нужди може да намали разходите с над 50% в сравнение с електрическата..

публикувано на 19.01.21 в 13:45

Как пандемията промени културните събития

По традиция празниците Йордановден и Ивановден се отбелязват в Кула по стар стил- на 19 и 20 януари и тяхното честване е с типичен обичай за Кула- "Къпачи" . Къпачите тръгват през нощта на 19 януари и ритуално къпят за здраве всички именници, както и младите семейства, които наскоро са се събрали. Въпреки че тази година е белязана с опасността от..

публикувано на 18.01.21 в 14:34
Долни Цибър

Младите хора в Долни Цибър учат, за да могат да работят

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица.  Кмет на село Долни Цибър от 29 години е Камен Димитров, в момента тече осмия му мандат. Отнася се към работата си отговорно и с..

публикувано на 15.01.21 в 12:20

Инж. Георги Владов: По- ниските цени на водата са лъжовна радост за хората

Нови цени на водата за 26 различни района на страната, влязоха в сила от началото на годината. Предложенията на регулатора се движиха от поскъпване с 6% до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества. Поскъпване на ВиК услугите бе предвидено в 7 града, като най-голямото бе за София и Разград. Поевтиняване пък бе планирано за 16..

публикувано на 13.01.21 в 12:15

Политолог: Президентските избори ще бъдат "короната" на всичко, което ще се случи през 2021 година

Изтече една непрегната не само зарази световната пандемия година. Доста горещо беше през 2020-та и на политическата сцена. Освен COVID кризата, която напрегна обществото, се разразиха редица скандали и конфликти ситуации- около новия главен прокурор, компроматните снимки от спалнята на премиера Борисов, протестите, противопоставянето между президент..

публикувано на 12.01.21 в 14:27